Interviu cu Bogdan Ota inainte de concertele de la Cinema Patria

Îmi face mare plăcere să vă pot prezenta acest interviu cu Bogdan Ota, un tânăr pianist si compozitor român, cu care ”m-am întâlnit” întâmplător cu ocazia seriei de concerte cu titlul Day of Wrath – Revelația pe care le susține în această perioadă, concerte în care publicul descoperă sau se reîntâlnește cu muzica de pe albumul de debut al tânărului artist.

bogdan ota

Viața lui Bogdan Ota e, oricât de clișeistic sună, demnă de un film. S-a născut la Botoșani, deși părinții își imaginau pentru el o carieră de doctor sau avocat, la 7 ani s-a îndrăgostit de pian. A urmat liceul de muzică și apoi Universitatea de Arte George Enescu din Iași. După câțiva ani în care a lucrat în diferite domenii, dar s-a implicat și într-un proiect de rock simfonic (fără succes din păcate, în ciuda investițiilor și a materialelor înregistrate în Germania) în 2010, în contextul economic nu foarte fericit de la noi din țară, Bogdan pleacă în Norvegia.

Acolo destinul lui se schimbă, sau poate revine doar pe făgașul potrivit, după ce participă la concursul Norway Got Talent, acolo unde a câștigat locul doi si mai ales o serie de concerte, contracte și contacte în lumea muzicii.

Prezentarea de mai sus e cu siguranță mai mult decât schematică, cei curioși vor găsi la finalul articolului câteva link-uri care să le permită să descopere totul despre Bogdan Ota. Pregătind interviul am descoperit un om deosebit și un artist care își iubește și respectă munca și talentul, ar mai fi poate multe de spus dar cred că cel mai bine ar fi să aflăm direct de la artist mai multe despre muzica și mai ales despre modul în care înțelege și trăiește viața.

1. Viața ta s-a schimbat în 2011 după concursul din Norvegia iar primele concerte le-ai avut în străinătate. Cu toate acestea ai ales să lansezi oficial albumul ”Day of Wrath” acasă la Botoșani, o alegere care poate i-a mirat pe unii (și i-a făcut să pe alții să te aprecieze și mai mult), de ce? 

Scena Teatrului Mihai Eminescu din Botosani e ca un fel de Mecca pentru mine. Este locul unde am indraznit sa visez la scena pentru prima oara la scena. Am mers de multe ori acolo cand eram mic impreuna cu parintii mei, mai mult la concerte ale filarmonicii decat la piese de teatru, dar niciodata nu am reusit sa ma obisnuiesc cu ideea ca e doar un loc in care asculti muzica . Pentru mine sala aceea de 500 de locuri capitonata cu catifea verde cu coridoarele de marmura alba si scena aceea atat de stralucitoare sub lumina reflectoarelor a avut dintotdeauna un impact foarte puternic. Era locul in care am intrat intotdeauna cu respect, cu o atitudine senina dar sobra in acelasi timp si din care nu mai voiam sa plec. Tot ce mi-am dorit vreodata a fost sa cant pe scena in fata publicului. Acolo este locul in care eu am primit revelatia.

2. Ce ne poti spune despre conceptul albumului Day Of Wrath? De ce Ziua Mâniei, ce înseamnă asta pentru tine și care e mesajul pe care vrei sa il transmiți publicului?

E o intrebare grea la care imi face placere sa raspund dar ma tem ca ma exprim mai bine in muzica decat in cuvinte. Day of Wrath inseamna in greaca APOCALIPSA, cuvant care tradus la randul sau in romana inseamna REVELATIA. Am studiat fenomenul religios foarte multi ani la rand pentru ca nu m-am multumit niciodata cu raspunsurile evazive pe care le primeam la ora de religie, la scoala sau la biserica. Intotdeauna am simtit ca mi se ascunde ceva, ca mai e ceva ce interlocutorul meu nu vrea sa spuna, ca preotul respectiv fie nu stie, fie ocoleste intentionat raspunsul la intrebarea “EXISTA DUMNEZEU? ” si la toate celelalte intrebari ce ar mai fi putut deriva din asta.

Eu vreau sa arat publicului pe Dumnezeu in toata maretia sa, atat cat o pot cuprinde eu cu mintea mea si cu muzica mea. Poate pare un raspuns prea indraznet dar asa am sa fac. REVELATIA este spectacolul de la care omul pleaca total schimbat.  NU este un spectacol religios, ci dimpotriva, e un spectacol care schimba mentalitati, felul meu de a pune problema nefiind nici pe departe unul ortodox. Restul…..in sala de spectacol.

3. Muzica pe care o faci e greu de încadrat într-un gen sau stil anume. Dincolo de eventualele clasificări ale criticilor muzicali, tu cum ți-ai descrie propriile compoziții?

Simplu : MUZICA. Nu stiu ce fel de muzica scriu, nu respect prea multe reguli iar intrebarea, desi e una cat se poate de elocventa si de fireasca, e totusi una la care nici un compozitor nu ar trebui sa aibe alt raspuns in afara de cel pe care l-am dat eu. Compozitia este doar partea fizica a unui act divin- INSPIRATIA. Cand esti inspirat e ca si cum ai visa ceva. Te trezesti si apoi scrii ce ti s-a revelat in vis. In inspiratia muzicala nu vezi muzica, o auzi, o simti, e un proces independent de tine. Noi compozitorii ne facem doar datoria sa-l aratam lumii, ca de aia suntem compozitori, asta e misiunea noastra, pentru asta am fost inzestrati cu respectivul “TALANT”. Avem rolul nostru, suntem fiecare in parte o mica rotita in ceasul universului. Incadrarea muzicii, a artei in general in diverse sertarase am sa o las respectuos pe seama criticilor.

4. Au existat compozitori (clasici sau nu) a căror operă te-a influențat? În timpul tău liber, ca să zic așa, asculți și alt gen de muzică, poți da eventual câteva exemple.

Primul a fost Beethoven al carui CORIOLAN l-am ascultat la varsta de 4 ani pentru prima data si recunosc rusinat ca am descoperit abia cativa ani mai tarziu geniul lui Mozart, deja eram in clasele primare. Romanticii mi s-au potrivit cel mai bine ca si repertoriu in liceu sau facultate.

Eu ascult muzica doar din cand in cand din doua motive: 1. nu am timp de asa ceva caci ma ocup de muzica mea si atunci in putinele ore ramase din zi doresc liniste si in al doilea rand, in acest mod, evit influentele altor compozitori in creatia mea. Ascult muzica mai mult in masina cand calatoresc – mult chill out, ceva jazz si bineinteles sountrackurile unor filme celebre. Imi place muzica de film. O iubesc de-a dreptul.

5. După experiența din Norvegia, ai început să vezi altfel România? De ce crezi că se schimbă atât de greu în bine lucrurile în țara noastră. Chiar ne e întreg Universul potrivnic sau avem noi o problemă de atitudine?

PROBLEMA E A ROMANILOR, NU A ROMANIEI! Traind suparati si gandind negativ nu ne ajuta la nimic. O stiu din proprie experienta, credeti-ma pe cuvant. In Norvegia am invatat pe propria piele ca pot trai cu foarte putin, muncind foarte greu in conditii aproape inumane uneori, ca Universul nu-mi da niciodata mai mult decat pot duce si ca poti fi fericit si in conditiile astea.

Fericirea e in tine, suna banal dar e adevarat. Imaginati-va ca romanii isi propun de astazi sa fie fericiti, sa gandeasca pozitiv, sa nu mai foloseasca cuvantul NU si sa se gandeasca doar LA CE-SI DORESC CU ADEVARAT nu LA CE NU-SI DORESC.

Rezultatul ar fi urmatorul: Am fi o tara de oameni carora le place viata ce le-a fost data, ne-am iubi cu adevarat unii pe altii si viteza cu care lucrurile s-ar schimba in tara noastra ar fi de-a dreptul uluitoare.

Un mic exemplu daca imi permiti: Spui si gandesti: NU MAI VREAU SA FIU BOLNAV! Aici lucrurile stau asa, noi ne imaginam boala, o atragem in viata noastra, pentru ca Dumnezeu ne da ceea ce cerem cu vorba, cu fapta sau cu gandul iar consecinta este dezvoltarea lanturilor farmaceutice si inmultirea reclamelor idioate la farmacii. Spui si gandesti: SUNT SANATOS SI FERICIT, O FIINTA COMPLETA SI PERFECTA si IMI PLACE VIATA MEA!

Consecinta este: Desfiintarea multor farmacii caci lumea nefiind bolnava nu mai e un business rentabil, desfiintarea spagii la spital, deci mai multi bani in buzunarul nostru, prin urmare evitand aruncarea banilor pe otravuri ne raman mai multi pentru a fi fericiti- un teatru bun, un concert, o minivacanta, o bicicleta noua etc. Stiti cat costa un complex de minerale si vitamine mai bunicel?-In jur de 300-350 de lei/luna. Cate ar putea face bolnavii astia inchipuiti cu banii acestia? Si lista de exemple ar putea continua la nesfarsit. Asta vreau eu sa schimb in tara asta – Modul de gandire al oamenilor. Si eu am fost ajutat deci e firesc sa ajut si eu la randul meu.

6. Dimensiunea spirituală a muzicii tale e uneori copleșitoare, care e relația ta cu Dumnezeu, cu spiritualitatea? Cât de importantă e pentru tine această latură în lumea în care trăim noi astăzi.

E la fel de importanta ca mine insami. In Evanghelia dupa Ioan, capitolul 10, alineat 34 sta scris: ” Iisus le-a răspuns: Nu e scris în Legea voastră că “Eu am zis: Dumnezei sunteţi?” . Relatia mea cu Dumnezeu e cea pe care o merit, pe care o construiesc zi de zi. Lui ii datorez talentul, inspiratia, ceea ce sunt astazi si ce voi deveni maine!

Pentru mine spiritualitatea e mai importanta decat insasi mancarea pe care-o pun pe masa. Sunt un credincios, am o conduita crestina buna dar nu ma supun dogmelor religioase predicate in biserica, recunosc. Legea lui Dumnezeu e una, legea preoteasca e altceva.

8. Cum te-au schimbat acești ultimi doi ani, s-a schimbat ceva în relațiile tale cu ceilalți?

In ultimii doi ani am devenit cine ar fi trebuit sa fiu inca din adolescenta. Mi-am gasit linistea, regasindu-ma pe mine, cel adevarat. Am curaj mai mult, imi spun ideile si imi cant muzica cu convingere stiind acum ca sunt pe drumul care trebuie. Daca bateam campii Dumnezeu m-ar fi tinut ascuns nu m-ar fi expus atat de mult publicului larg.

9. La ce să ne așteptăm pentru spectacolele de la București? Cum va fi transpus conceptul Day Of Wrath – Revelația, pe scenă. Cum îti pregătești reprezentațiile, publicul va putea vedea în această perioadă aproximativ același show, sau fiecare va fi diferit (la Suceava, Cluj, București și apoi în Australei) în funcție de locație?

Tehnic vorbind concertul este adaptat de la o locatie la alta, in functie de scena, de dimensiunea salii de spectacle, de zona geografica in care cant, etc. La Bucuresti o spun deschis: CONCERTUL VA AVEA TOT CE TREBUIE!

10. Ce pregătești pentru viitor, ce ți-ai mai dori să faci din punct de vedere muzical?

Lucrez deja la urmatorul album care va contine si piese pentru solisti vocali, sau alte instrumente solo in afara de pian. Un preview al urmatorului album va fi in spectacolul de la Bucuresti. Voi face muzica de film in viitor, asta vreau si asta voi obtine. Bineinteles ca nu voi putea abandona scena, dar cinematografia imi da mai multa libertate creativa si de expresie. In conditii de concert trebuie sa gandesti foarte bine la ce scrii in partitura, cat e de usor de pus in scena in conditii de live, de unde poti lua anumite instrumente, cum poti modifica live alte instrumente, etc.

Tot ce-mi mi-am dorit sa fac din punct de vedere muzical am facut si tot ce-mi propun fac, limita e Cerul!

Bogdan Ota va susține în perioada următoare concerte la Suceava (7 iunie), la Cinema Patria din București pe 14 și 15 iunie iar mai apoi în Australia (toate detaliile pe siteul oficial)

Pagini oficiale: bogdanota.com ; BogdanOtaOfficial

Continuarea acestui interviu cu Bogdan Ota va fi, sper, o cronică a unuia din concertele de la Cinema Patria, acolo unde vă invit și pe voi (asta dacă nu ajungeți la Suceava, Melbourne, Perth sau Adelaide).

Similar Posts