Garantat 100%: despre internet, televizor și dependență
Emisiunea Garantat 100% prezentată de Cătălin Ștefănescu l-a avut ca invitat pe Virgiliu Gheorghe, un bio-fizician, specializat în ”bioetică”, pentru o discuție extrem de interesantă despre internet, televizor, calculatoare și dependență în special din perspectiva efectelor asupra copiilor.
(foto TVR)
Societatea de consum ne invadează pe toate canalele cu mesaje de a căror agresivitate ajungem să nu mai fim conștienți.Virgiliu Gheorghe se referă în această discuție la efectele pe care le au asupra celor mici orele petrecute în fața calculatorului și a televizorului, la efectele pe care le au asupra dezvoltării creierului și la modul în care imaginile video intense pervertesc conexiunile neuronale.
Discuția moderată de Cătălin Ștefănescu atinge o serie de puncte interesante, pe care le voi aminti foarte pe scurt, invitându-vă să urmăriți înregistrarea, pentru că efectele agresiunii imaginilor video de care vorbește Virgiliu Gheorghe le resimțim și noi ca adulți nu doar copiii.
Deși aparent au un vocablar mai dezvoltat și par mai descurcăreți, copiii care petrec mult timp în fata calculatorului sau televizorului pierd foarte mult la capitolul socializare și dezvoltare emoțională. În plus supra-saturarea cu stimuli vizuali și auditivi acționează ca un factor hipnotizant și demotivațional. Efectele pe termen lung sunt ADHD, la cei mici, demotivarea, lipsa de energie si un dezinteres generalizat la cei mai mari.
Bio-fizicianul vorbește și despre leziunile corticale observate de unele studii și sugerează ca până pe la 12 ani copilul să nu petreacă mai mult de o oră-două la calculator sau televizor și dacă se poate, părinții să îi și ofere conținut de calitate, din care are de învățat și care nu îl agresează cu stimuli prea puternici.
Dincolo de considerațiile legate de copii, pe care cei interesați le pot aprofunda, aș trece la o serie de observații importante legate de modul în care noi adulții suntem subjugați de televizor și calculator, de modul în care tehnica ne folosește mai degrabă pe noi, decât noi pe ea.
În condițiile în care ai zeci de canale unde poți vedea zeci de seriale e astăzi extrem de ușor să te pui în fața televizorului la ora 9 seara și să te trezești că e 2 dimineața și tocmai începe încă un episod. Firește nici măcar nu-ti amintești exact ce ai văzut în orele respective, dar rămâi fascinat ore în șir cu niște povești polișiste sau romantice, de cele mai multe ori banale și previzibile.
De ce? Pentru dramul de confort emotional pe care ți-l oferă adrenalina poveștii, confort pe care îl plătești de fapt mult prea scump, pentru că și dacă ai dormi întimpul respectiv ai fi mai câștigat.
Cu internetul mecanismul e similar, doar că efectele sunt mult mai puternice, mai ales dacă de exemplu te pierzi pe vreo rețea socială sau vreun forum unde ai parte și de interacțiune.
Iatîă cum au decurs cele 44 de minute de discuții de la Garantat 100% dintre Cătălin Ștefănescu și Virgiliu Gheorghe:
Lasând la o parte eventualele controverse legate de efectele calculatorului, a imaginilor video asupra creierului și conexiunile neuronale, discuția e una care ar trebui să ne dea de gândit, fie din poziția de părinți fie din cea de simpli consumatori de media, fără panică, dar cu responsabilitate.
Concluzia ar fi, ca să închei și eu la fel de brusc ca și emisiunea, că e indicat și sănătos, atât din punct de vedere fizic, psihic, cât și spiritual, să mai petrecem timp și offline, cu o carte în mână, în parc pe un teren de sport sau rezolvând niște probleme sau exerciții, dacă tot am aflat că matematica stimulează inteligența.
Cum vi s-a părut discuția? Credeți că Virgiliu Gheorghe exagerează și de fapt internetul ăsta, nu e deloc nociv sau periculos?