i74 – Noua putere în stat: cetăţeanul implicat

October 17, 2015   /   byCitadinul  / Categories :  Social & Politica

i74 este o iniţiativă legislativă ce îşi propune să activeze societatea civilă, cetăţeanul implicat, cel care ar trebui să fie adevărata putere în stat. Lansată de Fundaţia CAESAR, i74 are ca obiectiv să strângă în următoarele 6 luni 100 000 de semnături pentru a putea aduce câteva amendamente la modul de funcţionare al Parlamentului.

Un Parlament pentru cetăţeni, nu pentru politicieni, implică în viziunea iniţiatorilor i74 o serie de modificări propuse la LEGEA nr. 96 din 21 aprilie 2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, modificări ce fac practic obiectul iniţiativei.

Întrucât campania e la început, mă voi rezuma la a relua câteva din informaţiile oferite de iniţiatori, urmând să revin pe parcurrs cu alte consideraţii, poate un pic “mai” personale.

Precizez că voi reveni cât de curând cu infrmaţii practice legate de oraşele şi locaţiile în care veţi putea semna iniţiativa i74 – conform legii, semnăturile online nu sunt recunoscute în România.

Pentru a fi la curent cu mersul iniţiativei aveţi totuşi posibilitatea de a vă alătura campaniei pe www.i74.ro

Cele 15 modficări ale Legii 96/2006 propuse de i74

noua putere in stat i74

Noua putere în stat: cetățeanul implicat!

Proiectul i74 îşi propune sa adune 100.000 de semnături din 11 județe ale României pentru a schimba prin lege, conform dreptului garantat de Constituția României prin articolul 74, modul de funcționare al Parlamentului — Vrem un Parlament pentru cetățeni, nu pentru politicieni!

Ce este i74?
Inițiativa legislativă a Fundației CAESAR și a ta, născută în baza Articolului 74 din Constituţia României. Prin prevederile acestui articol, cetățenii pot introduce legi în Parlament. Conform Art. 74, „(1) Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot.”

Cum ne propunem să reuşim?
Vrem să strângem peste 100.000 de semnături în cel puțin 11 judeţe. Fiecare județ trebuie să aibă minim 5.000 de semnatari.

De ce i74?
Pentru că a venit timpul să avem un parlament pentru cetățeni, nu pentru politicieni, ca și până acum. Fiecare român își dorește să aibă pe cine să voteze, nu împotriva cui să voteze. Pentru ca acest lucru să se întâmple, avem nevoie de conducători care să ne reprezinte interesele de cetățeni în parlament.

Situația sta în felul următor în momentul de față:
9 din 10 români nu mai au încredere în Parlament
Parlamentarii au dreptul de a decide orice, oricând doresc, prin vot secret. Așa și-au scris regulamentul.
Fiecare parlamentar costă statul român peste 53.000 de lei lunar.
Rata absenteismului este una nepermis de mare: media prezenței la votul în Senat a fost de doar 49% în 2013.

Ce aduce nou i74?
1. Transparență: Propunem voturi la vedere, accesibile tuturor cetățenilor. Ca să știi cum te reprezintă aleșii tăi.
2. Seriozitate – Propunem ca fiecare absență nemotivată să fie sancționată cu 1% din salariu. Ca să știe că nu se joacă pe timpul nostru.
3. Responsabilitate – Decontările pe baza declarațiilor pe proprie răspundere nu vor mai fi permise. Pentru a se deconta cheltuieli, va fi nevoie de documente justificative. Pentru că banul public e banul tău și nu poate fi cheltuit oricum.

Schimbarea pleacă de la noi toți. Iar puterea lor e în mâinile noastre.

Linkuri utile
www.facebook.com/ini74
www.fundatiacaesar.ro
www.caesarfoundation.org
www.facebook.com/Fundatia.CAESAR

 

0 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.