E bine că finanţăm cultura. Păcat că o finanţăm fără nici o logică.

Primăria Timişoara a anunţat zilele trecute lista proiectelor culturale şi de tineret care vor beneficia în 2016 de finanţări nerambursabile de la bugetul local. Întreaga procedură de jurizare a fost gestionată de Casa de Cultură Timişoara.

După cum veţi vedea mai jos, s-a mers pe principii ca: “să fie bine ca să nu fie rău”, “strânge omul leu cu leu” sau, ca să parafrazez un prieten “dăm câte o finanţare ca să ajungă la toată lumea”.

Aşa se face că din 114 proiecte depuse, 99 au primit finanţare.

Nu, nu e vorba de o generozitate deosebită a bugetului, e doar o dovadă a lipsei de responsabilitate a celor care s-au ocupat de analiza dosarelor de finanţare.

Domnilor şi doamnelor, ideea nu e să bifaţi pe listă cât mai multe proiecte “susţinute”, ideea e (sau era) să alegeţi proiecte care (şi) prin finanţarea oferită să poată să îşi atingă obiectivul.

Regulamentul de finanţare (disponibil aici) vorbeşte de o serie de priorităţi conform strategiilor locale pentru tineret şi cultură, priorităţi care ar fi putut oferi criterii de departajare şi ordonare a proiectelor astfel încât lucrurile să fie cât se poate de clare şi ordonate. Nu e cazul.

Tot aşa cum nu e vorba nici de “eclectism” sau de o mare deschidere a autorităţilor, e pur şi simplu foarte mult haos şi lipsă de organizare.

O simplă lectură lectură a listei de mai jos e edificatoare.

Nu voi comenta proiectele înscrise, nici finanţările acordate, chiar dacă multe dintre ele nu prea îşi au locul acolo, chiar dacă uneori şi cu punctajul lucrurile sunt discutabile.

Vreau doar să semnalez lipsa oricărei strategii, a unor criterii transparente de acordare a finanţării şi a cuantumului acestora.

Închei accentuând faptul că finanţările acestea nu au nici un sens dacă în încercarea de a împăca pe toată lumea se ajunge la finanţări cu sume care nu ajută pe nimeni.

 

Priorităţile municipalităţii pentru implementarea Strategiei culturale a Municipiului Timişoara pentru perioada 2014-2024, conform HCL 535/31.10.2014, cuprind cinci dimensiuni, ca axe prioritare:

1. Timişoara creativă
2. Timişoara implicată
3. Timişoara conectată
4. Timişoara responsabilă

 

Priorităţile municipalităţii pentru implementarea Strategiei pentru Tineret a Municipiului Timişoara, conform HCL 574/27.11.2014 privind adoptarea Strategiei de tineret pentru perioada 2014-2020, cuprind trei dimensiuni, ca axe prioritare:
1. Societatea pentru tineri
2. Dezvoltare personală şi profesională
3. Tineri pentru societate

Edit:  Tabel Jurizare Proiecte Culturale 2016

Proiecte 2Proiecte 3 Proiecte 4 Proiecte 5 Proiecte 6

Similar Posts