Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu despre limba română

March 15, 2011   /   byCitadinul  / Categories :  Retorice

Printre producţiile interesante ale TVR se numără şi emisiunea 50 de minute cu Pleşu şi Liiceanu difuzată în fiecare duminică.

Via Dilema Veche am aflat că ultima ediţie a avut ca subiect modificările suferite de limba română în ultima perioadă, cu explicaţiile care lămuresc de ce lucrurile evoluează în acest fel.

Emisiunea poate fi urmărită în întregime pe siteul TVR (dacă aveţi timp şi vă interesează găsiţi acolo pentru toate ediţiile din acest an).

Emisiunea e mult mai interesantă decât orice aş putea eu comenta, dar aş avea totuşi de făcut două remarci. În primul rând trimiterea la fragmentul din Cioran „românii sînt sub nivelul limbii pe care o vorbesc” nu mi se pare inspirată în contextul emisiunii. În definitiv Cioran s-a dezis de limba română, considerând-o o limbă moartă din punct de vedere cultural, motiv pentru care a scris exclusiv în franceză de prin 1950.

A doua observaţie ar fi aceea că sunt un pic contrariat de faptul că cei doi, Gabriel Liiceanu și Andrei Pleșu vorbesc despre corectitudine în limba română dar pronunţă destul de des „pă mine” în loc de „pe mine”. L-am surpins pe Andrei Pleşu şi în alte ocazii cu pronunţii de genul ăsta.

Mai e o formulare cu „dă …” în loc de „de…” cred că tot o influenţă regională, oricum la fel de incorectă perspectiva unei limbi corecte.

2 comments

 • Reply

  atriae / 15 Mar

  Va trebui candva sa intelegi ca in limba romana, pronuntia nu este la fel de importanta precum este, de exemplu, in limba chineza.

  Dpmdv Dl. Plesu poate sa pronunte vocalele cum doreste dansul.

  “Constructiile” sesizate de tine, sunt doar momente in care, repet, pronuntia este una influentata de sonosfera sud-estica, nu e vorba de nimic gramatical. Deci nu e o constructie.

  • Reply

   citadinul / 15 Mar

   Mea culpa. Cu permisiunea ta voi modifica textul iniţial. Inacceptabilă scăpare.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.