Imnuri oficiale ale Campionatului Mondial de Fotbal: 7 + 2

June 9, 2014   /   byCitadinul  / Categories :  Muzica

Campionatul Mondial de Fotbal din Brazilia 2014, ediţia cu numărui 20 a competiţiei, începe în câteva zile. M-am gîndit la o introducere muzicală o rememorare a unor imnuri oficiale ale ediţiilro trecute. Cu atât mai mult cu cât pentru întrecerea ce are loc între 12 iunie şi 13 iulie organizatorii au ales o piesă sinistră.

logo wc brasil

FIFA a ales câte un imn oficial începând cu ediţia Chile 1962. În ultimii ani, pe măsură ce muzica s-a transformat tot mai tare într-o industrie, pe lângă theme song sau official anthem, cum se numesc ele în mod oficialal, au apărut şi o grămadă de piese neoficiale sau de imnuri ale fiecărei echipe naţionale în parte.

La drept vorbind, o bună parte din aceste piese neoficiale sunt chiar mai interesante (şi adesea cântate de nume la care nu te-ai fi gândit), decât alegerile organizatorilor, motiv pentru care poate o să şi revin cu un articol despre ele. Pentru astăzi am ales câteva imnuri oficiale din 1962 şi până astăzi, 7 la număr, alături de care ascultăm şi două din piesele de pe albumul dedicat World Cup 2014, cea oficială semnată de Pitbull dar şi colaborarea dintre Santana, Wycleff Jean şi Avicii, asta ca să mai şterg din impresia penibilă a piesei manelistului mondial numărul 1.

Profit de ocazie să amintesc şi de Fuelco the Armadillo, mascota campionatului, pe care îl vedeţi mai sus. FIFA încearcă astfel să atragă atenşia asupra acestui mamifer foarte ciudat, armadillo, care se află aproape de dispariţie.

1962 – Chile: Los Ramblers – “El Rock del Mundial”

1978 – Argentina: Ennio Morricone – “Anthem” (Official Anthem)

1986 – Mexico : Arrow – “Hot Hot Hot”

1990 – Italia: Edoardo Bennato şi Gianna Nannini – “Un’estate italiana”

1998 – Franta: Ricky Martin – “La Copa de la Vida”

2002 – Koreea de Sud şi Japan: Vangelis – “Anthem”

2010 – Africa de Sud: Shakira – “Waka Waka”

+ 2

2014 – Brazil:

Pitbull featuring Jennifer Lopez & Claudia Leitte – “We Are One (Ole Ola)”

Santana & Wyclef feat. Avicii & Alexandre Pires – Dar um Jeito (We Will Find a Way)

Unele imnuri oficiale sunt mai reuşite, altele mai comerciale, din păcate pe lângă alte controverse, Campionatul Mondial de Fotbal, ediţia Brazilia 2014 parcă ne propune şi cel mai prost imn oficial. Şi uite aşa, de la Morricone şi Vangelis am ajuns la Pitbull, acest Costi Ioniţă al Americii.

 

Un TOP 3 de la mine: Ennio Morricone, Vangelis şi  Edoardo Bennato + Gianna Nannini. 

Al tău cum ar arăta?

2 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.