Excursie pe calea ferată Oravita – Anina
Calea ferată Oravita – Anina e cea mai veche cale ferată montană de pe teritoriul țării. Liga Bănățeană și Asociația Feroviarilor Bănățeni ne invită la o excursie, sâmbătă, pe 25 mai 2013, cu scopul de a atrage atenția asupra pericolului de degradare si dispariție a acestui monument istoric în cazul închiderii tronsonului, conform planurilor celor de la CFR.
Calea ferată Oravița-Anina împlinește anul acesta 150 de ani, tronsonul fiind inaugurat pe 15 decembrie 1863. E cea mai veche rută de cale ferată montană din România, e contruită într-un cadru natural cu adevărat deosebit în Muntii Aninei, în județul Caraș Severin, iar de-a lungul celor 34 de kilometri există 14 tunele cu o lungime totală de 2084 de metri si 10 viaducte, construite, repet în 1863.
Zvonuri despre închiderea tronsonului există încă din 2010, ba chiar online am găsit mai multe surse care dădeau linia ca închisă deja.
Din fericire mai există două trenuri care circulă cu plecarea din Oravița la 7:02 și 14:50, nu știu însă până când și care sunt ultimele termene limită puse de CFR. Cert e că închiderea circulației și trecerea liniei ”în conservare” ar duce în scurt timp la împădurirea șinelor, la degradarea tunelelor și cu siguranță prăbușirea viaductelor.
Excursia la care suntem invitați sâmbătă, 25 mai 2013 își propune să atragă atenția asupra acestui monument istoric de categoria A, astfel încât, ținând cont de valoarea culturală și de patrimoniu a căii ferate, CFR să păstreze cel puțin o pereche de trenuri pe această rută, sau să se găsească solușții ce pot asigura prezervarea în bune condiții a celor 34 de kilometri de cale ferată dintre Oravita – Anina.
Iată comunicatul organizatorilor:
Având în vedere faptul că în acest an sărbătorim 150 de ani de la darea în funcțiune a căii ferate Oravița – Anina, dar și valoarea deosebită atât din punct de vedere istoric, cât și al patrimoniului cultural și tehnic a acesteia, considerăm că este datoria noastră morală de a ne alătura celor care încearcă de ceva vreme să atragă atenția asupra pericolului de dispariție a acestui monument istoric. Calea ferată Oravița – Anina este clasată monument istoric în grupa A, de interes național începând cu anul 2004.
Cunoscută în vremurile bune sub numele de Semmeringul Bănățean, calea ferată Oravița – Anina a fost dată în folosință la data de 25 noiembrie 1863 pentru transportul de marfă și la 18 noiembrie 1869 pentru cel de persoane. Construcția ei s-a realizat in perioada 1861-1863 și a presupus un enorm efort uman și financiar, dar mai ales o deosebită măiestrie a inginerilor și muncitorilor datorită terenului dificil.
Revenind la detaliile organizatorice ale excursiei de aproape o zi la care vă așteptăm cu mare drag, dorim să vă informăm că programul trenului cu care vom circula este următorul:
Oraviţa ( ora de plecare 14:50) – Anina (16:41 ora de sosire)
Anina ( ora de plecare 17:05) – Oraviţa (ora de sosire 18:56)
Preţul unui bilet CFR întreg pe relaţia Oraviţa – Anina şi retur este de 10.4 RON, iar pentru elevi, studenţi şi pensionari se aplică gratuităţi, conform legislației în vigoare, de 50%.
Cu sprijinul Asociaţiei Feroviarilor Bănăţeni putem pune la dispoziţia celor interesaţi un microbuz de 18 locuri, pentru deplasarea până la Oraviţa, aceste locuri urmând a fi ocupate de cei care vor confirma primii participarea. Plecarea cu microbuzul şi cu mașinile personale din Timișoara va fi la ora 10.00 de pe Calea Șagului de la “Turist” (intersecţia C.Şagului-Ana Ipătescu)
Inscrierea se face până miercuri, 22 mai, ora 17.00, la numerele de telefon 0742340024 sau 0721481130. Vă rugăm frumos să confirmaţi participarea, o evidenţă cât mai exactă a participanţilor este necesară pentru o organizare cât mai bună a excursiei.
Vă așteptăm cu drag alături de noi!
Ce interesați pot găsi detalii de ultimă oră despre excursie pe pagina de facebook a evenimentului. iar despre linia ferată Oravița – Anina direct pe o foarte interesantă pagină dedicată : www.oravita-anina.home.ro.
Dacă nu aveți program pentru weekend-ul viitor și puteți ajunge în Banat, nu ratați propunerea celor din Liga Bănățeană și Asociația Feroviarilor Bănățeni va fi cu siguranță o excursie memorabilă.
Viitorul căii ferate dintre Oravița – Anina rămâne incert, să sperăm că în urma evenimentului din weekend autoritățile competente vor lua măsurile necesare pentru conservarea acestui monument istoric.