Goodreads Choice Awards – Cărțile anului 2012

December 6, 2012   /   byCitadinul  / Categories :  Carte

Goodreads, cea mai mare rețea socială dedicată recomandărilor literare a făcut publice rezultatele ediției 2012 a Goodreads Choice Awards, un clasament stabilit pe baza propunerilor și apoi a voturilor cititorilor. Cele peste 1 milion de voturi au stabilit Cărțile anului 2012 la 20 de categorii.

 

Premiile Goodreads Readers Choice Awards sunt la a patra ediție, iar dacă e să ne luăm după numărul important de voturi (1.156.852, ca sa fiu foarte riguros).

Printre câștigători se numără câțiva autori mai mult decât consacrați, începând cu J.K. Rowling cu The Casual Vacancy la categoria Fiction, Stephen King cu The Wind Through The Keyhole la Fantasy sau Terry Pratchett cu o prezență interesantă la SF. Majoritatea numelor nu îmi spun mare lucru și probabil că nu toate au ajuns în Europa sau România.

Câștigătoarea asupra căreia vreau să vă atrag însă atenția este Veronica Roth o tânără autoare, singura care a câștigat două categorii Goodreads Author și Young Adult Fantasy cu Insurgent partea a doua a unei tilogii al cărei volum de debut, Divergent câștiga anul trecut Favorite Book of 2011 și Best Young Adult Fantasy & Science Fiction.

Povestea merge cam pe aceeași rețetă cu Twilight și Hunger Games, eroina e o tânără care nu e nici foarte frumoasă, nici foarte deșteaptă, exact ca Bella Swan (Twilight), dar are ceva aparte care îi asigură unicitatea, ceea ce o apropie mult de Katniss Everdeen (Hunger Games).

Despre fascinația contemporană pentru povești cu adolescente candide și neajutorate ridicate la rang de eroine ar fi multe de spus. Se pare că mai nou ne sperie eroii în sensul clasic, preferăm niște personaje inofensive de genul acesta și ne mințim frumos că oricare dintre noi, indiferent cât de banală ne e existența am putea la un moment dat să ne schimbăm în mod radical viața.

Divergent si Insurgent vor fi urmate în 2013 de ultima carte a trilogiei, tot în toamna anului viitor urmând probabil să apară și ecranizarea primului volum. Așa că despre Veronica Roth vom mai vorbi.

Revenind la Goodreads Choice Awards 2012, iată care sunt cele 20 de titluri câștigătoare.

Fiction: J.K Rowling – The Casual Vacancy

Mistery & Thriller : Gillian Flynn – Gone Girl

Historical Fiction: M. L. Stedman – The Light Between Oceans

Fantasy: Stephen King – The Wind Through The Keyhole

Paranormal Fantasy: Deborah Harkness – Shadow of Night

Science fiction: Terry Pratchett, Stephen Baxter – The Long Earth

Romance: E. L. James – Fifty Shades Freed

Horror: Justin Cronin – The Twelve

Memoir & Autobiography: Cheryl Strayed – Wild

History & Biography: Sally Bedell Smith – Elisabeth The Queen

Nonfiction: Susan Cain – Quiet

Food & Cookbooks: Ree Drummond – The Pioneer Woman Cooks: Foods from my Frontier

Humor: Jenny Lawson – Let’s pretent this never happened

Graphic Novels & Comics: Robert Kirkman, Charlie Adiard – The Walking Dead. A larger world (vol 16)

Poetry: Mary Oliver – A Thousand Mornings

Goodreads Author: Veronica Roth – Insurgent

Young Adult Fiction: John Green – The Fault in our Stars

Young Adult Fantasy: Veronica Roth – Insurgent

Middle Grade & Children’s: Rick Riordan – The Mark of Anathema

Picture Books : Ian Falconer – Olivia and the Fairy Princeses

Dacă vreunul din romane sau volume v-a stârnit curiozitatea, aici puteți afla detalii despre fiecare din ele, și despre încă 9 titlluri la fiecare categorie.

Goodreads e o platformă în continuă dezvoltare și din câte am văzut are tot mai mult conținut și în limba română. Cei care nu sunt familiari cu conceptul Goodreads pot afla mai multe detalii în acest articol.

După ce ajung să citesc vreunul din titlurile de mai sus voi reveni. Chiar dacă se pot face o serie de comentarii legate de obiectivitate și nu numai Goodreads Choice Awards rămâne un eventual punct de reper interesant pentru ce înseamnă literatura actuală.

1 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.