Future of Media 2014 – viitorul e video

Future of Media 2014 organizat pe 9 decembrie la Howard Johnson Hotel din Bucureşti a fost ultimul eveniment Evensys al anului.

future of media 2014

Aflat la a doua ediţie, Future of Media a propus două sesiuni: New Trends in Media, Mobile & Advertising şi Next Big Ideas for 2015.

Sesiunea de debut l-a avut ca moderator pe Claudiu Vrânceanu (Redactor Şef la Wall-Stree.ro) şi a fost deschisă, în forţă aş putea spune, de Petrişor Obae (Pagina de Media) cel care a prezentat pe scurt status quo-ul în care se află astăzi media românească, dar şi câteva previziuni pentru viitorul apropiat, practic o sinteză a câtorva materiale mai vechi şi mai noi apărute pe paginademedia.ro

Petrişor Obae, care se recomandă ca jurnalist, a început prin a spune că o dată cu momentul alegerilor din noiembie 2014, onlineul a devenit şi în România un spaţiu în care jurnaliştii îşi pot face meseria. Asta în contextul în care până acum onlineul era văzut ca o zonă de refugiu, de exil, prea puţin vizibilă şi luată în serios de public.

Nu împărtăşesc în totalitate poziţia destul de radicală, dar admit că, într-adevăr, în luna noiembrie, presa online şi social media au luat prim-planul în spaţiul public, în detrimentul televiziunii, canalul clasic şi tradiţional al dezbaterilor electorale.

Obae a făcut apoi o scurtă analiză a situaţiei câtorva posturi TV. Principalul actor rămâne ProTV care în ciuda tuturor problemelor, propune cea mai interesantă grilă de toamnă şi continuă să fie trend-setter. În perioada următoare va lansa 3 emisiuni reality show, renunţând însă la producţiile româneşti.

A1, postul cu cele mai mari investiţii în echipe noi, deşi a lansat o serie de programe făcute de foste echipe de la ProTv, nu a reuşit să convingă. Din contră poate ar fi fost mai câştigată să rămână pe formatul de “televiziune a familiei”.

Viitorul producţiilor TV este product placementul, făcut însă în mod inteligent şi neabuziv.

A propos de Tv, ar exista zvonuri ca Adrian Sârbu ar putea să cumpere una din licenţele care sunt pe piaţă. O ipoteză interesantă, care depinde însă mult de cum se va termina povestea de la Mediafax.

În ceea ce priveşte presa scrisă, lucrurile stau la fel ca în ultimii ani, prost, iar o eventuală salvare nu poate veni decât din partea unor manageri inspiraţi care să găsească soluţii de finanţare, dar despre asta o să vorebsc zilele următoare într-un alt articol.

Pe piaţa de radio lucrurile sunt într-o lentă dar constantă creştere. În momentul de faţă postul ProFM este de vânzare, va fi interesant de văzut cine îl cumpără şi ce impact va avea mutarea asupra evoluţiei pieţei radio din 2015.

În ceea ce priveşte online-ul, Obae a menţionat succesul platformelor live video ale celor de la Gândul şi Adevărul, formule pe care le vede ca fiind viitorul jurnalismului online.

Şi pentru că totul ajunge din păcate la bani, dezvoltarea conţinutului media depinde pe undeva de calitatea materialelor pe care publicitarii le vor susţine. Iar din punctul ăsta de vedere…

Dragoş Stanca (Managing Partner – Think Digital Romania) s-a referit strict la online publishing. Online publishing, victima globalizării agresive care a schimbat obiceiurile de consum şi lasă destul de puţini bani pentru jucătorii locali, care nu pot concura cu Google sau Facebook.

Ca să amintesc doar un exemplu, mulţi utilizatori îşi iau astăzi informaţiile strict de pe wall-ul facebook, din recomandările prietenilor acceptând această selecţie care îi scuteşte de efortul de a căuta informaţiile la susrsă. De unde şi interesul presei de a investi în promovarea pe facebook în detrimentul altor spaţii.

Stanca vede ca soluţie de viitor o elitizare a presei online, apariţia unor publicaţii generatoare de conţinut high quality ce va fi accesibil doar contra cost.

Povestea asta poate fi eficientă printr-o optimizare a audienţei, prin trecerea de la SEO la OAO, de la cantitate la relevanţă.

În altă ordine de idei, publicitatea, mesajele promoţionale vor trebui să fie concepute altfel, să spună o poveste, să ii dea consumatorului şansa să se identifice cu produsul.

Ca să închei tot cu o referire la online media, Dragos Stanca consideră că există şi astăzi suficienţi potenţiali plătitori de conţinut, trebuie doar să ştii să le prezinţi conţinutul şi să creezi contextul potrivit.

Laura Barbu (Brand & Marketing Communication – Vodafone Romania) a subliniat faptul că astăzi totul are legătură cu internetul mobil, de unde şi numărul mare de aplicaţii dezvoltate de Vodafone, aplicaţii ce se bucură de un real succes.

Laura a observat că momentan publicitatea dedicată deviceurilor mobile e încă foarte puţin dezvoltată. A propos de campanii şi publicitate, indiferent de produs, de publicul ţintă specific, e important ca mesajul unei campanii, ca cel puţin unul din materialele promoţionale să se adresseze tinerilor, pentru că acesta e segmentul de vârstă care poate impune pe piaţă orice produs ori serviciu.

Închei cu o observaţie care mie mi s-a părut interesantă (deşi nu mă ocup nici de wellness şi nici de aplicaţii), spunea Laura Barbu că în perioada următoare segmentul Health & Wellness va avea un boom pe mobile, interesul publicului urmând să genereze şi apariţia aplicaţiilor specifice.

Răzvan Căpănescu (Chief Creative Officer, Leo Burnett Group) a vorbit despre era post-advertising în care trăim astăzi. Simplist spus, asta înseamnă că publicitatea nu se mai poate vinde ca publicitate, că e nevoie de o altă abordare.

Nu mai vorbim de campanii ci mai degrabă de soluţii de business pe care agenţiile le prezintă clientului pentru fiecare nou produs sau serviciu. Iar pe de altă parte companiile însele trebuie să îşi redefinească pe undeva modelul de business să fie capabile să funcţioneze mai degrabă ca un start-up, să fie oricând capabile să o ia “de la capăt”.

Mugur Pătraşcu (iLeo) a început pirn a spune “digital is dead”. E vorba de fapt de o modificare a mesajului şi de o reconsiderare a strategiei de comunicare.

În 2014 nu mai e vorba de comunicare pe “canale” ci pur şi simplu de comunicare şi mai ales de modul în care intergrezi comunicarea respectivă în toate mediile pe care o promovezi:

Mugur Pătraşcu consideră că actualitatea e o sursă perfectă pentru noi campanii, mergând pe ideea de a valorifica un anumit context, nu cu gândul la un target anume de consumtori.

Pătraşcu atrage atenţia şi asupra avantajelor social media din perspectiva posibilităţii de a crea şi analiza focus group-uri.

Ca să închei cu un fel de concluzie, e foarte important să fi primul de pe piaţă care face, care oferă un nou produs sau serviciu.

Secţiunea a doua, Next big ideas, prezentată de Cristian Manafu care nu mai are nevoie de prezentări, a început cu o discuţie despre WhatsAPP.

Claudia Chirilescu (Director General, Spoon Media) şi Cristian Ursea (Digital enthusiast, Spoon Media) au prezentat un experiment realizat în ideea de a folosi aplicaţia ca mediu de promovare de business.

E de apreciat experimentul, cu atât mai mult cu cât am înţeles că e prima prezenare în România ce are ca subiect relativ recenta achiziţie a celor de la Facebook.

Sigur, e important pentru orice companie să fe prezentă în cât mai multe spaţii, problema cu WhatsApp e în acest moment că e văzut ca un spaţiu al discuţiilor personale. Momentan.

Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile.

Mihai Gongu (Creatve Director, GMP Advertising) a subliniat la rândul lui importanţa legăturii dintre context şi consumator atunci când îţi propui să promovezi un produs.

Gongu spunea că viitorul e al video-content-ului, cu atât mai mult cu cât evoluţia tehnologică permite realizarea unor materiale de calitate. Asta înseamnă că nici nu mai are rost să vă faceţi blog, treceţi direct la vlog.

În altă ordine de idei: viitorul se răpeşte nu se aşteaptă.

Bogdan Bob Botezatu (E-threat analyst, Bitdefender) a vorbit despre securitatea datelor, cu accent pe conexiunile WIFI şi aplicaţii. Lucrurile stau nashpa, adică poţi fi extrem de uşor hack-uit fără să ai habar, atunci când codul în care e scrisă aplicaţia nu e suficient de safe sau când te loghezi la un spot “dubbios”.

Nu intru în detalii, le puteţi găsi la Bitdefender. (Nu doar detaliile, ci şi soluţii).

Ilyan (Creative director, Ilyan.com) a întărit ideea lui Mihai Gongu, aceea că viitorul e al media conent-ului.

Nu înainte de a enumera câteva proiecte care au avut un succes mult mai mic decât cel preconizat imediat după lansare: augmented reality, google glasses sau chiar roboţii.

A urmat apoi o adevărată apologie a conţinutului video care îmbogăţeşte materialul şi care creşte radical timpul petrecut de user pe un articol. Aceasta ar fi direcţia în care merg lucrurile şi nu ne rămâne decât să ne apucăm să ne filmăm.

Evident vorbim de un conţinut de calitate, cu o idee şi un mesaj adaptat contextului şi consumatorului.

Tudor Galoş (Consumer Marketing Manager, Microsoft) ultimul vorbitor a făcut o prezentare extem de simpatică a conceputlui de Agile Marketing, concept după care, se pare că se ghidează chiar şi cei de la Microsoft.

Agile marketing este “experience” marketing, compania ia în calcul experienţa de consum.

Sigur, produsul / serviciul trebuie să fie minunat, dar contează foarte mult ce poate face consumatorul cu el şi cât de uşor îi va fi să îl folosească.

Future of Media 2014 a propus un program eclectic cu prezentări interesante care au oferit o imagine de ansamblu a ceea ce înseamnă media românească.

Dincolo de bloggeri si agenţii, media înseamnă jurnalism (că e vorba de presa scrisă, radio sau TV) iar din punctul acesta de vedere pentru Future of Media 2015 ar fi poate interesant să existe mai multi invitaţi din acest segment, jurnalişti şi manageri de presă.

Cât despre partea cu viitorul care va fi al conţinutului video, asta nu e neapărat o noutate. Într-adevăr lucrurile merg în direcţia asta, într-adevăr din punct de vedere strict al marketingului şi a promovării conţinutul video are cel mai mare impact, asta nu înseamnă că nu va mai exista loc pentru presă scrisă ori pentru blogurile “tradiţonale”.

 

Dintre materialele post #futureofmedia14 pe care le-am găsit m-am oprit la cele scrise de Cristian Florea, Mădălina Balaban, Lumi Balaban (abarnam care e legătura dintre ele), Lucian Marin, Ana Maria Popa, Dan Olaru si Le Ivy.

 

Similar Posts