Interviu cu Thy Veils – Daniel Dorobantu

November 10, 2014   /   byCitadinul  / Categories :  Interviuri

Thy Veils nu e doar un proiect, nu e o trupa, nu e un concept. E mai degraba o stare, o experienta si o evadare din realitate, din sfera tangibilului o calatorie intr-un univers senzorial, auditiv si vizual.

elisabetin

Daniel Dorobantu, omul din spatele intregii povesti a pornit la drum in 1995, atunci cand Thy Veils era un proiect de studio. Orientat inca din start spre experiment, Thy Veils devine unul din pionierii muzicii ambient din Romania. In 2008 paradigma se schimba si “studioul se deschise” daca pot spune asa, lui Daniel alaturandu-i-se o serie de alti artisti pentru a completa o formula de live, dar si pentru a putea largi modalitatile de exprimare.

Astazi, Thy Veils sunt Daniel Dorobanțu – electronics, arrangements, production, visual; Manuela Marchiș – voice; Radu Pieloiu – drums percussion si Ana Telea – guitar insa echipa din spatele celui mai recent material de studio, Lumine, e mai extinsa.

Puteti descoperi intregul univers Thy Veils pe facebook.com/thyveils si thyveils.com

Asteptam de ceva vreme prilejul de a-l contacta pe Daniel pentru un interviu (am si ratat cateva) iar concertul pe care Thy Veils si Valerinne il sustin pe 13 noiembrie in Club Control e unul excelent.

thy veils - valerinne

Cu baietii de la Valerinne am stat de vorba anul trecut (apropos, urmatorul lor album va fi gata in toamna lui 2015, dupa cum au anuntat chiar ieri)

Si pentru ca suntem la capitolul interviuri, si cu Radu Pieloiu am povestit, in primavara, dar despre primul concert “silent disco” din Romania, care a avut loc pe Podul “Eiffel” din Timisoara. (Stiti, da, ca Sebastian Spanache Trio canta la Bucuresti pe final de noiembrie?)

Acestea fiind spuse, cu multumirile de rigoare, “ii dau cuvantul” lui Daniel Dorobantu.

1. Primul live performance în Club Control a avut loc în octombrie 2008, ce pregătiţi pentru concertul de pe 13 noiembrie (în care îi aveţi alături pe Valerinne) şi în ce formula va sosi Thy Veils la Bucureşti?

Intr-adevar, prima data cand Thy Veils a aparut live a fost in Clubul Control, in cadrul festivalului Cybermental. Acum am pregatit un set de o ora, piese din intreaga discografie, cu accent pe piesele noi, cateva de pe viitorul album. Eu ma voi ocupa de electronica, Manuela Marchis este la voce, Ana Telea la chitara si Radu Pieloiu la tobe. De asemenea, am pregatit si elemente vizuale noi ce sunt in lucru pentru a fi continute de o instalatie video-only Thy Veils, ce va fi prezentata in Timisoara luna viitoare.

2. Cum ai defini muzica Thy Veils, am putea să o încadrăm într-un anumit gen, sau e în mare parte un experiment?
In prezent Thy Veils este un ansamblu de arta sincretica, fuzionand muzica, video, grafica, ilustratie, elemente textuale si dans. Momentan prestatiile live nu includ toate aceste elemente in proportii cat de cat egale dar acest lucru va fi schimbat curand. Atat in partea sonica cat si in cea vizuala exista elemente si abordari specifice artei experimentale insa acestea nu sunt dominante.

De-a lungul timpului muzica Thy Veils a fost definita in cele mai variate moduri. Eu nu sunt preocupat de analiza si incadrarea a ceea ce fac insa sunt atent si curios cand altii o fac.

3. Din câte ştiu tu plănuiai de mai multă vreme să transformi proiectul solo într- unul mai complex, cu o formulă de live. Citeam pe undeva că ai pus în practică ideea asta în 2008, după o călătorie în Noua Zeelandă. Ce ai descoperit acolo?
Atunci am descoperit relatia cu momentul prezent, spontaneitatea, improvizatia, si m-am eliberat de modurile de lucru de pana atunci care se cristalizasera deja in strategii creative pe care le simteam tot mai rigide; a fost un reset. La intoarcere am inceput sa colaborez cu alti artisti, in diverse formule si curand am intalnit-o pe Manuela pe care am invitat-o in Thy Veils. De atunci lucrurile s-au tot expandat.

4. A propos de călătorii, vorbeai la un moment dat de un sejur în Japonia care te-a marcat, şi care a influenţat muzica pe care o faci. Ce înseamnă pentru tine călătoriile, ai vreo destinaţie preferată, ce ai descoperit deosebit în locurile prin care ai fost?
Am fost mereu atras de Japonia si dupa ce am petrecut in Kyoto am reusit sa ma eliberez de multe fantasme. Probabil cel mai important pentru mine atunci a fost contactul cu arta si cultura lor care sunt puternic influentate de traditia Zen.

Contemplatia ca si element central al vietii.

5. Pe lângă Thy Veils ai avut de-a lungul vremii o serie de colaborări şi ai lansat de asemenea câteva materiale sub propriul tău nume (cel mai recent “Prin făr’ de loc în făr’ de vreme”). Sunt aceste proiecte ocazii de a merge pe alte cărări decât Thy Veils sau vin cumva să completeze experienţa Thy Veils.
In unele cazuri am fost atras de posibilitatea de a invata si de a-mi dezvolta aptitudini noi. Alteori avem nevoie de un cadru nou ca sa pot experimenta mai usor. In prezent numele utilizate nu sunt decat alte elemente si forme de expresie si comunicare, activitatea artistica fiind una si aceeasi cu celelalte lucruri din viata.

6. Începând cu 2002 materialele Thy Veils au fost lansate în regim propriu. Vâ gândiţi în viitorul apropiat la o colaborare cu vreo casă de discuri de la noi sau de dincolo sau formula aceasta independentă ţi se pare cea mai potrivită?
Nu exclud posibilitatea unei colaborari cu o casa de discuri dar nici nu fac un efort in aceasta directie.

7. Muzica pe care o faci este o călătorie în care peisajele sonore te duc în cele mai neaşteptate locuri. Crezi în dimensiunea spirituală, mistică a muzicii? Există un mesaj pe care iţi propui să îl transmiţi prin muzica pe care o faci?
Daca artistul sustine in viata sa una sau mai multe dimensiuni specifice, acestea se vor regasi si transmite in ceea ce face. Personal, sunt foarte interesat de dizolvarea senzatiei de sine, lucru ce se produce deseori cand lucrez adancit in muzica sau altceva; am gasit ca aceast lucru este subliniat in multe traditii spirituale si este un element central in diversele practici.
Excursii in acela de care lucrurile nu se pot indeparta” (Alan Watts, Dao – calea ca o curgere de apa) este expresia pe care o asociez cel mai usor cu Thy Veils.

8. În ce postură te regăseşti cel mai bine: muzician, visual artist, producător, fotograf experimental?
Eu percep toate acestea ca fiind un singur lucru.

9. Ce înseamnă muzica pentru tine?
Este, probabil, modul principal in care explorez realitatea.

10. Ce faci când nu faci muzică?
Practic, lucrul in video imi ocupa mai mult timp decat in sunet. Mai este partea de cercetare si limpezire a ceea ce fac. Dar, dupa cum inteleg lucrurile in prezent, a face arta sau a fi creativ este un mod de viata. In studio, in atelier, cand imi vizitez familia sau fac curatenie, in orice moment al vietii exista posibilitatea de a aborda realitatea in mod creativ. Sa ma mentin fara efort intr-o stare de inspiratie perpetua este esential.

11. La finalul lui septembrie aţi cântat în Biserica Romano Catolică din Elisabetin, care a fost atmosfera, e o locaţie specială pentru un concert. Când va fi lansată şi varianta video Live in Elisabetin?
Pentru mine acesta a fost cel mai fericit concert de pana acum, din toate punctele de vedere, un moment de implinire. Deplina armonie intre artisti, public, gazde si tehnicieni, spatiul ne-a oferit posibilitatea sa obtinem un sunet particular si viu, prieteni foarte apropiati s-au ocupat de lumini si proiectii. Inregistrarea video este in faza de montaj si va fi online cel mai probabil in a 2-a jumatate a lunii decembrie.

12. Ce planuri au Thy Veils în următoarele luni?
Sunt mai multe lucruri in desfasurare. Urmeaza sa finisam cateva piese noi si cele 2 video-uri filmate de curand, ce pun accent pe dans. Insa, in mod principal, vom continua sa ne focusam pe inchegarea tuturor elementelor intr-un intreg, prezentate sub forma unor show-uri live cat mai coerente si unitare.

thy veils

1 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.