Enescu 2015 : Israel Philharmonic Orchestra cu Zubin Mehta

March 24, 2015   /   byCitadinul  / Categories :  Evenimente

Israel Philharmonic Orchestra, Orchestra Filarmonică din Israel, sau IPO cum mai este cunoscută, vine la Festivalul George Enescu, ediţia 2015, cu Maestrul Zubin Mehta la pupitru. Va susţine două concerte la Bucureşti, pe 30 şi 31 august 2015.

01-3 Portrait - Israel Philharmonic Orchestra - Conductor Zubin Mehta

 

Foto: Bishko.org

Israel Philarmonic Orchestra, orchestra exilaţilor, cum îi putem spune, a luat naştere în decembrie 1936 la iniţiativa lui Bronislaw Huberman, violonist evreu născut în Polonia. Acesta a reuşit să reunească 75 muzicieni, o mare parte din ei exilaţi din întreaga Europă, care pe 26 decembrie vor susţine primul concert la Tel Aviv sub bagheta celebrului Arturo Toscanini.

În perioada celui de-al doilea Război Mondial, sub conducerea lui Leo Kestenberg, IPO va cânta de nu mai puţin de 140 de ori în faţa soldaţilor Aliaţi, la sfârşiul războiului susţinând un concert în recent eliberata Belgie.

Orchestra va lua în mod oficial numele actual Israel Philharmonic Orchestra în 1948, după apariţia statului Israel.

Numele orchestrei din Tel Aviv este legat în mod special de cel a doi mari dirijori, Leonard Bernstein şi Zubin Mehta.

Primele generaţii de muzicieni ai IPO au fost în mare parte evrei europeni exilaţi din calea nazismului, orchestra în sine a jucat un rol important în afirmarea identităţii cultural-muzicale a noului stat. Cu toate acestea, ca un paradox, Zubin Mehta nu e evreu şi nici măcar nu vorbeşte limba, în ciuda faptului că în ultimele decenii a petrectul în fiecare an câteva luni în Israel.

Născut într-o familie Parsi din Bombai, India, Zubin Mehta este fiul primului dirijor al Bombay Symphony Orchestra. Iniţial se gândea la o carieră în medicină, dar la 18 ani îşi începea studiile muzicale la Viena, acolo unde va şi debuta în 1958 ca dirijor.  (Povestea lui e cu adevărat fascinantă, personalitatea, una aparte: www.zubinmehta.net)

Revenind la orchestră, conform programului, la Bucureşti IPO va cânta bucăţi din Schoenberg, Bruckner şi Enescu. Printre compozitorii ce revin cel mai des în repertoriul Israel Philharmonic Orchestra se numără Beethoven, Brahms, Mendelssohn sau Dvorak, Bach sau Chopin, pe care îi puteţi asculta şi în înregistrarea de mai jos a concertului aniversar organizat cu ocazia celor 75 de ani ai IPO, marcaţi în 2011.

Arturo Toscanini alesese pentru primul concert din 1936 muzică de Richard Wagner. Cu toate acesteam după pogromurile din noiembrie 1938, după tragicul moment Kristallnacht orchestra a interzis de facto muzica lui Wagner, datorită antisemitismului său şi a a asocierii muzicii cu Germania Nazistă. Mehta, la rândul lui, a susţinut în 2011 ideea că muzica lui Wagner nu poate încă să îşi găsească locul în repertoriul Israel Philharmonic Orchestra.

Cei care vor să afle mai multe despre orchestra israeliană au la dispoziţie siteul: www.ipo.co.il

 

Festivalul Internaţional George Enescu, ediţia a XXI-a are loc in perioada 30 august – 20 septembrie 2015 la Bucureşti.

 

0 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.