Interviu cu Liry despre muzică şi #NuInseamnaNu
Vara aceasta a fost marcată din punct de vedere mediatic de subiectul abuzului sexual, o realitate pe care societatea românească pare să o ignore.
#NuInseamnaNu este una din campaniile de responsabilizare iniţiate în acest context. Ploaia, imnul campaniei, cântat de Liry, oferă un plus de personalitate proiectului.
Am fost tentat de mai multe abordări pentru un eventual subiect pe tema violenţei sexuale, a abuzurilor şi a modului în general mult prea lejer în care sunt tratate aceste cazuri prin prisma a ceea ce putem numi “percepţia colectivă”.
Pe de altă parte nu m-am grăbit pentru că vreau să ducem ideea #NuInseamnaNu dincolo de un caz sau altul, problema de fond şi în acelaşi timp scopul proiectului fiind păstrarea subiectului în spaţiul public. Aşa am ajuns la ideea acestui interviu.
Liry, o tânără interpretă, activă în hip-hop-ul românesc din 2008, face parte din duo-ul Gani & Liry şi a avut colaborări cu JerryCo şi Mario V, asta ca să nu intru în prea multe detalii. Le puteţi găsi pe www.facebook.com/liryoficial.
Am vorbt despre muzică, despre implicare, despre ceea ce unii ar putea numi feminism, despre #NuInseamnaNu şi bineînţeles despre viitor.
1. Cine e Liry? De unde a venit pasiunea pentru muzică şi mai ales de ce ai ales hip-hop-ul?
Sunt artistă rap şi mă străduiesc să îmi profesionalizez pasiunea. Liry are o rezonanţă apropiată de numele meu (Irina) şi poate fi o prescurtare de la lirism. Lirismul se referă la partea entuziastă a firii mele, la sensibilitatea, sentimentalismul meu. Îmi exagerez involuntar stările de spirit şi îmi stăpânesc greu emoţiile. Muzica rap a fost cea mai la îndemână formă de expresie pentru mine, am descoperit-o într-o perioadă în care nu aveam posibilităţile să învăţ un instrument, astfel încât să pot alege şi alte genuri. De pix şi foaie n-am dus lipsă, restul s-a adăugat natural, pe parcurs. Am avut câteva tentative de poezie la început, dar am simţit că poezia mă izolează de oameni în loc să mă conecteze la ei, de aceea am preferat rapul pentru comunicarea cu ceilalţi.
2. Putem spune că acesta e motto-ul tău “Rap`ul mi-e arma, iar credinta scut!”
„Rapul mi-e armă, iar credinţa scut” este motto-ul adolescenţei mele. Mai lovesc în adversari imaginari din când în când, dar asta dintr-o imaturitate personală şi artistică. Războiul meu cu lumea o să înceteze sigur când voi reuşi să stabilesc un dialog plin de dragoste cu ea. Mulţi ani am crezut că mă număr printre cei care vor schimba lumea. Ce adolescent idealist nu visează asta?
Dar pe măsură ce te maturizezi spiritual, îţi dai seama că provocarea, misiunea fiecărui om este să-şi iubească aproapele. Şi nu poţi iubi lumea vânându-i defectele, judecându-i slăbiciunile, ci îmbrăţişând-o. Oamenii răi sunt propriile lor victime, încă mă lupt cu mine să înţeleg şi să accept asta.
3. Care ar fi artiştii tăi preferaţi, din hip-hop, dar nu numai?
Mi-e cam greu să răspund pentru că uneori îmi place un singur proiect, nu toată cariera artistului. Akua Naru, de exemplu, îmi place ca apariţie, un rap feminin acompaniat de un band. Lauryn Hill, în totalitate. De la noi, Bean, în totalitate. Proiectul Subcarpaţi şi proiectele adiacente lui. Sinead O` Connor. Erykah Badu.
4. Una din colaborările tale cu Mario V, piesa Ecaterina, este dedicată Ecaterinei Teodoroiu, prima femeie ofiţer din armata română. Ai spus atunci că e “sursa ta de inspiraţie”. Ce alte modele ai, în viaţă dar şi din muzică ?
Am o listă de modele pentru viaţă destul de lungă şi încă deschisă, cu nume cunoscute şi mai puţin sau deloc cunoscute. Un exemplu foarte frumos e regina Elisabeta (Carmen Sylva sau „Mama răniţilor”), model de implicare social-culturală: înfiinţa spitale, făcea rost de medicamente, ajuta familii nevoiaşe şi le asigura tratamente gratuite, promova portul românesc, ridicându-i valoarea în societatea acelor timpuri, oferea burse de studiu, sprijinea tinerii artişti şi era la fel de activă şi ca scriitoare. În muzică, inspiraţia vine din toate direcţiile. Feminitatea lui Lauryn Hill, diversitatea intonaţiilor şi atitudinea la Nicki Minaj, tehnicile de scriere la Linda Perry, Ed Sheeran. Mă inspiră foarte mult live-urile, concertele la care mai ajung, în detalii de interacţiune cu publicul, mişcare scenică, emisie, delivery etc.
5. De ce ai decis sa te implici in campania “NuinseamnaNU”?
Iniţial, m-a revoltat foarte mult cum a fost tratat cazul de la Vaslui şi s-a născut piesa „Ploaia”. Apoi, fenomenul a luat amploare şi au ieşit la iveală mai multe cazuri de violenţă sexuală. Am început să mă documentez mai mult asupra subiectului şi aşa am aflat şi despre această campanie. Luând legătura cu reţeaua de ONG-uri „Rupem tăcerea despre violenţa sexuală”, ne-am dat seama că „NuînseamnăNU” este motto-ul sub care ne putem uni forţele.
6. Ştiu că e în lucru şi un clip pentru Ploaia, piesa campaniei NuinseamnaNU, ne poţi da mai multe detalii?
Ne-am apucat să căutăm o echipă, o idee, un scenariu şi sper să le punem pe toate cap la cap cât mai curând.
Piesa interpretata de Liry si Emanuela Oancea. (C) & (P) 2015 Sprint Music & Sprint Media Publishing
Licensing: Irina Raiman | irina.raiman@sprintmedia.ro
Muzica: Mario V, Liry, Alexandru Serbu (Rolla 7)
Versuri: Liry, Mario V
Productie: Mario V, Rolla7
Mix & Master: Alexandru Marian Truta (Rolla 7)
Illustrator & graphic designer: Ioana Sopov
7. În februarie ai lansat mixtape-ul 9,5 ce proiecte de viitor ai, solo ori colaborări?
În februarie am lansat, într-adevăr, primele piese de pe mixtape-ul „9,5” şi intenţia era să continui lunar cu câte o piesă. Între timp, am lucrat la proiecte deosebite precum „Ploaia”, iar mixtape-ul a rămas în plan secund. Mai am proiecte în lucru şi sper să mai concretizez câteva dintre ele anul acesta.
Te aşteptăm alături de campania şi communitatea #NuInseamnaNU