Festival de Graffiti la Timişoara în septembrie!

Prima ediție a Festivalului Internațional de Graffiti / Street Art va avea loc între 15 și 17 septembrie 2011 la Timișoara. Responsabili pentru toată treaba asta sunt Facultatea de Arte și Design din Timișoara și Fundația Timișoara ’89.

Legăturile mele directe cu ce înseamnă graffiti încep și se termină cu stencilurile (capitol la care aș avea curajul să mă bag și la execuții mai complicate, atât cât implică tehnica asta relativ simplă) și eventual cu pozele pe care le făceam la un moment dat prin Timișoara.

În accepțiunea generală, graffiti este considerat un act de vandalism, în viziunea mea, este una din cele mai spectaculoase forme de artăurbanăsau citadină. Tocmai de aceea nu pot decât să salut și să dedic câteva rânduri inițiativei de la Timișoara.

Festivalul Internațional de Graffiti / Street Art va avea două secțiuni, una practică: “Secţiunea Graffiti/Street Art” și una teoretică “Secţiunea de comunicări relationate cu Graffiti/Street Art”. Scopul celei de-a doua secțiuni este pe undeva și acela de a stabili un cod etic al grafferului, în ideea de a schimba percepția publică și de a trasa o linie de demarcație între graffiti si mâzgăliturile vandalice.

E o discuție interesantă asta a unei posibile “legalizării” graffitiului, pentru că o mare parte din valoarea unui desen e dată și de modul în care artistul știe să își aleagă locul (în anumite limite). Cred că deja există în anumite oraşe spaţii dedicate graffitiului, ceea ce în principiu e foarte bine, dar discuţia e mai complexă.

Revenind la festival, participanții vor avea la dispoziție mai mult de 3000 de metri pătrați în mai multe locații prin toată Timișoara: Usoda, Poli, Electro, Dacia,  Kandia, Traian, Piaţa Iosefin şi Surogat.

Cam astea sunt informaţiile pentru moment, cei interesaţi pot afla mai multe direct pe siteul Festivalului de Graffiti din Timisoara ( e mai degrabă un blog de prezentare). Am mai găsit un site, Romanian Graffiti, tot pentru cei care vor să afle mai mutle despre fenomen.

Din păcate, pozele mele s-au pierdut de la un calculator la altul aşa că pentru ilustrarea articolului am ales într-un final poze de la alţii.

Taguri, grafuri, stenciluri, realizate cu simţ estetic şi responsabilitate faţă de spaţiul citadin intră la categoria artă, nu vandalism.

De acord ?

Similar Posts