Freelancer sau angajat, cum e mai bine?
Statutul de freelancer e în general idealizat de mulţi dintre cei care lucrează conform unui program fix. În ultima vreme cred că abordarea e una un pic mai realistă pe măsură ce domeniile în care poţi lucra ca freelancer sunt tot mai multe.
(foto)
E aici şi o strategie a micilor şi marilor companii pentru care e mult mai avantajos din punct de vedere al taxelor să externalizeze o parte din activitate şi să colaboreze cu un freelancer decât să angajeze pe cineva. Principalii vizaţi sunt programatorii, dar şi traducători, jurnalişti, publicitari, psihologi, oameni de online şi PR, dar lista poate continua.
Nu se poate spune, aşa la modul absolut că a fi freelancer e mai bine sau avantajos decât a fi angajat, nici viceversa. Fiecare variantă are mai multe sau mai puţine avantaje, în funcţie de domeniu, dar ceea ce contează de fapt sunt avantajele pe care le are fiecare, individual, iar asta depinde de ceea ce îţi doreşti, de contextul personal şi dezvoltării profesionale din momentul respectiv.
Dar să le iau pe rând:
FREELANCER
- Eşti stăpân pe programul tău, poţi lucra doar după ora 11, dacă nu dai randament dimineata. Poţi lucra şi noaptea, în măsura în care nu eşti condiţionat de comunicarea cu partenerii. Poţi oricând, teoretic, să îţi iei o zi liberă sau să pleci într-un weekend prelungit.
- Nu eşti legat de un loc anume, poţi lucra fie de acasă, fie din parc, de la bibliotecă, ori de pe terasa cafenelei preferate.
- Iţi poţi alege clienţii şi colaboratorii aşa că poţi redue la maxim stresul asta. În plus, nici nu mai ai parte de vreun şef care, pe lângă că e incompetent, mai e şi enervant.
- Muncind mai mult poţi câştiga mai multi bani.
- Te poţi specializa exact pe zonele care te interesează, nu te mai trezeşti blocat pe proiecte care nu îţi spun mare lucru.
La capitolul dezavantaje primul loc îl ocupă bătaia de cap cu taxele şi impozitele de care trebuie să te ocupi singur. Poate fi relativ complicat să ajungi să le plăteşti şi nu din cauza banilor, ci pentru că legislaţia e destul de ambiguă. Sigur, există şi varianta de a angaja un contabil, ori o firmă care să se ocupe de toate astea.
Dacă nu eşti o persoană ordonată, capabilă să se mobilizeze şi să respecte un program, s-ar putea să ai anumite dificultăţi în a face tot ce îţi propui într-o zi.
În anumite domenii, în anumite momente, lucrând de unul singur ai mai puţine şanse de a creşte profesional, decât dacă a fi parte a unei echipe de specialişti.
ANGAJAT
- Ştii exact când începe programul de lucru, când se termină şi care e timpul tău liber şi foarte personal .
- Ştii că la anumite date îţi intră în cont o sumă pe care te poţi baza, şi nu stai să te înbtrebi dacă luna asta ai avut suficienţi clienţi ori dacă aceştia o să facă plata până la data la care trebuie tu să achiţi rata la maşină, în plus ai şi taxele plătite.
- Lucrând în echipă, în cadrul mai multor proiecte, te poţi dezvolta profesional, poţi avansa şi poţi ajunge treptat la salarii tot mai mari.
Pe de altă parte, eşti strict legat de un program de lucru, pe care nu întotdeauna îl poţi negocia. Se poate de asemenea întâmpla să dai peste şefi ori colegi “problematici” cărora să nu prea ai ce să le faci. Poţi ajunge să te ocupi de lucruri care nu au legătură nici cu specializarea ta, nici cu zona ta de interes.
Teoretic, responsabilităţile sunt mai mari în cazul în care lucrezi ca freelancer, trebuie să fii atent la mult mai multe lucruri, dar asta doar teoretic, pentru că, la o adică, anumite poziţii din cadrul unor companii implică de asemenea un mare grad de respobsabilitate.
Cele de mai sus sunt doar o parte a discuţiei despre avantajele şi dezavantajele celor două variante, aşa la modul teoretic, pentru că în practică lucrurile sunt încă şi mai nuanţate. E vreun aspect important la care nu m-am referit?
În care din cele două variante, freelancer sau angajat, daţi voi cel mai bun randament? Aţi fost deja în “ambele tabere”?