Exotism Catalan: Marginea – Andre Pieyre de Mandiargues

February 26, 2012   /   byCitadinul  / Categories :  Carte

Marginea este romanul de referinţă al scriitorului suprarealist francez Andre Pieyre de Mandiargues, roman care i-a şi adus în 1967 Premiul Goncourt.

Mandiargues e o figură interesantă dar mai puţin mediatizată a literaturii franceze din secolul XX. Poet, romancier, traducător şi autor de teatru a ramas fidel suprarealismului, care a fost pentru el mai degrabă un mod de viaţă decât un mod de a face literatură.

Am ajuns absolut intâmplător la romanul Marginea publicat de editura Leda/Corint (colecţia Galeria de Proză, 2005, traducere Irina Mavrodin) iar atenţia mi-a fost atrasă de pictura lui Van Gogh, care reuşeşte de altfel să redea foarte bine atmosfera romanului.

Povestea anti-eroului Sigismond se desfăşoară într-o Barcelona suprarealistă, într-un spaţiu personal pe care îl acesta îl creează pentru cele câteva zile ale călătoriei sale. Redusă la câteva străduţe pe care are loc toată povestea, Barcelona pare o locaţie exotică, dincolo de orice altă judecată de valoare.

E o poveste densă, cu multe detalii, o poveste care merită citită în original pentru că Mandiargues realizează pasaje descriptive extrem de sugestive.

Aparent e o poveste simplă, în realitate, dincolo de suprafaţă se pot găsi foarte multe înţelesuri iar banalul şi neinteresantul Sigismond poate fi un caz de referinţă pentru un studiu psihologic.

Nu pot să nu mă opresc la titlul original (La Marge) şi la ambiguitatea sa în funcţie de cât de ad litteram sau metaforic îl căutăm în textul romanului.

Marginea e de asemenea o poveste a evadării din cotidian, a curajului (sau a iresponsabilităţii) de a pune totul în paranteză şi de a trăi momentul.

Romanul e unul selectiv, e nevoie de bunăvoinţă şi de o anumită aplecare spre estetism pentru a te apropia de el.

Spuneam zilele trecute că Biografia Foamei m-a lăsat la sfârşit cumva în aer, aşteptând încă o continuare. Despre Marginea lui Andre Pieyre de Mandiargues aş spune contrariul, te face să te opreşti un pic şi să te gândeşti la ce ai citit.

0 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.