Enescu 2015: Royal Concertgebouw Orchestra
Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam este una din orchestrele importante ce vor susţine concerte la ediţia a XXII-a a Festivalului Internațional George Enescu ce are loc între 30 august şi 20 septembrie 2015 la București.
Foto: Anne Dokter/Royal Concertgebouw Orchestra
În aşteptarea festivalului în lunile care umează vă voi propune scurte prezentări ale câtorva din orchestrele ce vor urca pe scenele Festivalului George Enescu 2015.
Royal Concertgebouw Orchestra, prima mea alegere va susţine două concerte la Bucureşti, pe 19 şi 20 septembrie, este una din cele mai apreciate orchestre din lume, regăsindu-se pe primele locuri ale topurilor de specialitate.
The Concertgebow Orchestra, (Orchestra Sălii de Concerte) din Amsterdam s-a înfiinţat în 1888. În momentul centernarului, Regina Beatrix i-a conferit în mod oficial titlul “Royal”.
În cei mai bine de 125 de ani de activitate, orchestra din Amsterdam a avut doar 7 dirijori, Willem Kes (1888–1895) , Willem Mengelberg (1895–1945), Eduard van Beinum (1945–1959), Eugen Jochum şi Bernard Haitink (1961-1963), Bernard Haitink (1961–1988), Riccardo Chailly (1988–2004) şi Mariss Jansons cel care a preluat orchestra în urmă cu 11 ani.
Willem Mengelberg a fost dirijorul care a rămas la pupitrul Concertgebouw Orchestra timp de nu mai puţin de cinci decenii. Este considerat cel care a impus orchestra la nivel internaţional în lumea muzicii. Un rol important în acest sens jucându-l colaborările strânse cu Gustav Mahler şi Richard Strauss, doi dintre compozitorii importanţi ai acelei epoci.
În 1945 Mengelberg, atunci în vârstă de 74 de ani a fost înlăturat de la conducerea Orchestrei datorită legăturilor controversate pe care le-a avut cu naziştii pe perioada ocupaţiei Olandei. În primă fază interdicţia de a dirija orchestra a fost dictată pe viaţă, ulterior aceasta a fost redusă la şase ani. Din păcate Willem Mengelberg a murit chiar în 1951, cu puţin timp înainte ca interdicţia să expire.
Una in particularităţile Royal Concertgebouw Orchestra este aceea că de-a lungul timpului la pupitru au urcat şi o serie de compozitori importanţi. Am amintit de Richard Strauss şi Gustav Mahler care au avut legături strânse cu Mengelberg şi au jucat un rol important în consacrarea orchestrei, lor li se alătură şi alte nume, de la Claude Debussy, Igor Stravinsky la Bruno Modena sau Pierre Boulez ori, ca să mă refer la o perioadă mai apropiată de noi la Oliver Knussen, Tan Dun sau Thomas Adès.
Orchestra a primit la începutul acestui an şapte clopote mari de biserică, pe lângă cele trei pe care le avea, astfel că Royal Concertgebouw Orchestra este singura orchestră din lume care are un set de zece clopote mari de biserică.
Şase dintre clopote au putut fi auzite la mijlocul lui ianuarie, atunci când orchestra din Amsterdam a cântat Simfonia a 3-a de Mahler, următoarea ocazie de a le auzi va fi pe 7 iunie cu ocazia aşa numitului Family Concert atunci Royal Concertgebouw Orchestra va cânta Pictures at an Exhibition de Musorgsky.
Într-o cu totul altă ordine de idei, pe 30 aprilie 2013, RCO i se alătura lui Armin van Buuren cu ocazia unui concert dedicat noului Rege al Olandei Willem-Alexander şi Reginei Máxima.
Odată cu apropierea concertelor voi reveni cu detalii legate de programul orchestrei la Festivalul Internațional George Enescu 2015.
Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam
www.facebook.com/RoyalConcertgebouwOrchestra
http://www.concertgebouworkest.nl