Elefant te aşteaptă cu cărţi (la preţ) de fast-food

October 7, 2014   /   byCitadinul  / Categories :  Retorice

Festivalul Devoratorilor de cărţi are loc între 6-19 octombrie şi oferă discount de până la 90%, vorba haştagului: reduceri, noutăţi, cărţi cadou.

festivalul devoratorilor de carti

Pe principiul să dăm cărţi la toată lumea, festivalul nu poate decât să bucure… pe toată lumea, cu atât mai mult cu cât se întinde pe vreo două săptămâni aşa că ai şi timp să te gândeşti şi răzgândeşti

Entre nous soit dit, mai nou termenii “happy hour”, “promoţie”, “ocazie”, au devenit un nonsens. În fiecare zi eşti aproape agresat de noi şi noi promoţii şi ocazii, care mai de care mai unice de neratat şi de “wow”.

E greu de spus dacă per total toate promoţiile astea, dincolo de creşterea cantitativă a vânzărilor, fac cu adevărat bine literaturii şi culturii în general. Teoretic da, practic e de discutat.

Astăzi însă mă opresc doar la acest minunat “artwork” ce promovează Festivalul devoratorilor de cărţi, un afiş frumos, colorat, în principiu reuşit din punct de vedere vizual.

Păcat de mesajul pe care îl transmite: cartea e ieftină, cartea e consumabil, cunpără cât mai multe cărţi. Un mesaj care trivializează ceea ce ar trebui să fie relaţia cu cartea şi in extenso cultura.

Îmi veţi spune că există totuşi cărţi mai slabe, de tip fast-food. Corect.

Să concepi însă în acest fel o campanie mi se pare degradant, un mesaj care duce cultura în direcţia vulgarizării (şi nu în sens bun).

Deh, asta e lumea în care trăim, o epocă în care ştim sigur că se vând şi se cumpără tot mai multe cărţi, dar nu e foarte clar dacă se mai şi citesc.

Nu e rolul “mall-urilor online” să civilizeze societăţi şi nici să sprijine cultura (chiar dacă sunt pe primul loc pe piaţă) dar chiar şi aşa mi se pare extrem de tristă şi neinspirată imaginea campaniei.

 

Credeţi că exagerez şi că dau prea mare importanţă unui afiş conceput până la urmă ca să vândă?

 

3 comments

 • Reply

  Gabriel / 07 Oct

  Eu zic ca gresesti. Este un afis foarte frumos, care ilustreaza foamea de cunoastere, foamea de cultura, foamea de carti pe care din fericire multi oameni o au in zilele noastre. Nu fac reclama nimanui, dar datorita elefant.ro mi-am luat zeci de carti la pret 1/2 fata de librarie.

  • Reply

   citadinul / 07 Oct

   procentual, eu cred ca oamenii cu “foame de carte” sunt la fel de multi sau de putini ca intotdeauna. dar nu pe ei ii vizeaza afisul, ci pe cei care citesc doar pentru ca e cool si pentru ca uite, mai e si ieftin. multi idntre ei isi iau carti pe care nu o sa le deschida niciodata. chiar si asa, de acord, e bine ca le cumpara. intr-o zi o sa aiba copii si poate le citesc ei.

   oricate justificari am putea gasi, trimiterea asta la “fast-food” mie mi se pare neinspirata si devalorizanta.

 • Reply

  Gaudeamus 2014 în Pavilionul Central Romexpo / 11 Nov

  […] elefant şi alţi susţinători ai culturii au făcut ca preţurile de târg să nu mai fie chiar atât de […]

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.