Interviu – Cobzality despre muzică şi planuri pentru 2014

February 21, 2014   /   byCitadinul  / Categories :  Interviuri

Trupa Cobzality şi Matilda Pascal Cojocăriţa au participat cu piesa Steaua Mea la prima etapă a concursului Eurovision România. Deşi piesa lor nu a intrat în finala Florin, Robert şi Bianca au avut amabilitatea să îmi răspundă la câteva intrebări despre muzică, dar şi despre planurile trupei.

COBZALITY_online

Am putut asculta impreună piesa Cobzality feat. Matilda Pascal Cojocărița – Steaua din vis în urmă cu vreo 10 zile. E o piesă reuşită, care a fost bine apreciată de public, aşa cum o arată cele 20 de mii de vizualizări de pe youtube.

Despre decizia juriului profesionist de la Eurovision România nu vreau să vorbesc, aşa cum nici artiştii nu au dorit să cometeze. E oricum suficient să te uiţi pe lista cu numele alese pentru finală…

Dar, să revenim la lucruri mai frumoase, pozitive şi să vedem ce spun cei de la Cobzality:

1. Cum a venit ideea de a participa la Eurovision 2014, cum aţi ales piesa Steaua din Vis, cu care Cobzality va intra în concurs?

Florin Romascu: Credem ca e momentul ca Romania sa promoveze prin Eurovision cultura si traditiile. De aceea am alea un interpret se muzica populara, costume, elemente de coregrafie si povestea inspirata din Luceafarul lui Eminescu, ca sa se sublinieze mai bine acest lucru.

Robert Magheti: Avand ca referinta momentul din 2005, am stiut de anul trecut ca proiectului Cobzality i-ar prinde foarte bine experienta Eurovision, din toate punctele de vedere, atat artistice cat si de promovare la un nivel international.

2. Ne puteţi spune câte ceva despre ce se va întampla pe scena de la Eurovision, ce aranjament scenic, ce coregrafie pregătiţi?  (asta s-ar fi întâmplat în cazul în care trupa ar fi intrat în finala)

Florin Romascu: Doua voci foarte talentate si cu identitati puternice, percutie si tobe (binenteles;) ) masti din Maramures si alte elemente traditionale dar si efecte moderne de spectacol deoarece asta este Cobzality: vechi si nou la unison.

Robert Magheti: Elemente de show, coregrafie si instrumente care etaleaza perfect ceea ce suntem noi- traditii stravechi imbinate cu elemente actuale, moderne 😉

3. Care sunt planurile trupei Cobzality pentru 2014, să ne aşteptăm la albumul de debut într-un viitor apropiat?

Florin Romascu: Cu siguranta un album. Este aproape gata dar cum selectia Eurovision cere multa implicare, a trebuit sa amanam putin finalizarea albumului.

Robert Magheti: Cat priveste scena, ne dorim o evolutie, evident, chiar daca anul trecut am participat la cele mai mari festivaluri (incluzand Festivalul Enescu sau International Art Dialogues -Istanbul), tot timpul e loc de mai bine 🙂 ! Speram sa ducem arta noastra cat mai des peste hotare!

4. Cum a fost pentru voi întâlnirea cu finala Eurovision, pentru că aţi fost deja acolo? Ce v-a marcat, aveţi vreo întâmplare, vreo amintire deosebită legată de ediţia la care aţi participat?

Florin Romascu: Am plecat acolo cu scopul de a pune si Romania pe harta Eurovision. Cred ca am reusit, mai ales ca tot showul scenic a luat alte proportii din anul 2005 incoace.

Robert Magheti: O evolutie frumoasa si brusca,atat umana cat si profesionala! De asemenea, experiente SF, de genul teleportarii a 30 de butoaie dintr-o parte sau alta a scenei, in cateva secunde!! 🙂 Adica tehnica si profesionisti capabili sa faca imposibilul posibil, intr-un domeniu fascinant pentru noi- show-ul muzical!

5. Într-o cu totul altă ordine de idei, ce trupe sau artişti ascultaţi în perioada asta?

Florin Romascu: Muzica de toate felurile din toate lumile si din toate timpurile. Acesta este un meniu constant, indiferent de momentul in care ne aflam.

Robert Magheti: Artisti din zona world-music, compozitori de musical sau coloane sonore, mari orchestre simfonice ale lumii, producatori de muzica electronica si ambientala.

Bianca Purcarea: Trebuie sa recunosc faptul ca am descoperit conceptul de world music odata ce i-am intalnit pe baieti; ei au fost cei care mi-au si recomandat artisti sau genuri apropiate genului nostru si am inceput sa constientizez cat de important si necesar e sa ascult si sa inteleg diverse tipuri de muzica pentru a ma dezvolta pe mine insami. Ascult multa muzica flamenco, sefardica, chill-out si rezonez , intr-o oarecare masura, cu fiecare, insa inca sunt in stadiul de cercetare.

6. Este Cobzality un proiect care vă oferă mai multă libertate de experimentare decât cea de care dispuneaţi în cadrul Sistem? De ce v-ati oprit la zona asta world music, jazz, chillout?

Florin Romascu: Cobzality este iubirea noastra fata de muzica. Tot ce stim sa facem mai bine si ce ne face piele de gaina pe la alti artisti, rezulta ca si inspiratie in Cobzality. Avem noroc ca suntem 4 compozitori din 4 zone diferite: world, electro, jazz si chill 😉

Robert Magheti: Incerc sa fiu cat mai cinstit vizavi de lucrul care mi-a insotit viata de cand ma stiu- Muzica. De aceea, inaintand in varsta, rezonez din ce in ce mai tare cu arta obiectiva pe care o regasesc mai degraba in muzica lumii, in electro-jazz sau ambiental, decat in zona de pop-mainstream. Poate ca Sistem va renaste candva intr-o maniera surprinzatoare chiar si pentru noi, de ce nu?

7. De-a lungul timpului ai abordat mai multe genuri muzicale, care ar fi cele pe care le simţi mai aproape sau care pur şi simplu îţi plac mai mult?

Bianca Purcarea: Am cantat etno, pop, pop-rock, fado, acum cant un soi de muzica traditionala pe care o asezonez cu elemente pop… Nici nu stiu care-mi place mai mult. Imi place sa cant, asta e un lucru cert. Ma relaxeaza, dar totodata ma incarca de energie si adrenalina cumva, ma bucura si ma implineste. Asadar, n-as putea alege un favorit intre genurile abordate.

 

Cobzality şi Matilda Pascal Cojocăriţa au filmat deja clipul pentru piesa Steaua mea, pe care vor continua să o promoveze, aşa că îi vom continua să fie prezenţi în media, la emisiuni TV şi radio, urmând ca ulterior să revină la albumul de debut al trupei Cobzality.

0 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.