Interviu cu Dekadens – Andreea, Jan si Augustin

March 11, 2014   /   byCitadinul  / Categories :  Interviuri

Dekadens in Wonderland e primul album acustic pe care il lanseaza Dekadens in Clubul Taranului, sambata seara pe 15 martie 2014. E vorba de un material alcatuit din mai multe bucati live, inregistrate in mai multe ocazii.

wonderland doi

(facebook.com/dekadensband)

In asteptarea concertului din Clubul Taranului, a surprizelor pregatite de Dekadens-ilor va propun o scurta discutie cu Jan, Andreea si Augustin:

1. De ce Dekadens? Cum aţi ales numele, ce înseamnă el astăzi?

Trupa: Dekadens are mai multe intelesuri: de la conceptul decadentei pana la faptul ca noi cantam foarte concentrat, cam de zece ori mai rapid decat media – am putea spune de 10 ori mai dens. Cumva, denumirea ne-a ales pe noi si nu invers.

2. Dekadens in Wonderland, primul album acustic realizat din live-uri. De ce aţi ales varianta asta şi nu pe cea a înregistrării unui singur concert?

Andreea: Sunt atatea motive, incat ma simt nevoita sa fac top 3, ca sa nu transformam interviul in eseu.
1. Am cantat acustic in multe locuri si aveam inregistrari bune.
2. A existat o anume magie cu publicul la anumite piese pe care am vrut sa o redam si pe album.
3. E modul nostru de a puncta anumite momente memorabile pe care le-am trait, spre exemplu pe melodia Hipsterica (prima in romana din istoria trupei) am inregistrat cu mobilul vuietul vantului de pe coridoarele de la Radio Romania si l-am adaugat versiunii live.

3. Indie/Post-punk/ Electro since 2006. Ce s-a schimbat în muzica voastră în toţi aceşti ani, în ce direcţie credeţi că o să vă mai îndreptaţi?

Jan: Directia e data de inspiratie si de muzica pe care o ascultam, de starile in care suntem cand scriem cantece. Fiind o formatie indie, adica independent autoprodusa nu mai avem aceea bariera impusa de un major label!

Andreea: Ne indreptam spre directia pe care o simtim. Acum s-a intamplat sa se nasca acusticul. Nu a fost ceva impus sau indelung planuit.

4. A propos de schimbări, cum se vede în 2014 scena românească, într-o comparaţie cu ce se întâmpla în urmă cu 5-7 ani.

Jan: Unele lucruri sunt schimbate in bine, altele… Nu as vrea sa dezvolt, i-as putea supara pe unii sau pe altii.

Andreea: O sa ma rezum prin a spune o teorie pe care am mai expus-o si cu alte ocazii. Cand vine o trupa straina toata lumea merge buluc, cand e vorba de o trupa romaneasca – Las’ ca-i vad pe youtube sau cu alta ocazie. Nu ne prea sustinem. Si sunt mai multe layere: public – trupa – manager de trupa – PR – booking – casa de discuri – promovare pe tv (Unde?!) – promovare la radio – aparitii in presa – costuri videoclip/studio/repetitii VS castiguri din concerte. Parca tot alergam si alergam..ca iepurele din Alice in Tara Minunilor.

5. Muzica e o pasiune luată foarte în serios sau un job fulltime? Care e varianta cea mai bună sau pe care o preferaţi/ aţi prefera-o?

Jan: Full time. Si da, cu pasiune, ca altfel am fi toti niste mici corporatisti pasionati.
Augustin: Muzica e o pasiune full-time pe care o iau foarte in serios, la fel ca pe un job! Asta e singura varianta!
Andreea: E jobopasiune. E, totodata, zona in care ma refugiam si cand eram mica.

6. Aţi cântat în Canada, prin Europa, nu v-aţi gândit la un moment dat că “destinul” trupei Dekadens (sau cel personal) ar putea fi unul mai bun altundeva? Ce vă ţine în România?

Jan: Ba ne-am gandit chiar ni s-a propus, insa nu stiu cred ca sunt un pic masochist de ma intorc mereu intr-un loc care nu prea mai e ok demult!

7. Atunci când nu faceţi muzică, ce preferaţi: o carte, un film, o evadare din oraş?

Jan: Toate. Depinde care vine prima…
Augustin: Filme… mai mult documentare. De plecat din oras plec foarte greu pentru ca imi ia mult sa nu-mi imaginez ca plec in turneu, unde plec cu treaba.
Andreea: Carti, multe carti, chiar acum citesc povestiri de Alice Munro, cea care a luat Nobelul. Filme, in special cele din nouvelle vague. Cu evadarile din oras mai greu in ultima vreme. Raman, oricum, evadarile in oras: expozitii, evenimente, vernisaje.

8. Ce ne puteţi spune despre albumul electric? De fapt, care sunt planurile Dekadens pentru 2014?

Augustin: Rock and Roll ain`t dead!
Andreea: Gun. Detroit. Stripes. White. Diamond. Cateva din cuvintele cheie ale unei piese din puzzle-ul ce va urma in episodul electric.

9. Ce ne aşteaptă pe 15 martie la Clubul Ţăranului la lansarea Dekadens in Wonderland, vreun decor special, vreun invitat surpriză?

Trupa: Avem povestea Dekadens in Wonderland. Care vine la pachet cu decorul, invitati speciali, melodii-surpriza (care nu se afla pe album). Dar nu dezvaluim mai mult.

Mai multe detalii organizatorice despre concert puteti afla in articolul Dekadens in Wonderland, primul album acustic realizat live.

 

2 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.