Festivalul George Enescu – ediţia XX

July 16, 2011   /   byCitadinul  / Categories :  Muzica

Nu ştiu dacă am fost mai degrabă intrigat sau suprins atunci când au apărut în iunie afişele cu Festivalul Enescu în staţiile de metrou din Bucureşti.

Pe de o parte pentru că ediţia XX a Festivalului Enescu va începe abia pe 1 septembrie şi promovarea asta timpurie riscă să scadă interesul pentru festival, iar pe de altă parte nu ştiu dacă staţiile de metrou sunt cel mai potrivit loc pentru promovarea unui astfel de eveniment. Dar să le dau credit organizatorilor.

Prima editia a festivalului „George Enescu” a avut loc in 1958, la 3 ani de la moartea marelui compozitor, autoritatile de la acea vreme omagiind astfel geniul si creatia unuia din cei mai respectati şi recunoscuţi, la nivel mondial, muzicieni români. Cred că e suficient să amintesc doar doi dintre Maeştrii care au participat la primelor ediţii, pe Yehudi Menuhin şi pe Herbert von Karajan.

Din motive financiare, şi probabil că şi de altă natură, autorităţile comuniste au renunţat la organizarea Festivalului George Enescu. În 2002 a fost emisă o Hotărâre de Guvern prin care se decidea reluarea organizarea festivalului, cu aceeaşi frecvenţă, din doi în doi ani.

Festivalul Enescu a ajuns anul acesta la ediţia cu numărul XX şi propune o nouă identitate :

MAGIA EXISTĂ la Festivalul George Enescu. Festivalul are o nouă identitate de brand odată cu ediția a XX-a. Această schimbare este justificată de necesitatea unui discurs vizual care să comunice clar identitatea festivalului.

Presedintele si director artistic al festivalului este Ioan Holender, iar dintre organismele implicate amintesc Ministerul Culturii, Primăria Municipiului Bucureşti, Institutul Cultural Român, Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune.

Editia XX a Festivalului Enescu se va desfasura intre 1 si 25 septembrie la Bucureşti, Timişoara, Sibiu şi Cluj Napoca.

Pe lângă concursul George Enescu (pian, vioară, violoncel şi compoziţie) organizatorii propun mai multe serii de concerte:

Mari orchestre ale lumii
Recitaluri şi orchestre camerale
Concertele de la miezul nopţii
World Music
Spectacole de operă şi balet
Muzica sec XXI
Enescu si contemporanii săi

Accesul la concertele din cadrul concursului Enescu va fi gratuit, în timp ce pentru celelalte evenimente biletele costă între 40 şi 75 de lei, excepţie făcând Muzica sec XXI si Enescu si contemporanii săi unde costă 7 sau10 lei.

Toate detaliile legate de concerte, program, bilete, sunt disponibile pe www.festivalenescu.ro aşa că eu mă opresc aici.

3 comments

 • Reply

  Georgescu Maya / 04 Sep

  Vand bilete la festivalul George Enescu – pentru fiecare seara de spectacol ( chiar si pentru cele care teoretic sunt vandute 100% ). Datorita lipsei de seriozitate a (culmea) partenerului german – care s-a angajat sa aduca in pe perioada festivalului o suma importanta de turisti germani interesati de acest festival – am ramas cu foarte multe bilete (la diferite categorii) pe care acum trebuie sa le vand pentru a-mi reduce din pierderi. Fiecare bilet va fi vandut cu 10 RON mai putin decat pretul oficial de achizitie. Pentru cei interesati adresa de contact este : georgescu.maya@yahoo.com . In Bucuresti pot oferi personal biletele, pentru provincie voi apela la serviciul de curierat cu plata la livrare.

 • Reply

  Georgescu Maya / 10 Sep

  Bilete festivalul George Enescu. Oferta speciala pentru spectacolul din 11.09 – Cat.1, Pret bilet 50RON. Pentru cei interesati adresa de contact este : georgescu.maya@yahoo.com . In Bucuresti pot oferi personal biletele.

 • Reply

  Festivalul Enescu 2013 – ultimele 10 zile de concerte / 17 Sep

  […] vă reamintesc că în 2011 eram mirat de excesul de zel al organizatorilor care promovau festivalul în stațiile de metrou încă din luna iulie, astăzi mi se pare chiar o strategie de promovare cât se poate de firească, și mă cam opresc […]

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.