Interviu Calin Pop – Celelalte Cuvinte

July 10, 2013   /   byCitadinul  / Categories :  Interviuri

Celelalte Cuvinte canta la sfarsitul acestei saptamani la Ghost Gathering in Parcul Herastrau din Bucuresti. Am profitat de ocazie pentru un scurt interviu cu solistul si liderul trupei, Calin Pop.

celelalte cuvinte

Celelalte Cuvinte e una din trupele de referinta pentru rock-ul romanesc. S-au lansat in 1981 la Timisoara, acolo unde erau studenti, s-au intors apoi la Oradea, acolo unde ii regasim si astazi. Desi a inovat si explorat din punct de vedere muzical de la un album la altul, Celelalte Cuvinte a ramas in aceeasi formula in toti acesti ani.

Concertul de la Ghost Gathering le va oferi fanilor ocazia sa isi faca o idee despre ce pregateste trupa pentru concertul „Trup si suflet – acustic” ce va avea loc pe 8 octombrie 2013 la Sala Palatului. Interviu Calin Pop

1. Celelalte Cuvinte e una din trupele de referinta ale rock-ului romanesc, mai mult, ati ramas in aceeasi formula in toti acesti ani, care e secretul, ce v-a tinut impreuna mai bine de 30 de ani? 

Nu cred ca spun un mare secret aici. In primul rand pasiunea pentru muzica, dar nu lipseste prietenia si respectul reciproc. Noi traim pentru muzica.

2. Ati cantat si lansat albume si in anii ’80, si in anii ’90 si in anii 2000. Cum a evoluat scena muzicala romaneasca de rock in aceasta perioada? Credeti ca e mai simplu acum pentru o trupa tanara sa se faca cunoscuta?

Scena muzicala de rock a evoluat mult, trupele sunt mai multe dar si paleta de gen este mult diversificata. Exista internet, conditii tehnice mai bune de concerte si de inregistrari, la indemana mai tuturor. Asta a generat insa o „inflatie” de trupe, de materiale noi (si pe plan mondial) ceea ce a dus la o situatie in care ceea ce apare nou e atat de mult cantitativ, incat depaseste de multe ori puterea de perceptie a publicului. Din acest motiv unei trupe tinere ii este greu, daca nu foarte greu sa se lanseze.

3. Fiecare album Celelalte Cuvinte abordeaza alt stil, cum se intampla lucrurile, stiti dinainte cum o sa sune urmatorul material sau incepeti sa lucrati la el si in functie de inspiratie o luati intr-o directie sau alta?

Nu stim exact cum o sa sune viitorul material. De multe ori experimentam, dand frau liber inspiratiei si imaginatiei. Nu fortam nimic mergand dupa vreun plan anume. Este evident ca incercam sa facem in asa fel incat pe cat posibil materialele sa difere intre ele. Diversitatea si fuziunea este calea in primul rand pentru noi ca si artisti de a nu ne plictisi, de a nu ne blaza.

4. A propos de asta, au trecut deja cativa ani de la lansarea albumului Stem, aveti in lucru un material nou, ne putem astepta la o surpriza intr-un viitor apropiat?

Lucram noi la ceva dar mai dureaza deoarece timpul liber este cel mai mare dusman al „viitorului apropiat”. Speram totusi ca fanii nostri vor avea surprize placute in viitor din partea noastra.

5. Unde se simte cel mai bine trupa Celelalte Cuvinte, in studio sau pe scena, aproape de public? 

Este evident ca pe scena, apropiata de sufletele celor din public.

6. De ce nu canta trupa Celelate Cuvinte un pic mai des? Fanii s-ar bucura. 

In primul rand locuim departe (Oradea), in al doilea rand se organizeaza prea multe festivaluri si concerte care duc la senzatia si concluzia clara ca valorile autohtone nu sunt respectate si recunoscute. Noi ne respectam si cantam doar unde suntem doriti si respectati.

7. Ce inseamna muzica pentru Calin Pop, acum dupa atatia ani, o pasiune, un mod de viata?

Amandoua. Fara muzica nu vad cum as putea trai…

8. Tinand cont de faptul ca Celelalte Cuvinte e inca din anii ’80 una din trupele importante pentru rock-ul romanesc, v-ati gandit la un moment dat ca ati putea trai din muzica? Sau nu v-ati pus niciodata problema in felul asta?

Problema asta s-a pus imediat dupa 1989 dar nu a mers. Poate a fost si ghinion, poate a fost si pionieria existenta in managementul si impresariatul romanesc de atunci. Perioada a durat 3-4 ani.

9. Care ar fi principiile, muzicale si nu numai dupa care v-ati ghidat de-a lungul timpului, si care au facut ca trupa sa se bucure de atata apreciere din partea fanilor dar si nu numai?

Principiile au fost si sunt ca nu ne-am luat dupa public, ci am adus publicul cu noi . Am incercat pe cat posibil sa fim cat mai originali, sa nu semanam cu nimeni. Am fost si suntem cei mai mari cenzori cu noi insine. Am compus mereu cu sufletul.

10. Ce ne pregatiti pentru festivalul Ghost Gathering ce are loc in acest weekend? 

Pentru acest festival va pregatim…celelalte cuvinte :).

 

Celelalte Cuvinte canta la Ghost Gathering, in Gradina Japoneza din Herastrau, vineri, pe 12 iulie 2013, de la ora 21.30, festivalul va incepe insa mult mai devreme si vom avea ocazia sa ascultam alte trupe interesante.

Voi ce intrebari le-ati fi adresat celor de la Celelalte Cuvinte?

0 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.