Garsoniera, macaralele și Dan Chișu
Garsoniera din pădurea de macarale e romanul pe care Dan Chișu l-a lansat la Bookfest 2013, în colecția Strada Ficțiunii la Editura ALL, o ediție îngrijită de Viorel Zaicu, Director Editorial al Editurii All, după ce în 2007 apăruse la editura DaKino o primă ediție a romanului.
Lansarea propriu zisă nu a durat foarte mult iar cele mai importante mențiuni ale autorului au fost acelea că romanul nu e unul autobiografic, și mai ales că inițial Garsoniera din pădurea de macarale a fost un proiect de film, un film pe care și-ar fi dorit să îl facă atunci în anii 90. Considerând că din punct de vedere financiar și logistic ar fi imposibil de recreat atmosfera acelei epoci în modul în care și-o imaginează el pentru film, Dan Chișu a decis să transforme proiectul într-o carte, ca să nu se piardă.
Dan Chisu, omul din spatele conceptului DaKino, actor, regizor, producător dar și realizatorul unei interesante emisiuni culinare este la al doilea roman, după ce în 2005 lansa Singur sub duș un volum autobiografic cu o copertă îndrăzneață (bine gândită, nimic de spus) care l-a vândut foarte bine.
Garsoniera din pădurea de macarale e povestea reîntoarcerii lui Basile Carlasse, sau mai bine spus Vasile Cârlice, în România post-decembristă, mai exact în 1992, după ce fugise în Franța unde iși renegase total originile românești (nu prea mai știa nimeni că e străin) devenise un regizor celebru de teatru și reușise să se convingă că e homosexual.
Nu poate refuza însă ocazia de a pune pe scena Teatrului Național din București un spectacol, o adaptare după Colonia Penitenciară a lui Franz Kafka, o alegorie a sistemului comunist.
Romanul e mai degrabă scurt, cu o construcție intersantă, autorul propunând un narator-regizor care va ghida lectura și va face trecerile de la un episod la altul. Cititorul e invitat practic la o incursiune în trecutul lui Vasile Cârlice, pe măsură ce acesta îl retrăiește, cu accent pe experiențele care i-au marcat devenirea, adică cele legate de teatru dar și de experiențele sexuale nefericite care l-au făcut să își închipuie că e homosexual.
Este un roman al căutării și asumării identității, o căutare în care sunt angajate în mai mică sau mai mare măsură toate cele trei personaje ”principale”, Basille/ Vasile, Vica/ Vasi (construită ca un dublu al personajului masculin) dar și Gelu Panait, prietenul din adolescență al lui Vasilică actualmente SRI-ist, după ce fusese mare Securist.
Aparent e și un roman al coincidențelor, mama lui Vica fuge din țară pentru profesorul de teatru care îl îndeamnă pe Basile să rămână în străinătate, părinții lui Basile mor din cauza lui, datorită presiunilor făcute de Securitate în timp ce tatăl lui Vica e împușcat în Revoluție în timp ce își caută fiica care plecase să ”imbuneze” soldații oferindu-le flori, practic amândoi își ucid, indirect, e drept, părinții. Seria coincidențelor pare la un moment dat să devină chiar dramatică.
Deprinderile regizorale ale autorului dau o anumită dinamică romanului, construit ca un puzzle, cu piese/povești ce vin să completeze imaginea de ansamblu.
Ultimele secvențe au o încărcătură, o intensitate și un ritm aparte. Cititorul e pus în fața unor scene aproape pure de teatru, scene ce pot fi deconcertante pentru cititor și care fac un pic notă discordantă față de restul romanului. Eu unul recunosc că la un moment dat mi-aș fi dorit ca secvențele respective să fie dezvoltate o idee mai altfel. E drept, privit din perspectiva unei dinamici a pieselor de teatru, finalul ales de autor e cel mai potrivit.
Garsoniera din pădurea de macarale e o poveste care îmbină într-un mod interesant problematici legate de lumea teatrului cu un subiect pe care ar trebui să nu-l uităm, mă refer aici la momentul decembrie ’89, cu accent pe schimbarea paradigmei și a perspectivei, un proces ce a fost mai complex decât pare la prima vedere, așa cum o arată cazul lui Gelu Panait.
Dan Chișu a anunțat că pe viitor e foarte probabil ca și alte proiecte sau scenarii care nu vopr putea fi concretizate ca filme să ajungă sub tipar, așa că probabil voi mai vorbi despre autorul Dan Chișu. Romanul e disponibil pe siteul Editurii ALL și bineînțeles în librării.
Un alt roman interesant cu referire și la acea perioadă apărut la Editura ALL e Șoseaua Cățelu 42, lansat de Alina Nedelea, pe care de altefl am văzut-o și la lansarea lui Dan Chișu, alături de care a jucat în Asphalt Tango, roman în care vedeam eu un interesant potențial pentru o ecranizare.
A mai citit cineva romanul Garsoniera din pădurea de macarale?