Interviu cu Rone – despre expoziţia Visători de la Galeria IX

Visători / 1994-2014 este expoziţia pe care artistul Rone o va prezenta la Galeria IX din Bucureşti, în organizarea Asociaţiei RAWW.

rone - dreamers 1Asociaţia pentru Promovare Culturală si Artistică RAWW ne oferă posibilitatea de a vedea la Bucureşti prima expoziţie Visători / 1994-2014 a artistului Rone – Cicerone Florin Cojocaru, un artist ce a expus de-a lungul timpului şi în galerii din Franţa şi Germania. De altfel chiar anul acesta la Galeria Fantom din Berlin a putut fi vizitată expoziţia “12 Visători / 12 Träumer”.

Rone a avut amabilitate sa răspundă la câteva întrebări, lucru pentru care îi mulţumesc.

Expoziția Visători / 1994 – 2014 va fi deschisă în perioada 17 octombrie 2014 – 9 noiembrie 2014, la Galeria IX (mai multe detalii AICI)

1. Art is my abstraction e motto-ul siteului dumneavoastră. Cum definiţi arta pe care o faceti?
Chiar daca ar fi sa ma refer strict la colectia “Visatori”, care face parte dintr-o trilogie a introspectiei in eul uman, si care are la baza desene si schite inca din 1992, imi este greu sa definesc intr-un fel anume arta mea. Am traversat diferite perioade in care am abordat mai multe stiluri, insa radacinile a ceea ce am pictat si pictez se afla in zona minimalismului si a expresionismului abstract. Cautarile mele s-au axat in special pe gasirea de solutii plastice originale si variate, de la o colectie la alta si uneori, de la o lucrare la alta. Am incercat sa “jonglez” cu stilurile si cu rezolvarile plastice. Astfel, un raspuns strict la intrebare ar fi: o jonglerie cu formele si culorile in cautarea acelui frumos necunoscut, dar intuit, de la grantia dintre figurativ si abstract.

2. Cum s-a schimbat, cum a evoluat arta lui RONE de la perioada expozitilor de grup din anii ’90 până până la lucrările din ultimii ani?
Nu cred ca s-a schimbat prea tare, cum nu s-a schimbat prea tare nici viziunea mea asupra lucrurilor. Cred insa ca s-a imbogatit, o data cu acumularile de tot felul, venite in timp si cu deschiderea mea fata de noile orizonturi in ceea ce priveste mijoacele de exprimare plastica. Am incercat, in tot acest timp, sa ma apropii mai mult de esenta lucrurilor, simplificand pe cat posibil limbajul meu pictural.

3. Ce ne puteti spune despre experienţa dumneavoastră de la Paris şi mai apoi de la Berlin. Care ar fi diferenţele de perspectivă, de expresie dintre aceste importante centre culturale europene? 
In Paris mi-am continuat educatia artistica si am avut primele contacte cu arta contemporana vie si autentica. Parisul ramane “leaganul” artei moderne in Europa si nu numai.. Important este sa “cultivi” in continuare arta si sa sprijini tinerii artisti. Asta se incearca de ceva timp incoace si in Berlin. Din pacate, criza financiara nu face casa buna cu arta. Si asta s-a simtit si se simte in continuare.

4. Oarecum în acest context, unde se siteuază arta contemporană românească în acest an 2014? Mai putem vorbi despre “ecartul” cauzat de perioada comunistă?
Nu cred ca a existat cu adevarat un ecart intre arta din Romania si cea din restul tarilor europene sau din Statele Unite. Artisti buni au zizi l'arlequinexistat aici si inainte de ’89. Problema a fost ca arta promovata in perioada comunista era acea arta usor digerabila, usor de “citit”, figurativul frumos. Arta pe intelesul tuturor. Acum, putem spune si expune orice. Important este sa avem ce spune. Din pacate, se cultiva forma fara fond si asta nu numai aici. Transpunerea in pictura a fotografiei a ajuns la mare pret, mai ales in lumea “buna”! In Romania, au aparut si artisti tineri buni, care sper sa confirme.

5. Există o presiune a mediului digital asupra artistului plastic? Cum vă raportaţi dumneavoastră la desenul, la arta digitală?

Primul desen “pe calculator” l-am facut acum 20 de ani. De atunci, tehnica a evoluat cu viteza luminii, insa eu ramas tributar emotiei transmise de acea linie sau tusa unica, irepetabila. Prefer jocul cu materia adevarata, nu cu cea virtuala.

rone 117. În încheiere, dacă ne puteţi spune câteva cuvinte despre expoziţia Visători pe care o vom putea vedea în săptămânile următoare la galeria IX din Bucureşti. 
Visatorii reprezinta o punte intre uman si transcendental, intre efemer si peren, un joc al trecerii si al devenirii, al rafinarii cautarii artistice si, totodata, al rafinarii formei care tinde spre puritate si esential. O introspectie in eul uman.

Similar Posts