Interviu cu Marili Machado

October 20, 2013   /   byCitadinul  / Categories :  Interviuri

Nuevo Tango Quintet și Marili Machado vor susține în această seară un concert la ArCub din București. Va fi o seară deosebită de tango, un eveniment sprijinit de Institutul Cervantes și Ambasadei Republicii Argentina la București.

marili-machado-2

Am pofitat de ocazie și am realizat un scurt interviu cu Marili Machado una din vocile cu personalitate ale Buenos Aires-ului, o continuatoare energică a tradiție muzicale a lui Mercedes Sosa, o artistă a cărei influenţă directă se ”vede” în arta sa interpretativă, o voce în vibraţia căreia răsună ubicuu tango-ul.

1. Spuneți-ne vă rog câteva cuvinte despre dumneavoastră, Marili Machado, la ce vârstă ați început să cântați și cum a devenit muzica o pasiune.

Am început să cânt la chitară în joacă, pe la 8 sau 9 ani, în mijlocul unei familii cu adevărat muzicale în care toată lumea cânta la chitară sau cu vocea, fără să știu că acea joacă îmi va marca destinul

2. Care e genul dvs preferat de muzică și de ce ați ales în 2007 să vă dedicați tango-ului lui Piazzolla?

Mă consider o cântăreață de muzică tradițională din Argentina, și măcar un pic o reprezentantă a Americii Latine în general, asta incluzând și folclorul orașului, iar aici mă refer și la tango dar și la muzica interpretată în întreaga țară.

Tango-ul lui Piazzolla e o muzică actuală, e muzica celor care trăiesc intens viața, așa cum se întâmplă în marile orașe. În ceea ce mă privește mă idetific atât cu muzica tradițională cât și cu tango-ul, și în același timp cu scrierile lui Horacio Ferrer, Eladia Blazquez și mulți alți autori ai acestor vremuri, cum sunt Marta Pizzo, Nelida Puig , Alejandro Swarzman , etc.

3. Cum a fost întâlnirea cu Nuevo Tango Quintet și concertul de la Festivalul Plai din Timișoara?

Întâlnirea cu Nuevo Tango Quintet a fost minunată din toate punctele de vedere, i-am apreciat atât ca oameni dar și ca muzicieni, niște muzicieni excelenți, sensibili și deshiși, așa cum i-am descoperit eu. Sunt foarte fericită că i-am întâlnit și că am cântat împreună o ferind încă o dovadă că muzica nu are bariere. Concertul a fost o adevărată sărbătoare!!!

4. În ultima perioadă ați petrecut multă vreme în Europa, cum ați perceput diferențele dintre modul de viață și de gândi de aici față de America de Sud? Cum v-ați adaptat, ce vă place cel mai mult în Europa?

Cu tot respctul, și ținând cont de toate diferențele socio-culturale, cred că diferențele sunt mai mari în țări ca Germania, Austria sau Elveția unde toate obiceiurile sunt un pic diferite și toate lucrurile sunt mai previzibile și mai organizate, ceea ce nu e un lucru rău, doar că astfel, vieții îi lipsește spontaneitatea. E interesant cât de difeirte sunt toate astea, comparativ cu ce se întâmplă la mine acasă.

Pe de altă parte, consider că sentimentele și trăirile umane sunt aceleași pentru toți oamenii. În România însă mă simt ca acasă, datorită asemănărilor și a căldurii oamenilor. Îmi place să călătoresc și să descopăr lumea, și în același timp îmi place să revin la poporul meu, acasă, și să simt gusturile și mirosul pământului de acasă.

5. Ați călătorit așadar în întreaga lume, și ați avut ocazia să cântați atât în cadrul unor festivaluri mari, dar și în săli mai micuțe. Unde vă simțiți mai bine, în turnee, pe scenele de festival, sau în săli mai mici, acolo unde se creează un fel de intimitate cu publicul?

Fiecare apariție pe scenă, în fața publicului e un motiv de bucurie dar și de emoție pentru că nu știi niciodată cum va ieși întâlnirea, cred că fiecare moment e unic și depinde atât de tine, dar și de public să reușiți să stabiliți o legătură, o armonie, atmosfera potrivită pentru fiecare concert. Cred că fiecare moment e unic iar provocarea este la fel de mare și pe o scenă de festival, și pe scenele mai micuțe.

6. Ce înseamnă muzica pentru dumneavoastră?

Muzica înseamnă viață, să cânți înseamnă să trăiești.

********

1.Por favor, dinos algunas palabras acerca de sí mismo. Marili Machado, ¿cómo empezar a cantar, ¿cuándo se convirtió en un apasionado de la música?

Desde que abrace una guitarra con tan solo 8 o 9 annos, como jugando, en medio de una familia donde todos cantaban y tocaban la guitarra, sin saber que eso marcaria el rumbo de mi vida.

2. ¿Cuál es tu género favorito y por qué escogió en 2007 para dedicarse al tango de Piazzolla?

Me considero una cantante de la musica popular de Argentina, y un poco representativa de latinoamerica toda, esto incluye e folclore de la ciudad que seria el tango y el del interior de mi pais Piazzolla es la musica del tango de hoy y de cualquier gran ciudad donde se vive intensamente. Con la problematica del hombre actual. Por eso me siento identificada, tanto asi como con las letras de Horacio Ferrer, Eladia Blazquez y de tantos autores de estos tiempos como Marta Pizzo, Nelida Puig, Alejandro Swarzman, etc.

3. ¿Cómo fue la reunión con el Nuevo Tango Quintet y el concierto en Plai Festival?

El encuentro con el Nuevo Tango Quintet fue maravilloso desde todo punto de vista, primero humanamente y por supuesto como musicos, excelentes, sensibles y abiertos que son. Me siento muy feliz de haberlos conocido y compartir la musica sintiendo que no hay barreras. El concierto fue una fiesta!!!

4. Últimamente usted pasó algún tiempo en Europa, cómo encontrar grandes diferencias entre la manera de vivir y pensar aquí y en América del Sur? ¿Cómo se ha adaptado, ¿qué te gusta más aquí en Europa?

Con respecto a las diferencias socio culturales, creo que se nota mas en los paises como Alemania, Austria o Suiza, donde quiza las costumbres son un poco diferentes y todo resulta mas previsible y organizado, eso es bueno pero tambien le quita espontaneidad a la vida. Hallo interesante ese contraste con mi pueblo. Despues considero que los sentimientos son los mismo de cualquier ser humano. Pero en Rumania me he encontrado como en mi casa. Mucha afinidad y calor humano. Me gusta viajar y conocer el mundo pero por supuesto me gusta regresar a mi gente, al olor y sabor de mi tierra.

5. Usted jugó en los escenarios de todo el mundo en festivales y salas más pequeñas. ¿Dónde se siente más cómodo en las grandes etapas o más pequeñas cercanas a la audiencia?

Siempre presentarme ante el publico es un motivo de fiesta y encuentro, de incertidumbre por lo que pasara, creo que cada momento es unico y depende de uno y de ese publico el lograr la armonia justa para ello. Puede ser una sala grande o pequenna, el desafio siempre es el mismo.

6. Lo que la música significa para usted, ¿cuál es su papel en tu vida?

Cantar es vivir.

 

Detaliile despre concertul Nuevo Tango Quintet și Marili Machdo de la ArCuB.

0 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.