Interviu cu Vlad – ASTERO
Trupa ASTERO a lansat de curând un nou album, Circles. La momentul respectiv am fost cumva în contratimp şi n-am apucat să facem interviul, dar iată că a venit o nouă ocazie, aniversarea 10 ani de Underworld, context în care Astero vor cânta alături de Dekadens pe 29 martie în clubul “aniversat”.
Trecem imediat la discuţia interesantă cu Vlad, dar până atunci, o scurtă descriere a trupei:
Astero vine de la expresia “emotional range of a tea spoon”; asta e totdeauna prima intrebare care ne e adresata, si asta e raspunsul. Accentul e pe “a”, nu pe “e”; asta e totdeauna prima greseala a celor care ne pronunta numele, dar noi asa il pronuntam.. pe a, nu pe e.
Astero este o combinţie proaspata, originala si melodioasa de rock alternativ, cu influenţe nu-metal, stoner si post-grunge.
1. Salut, cum a fost concertul de lansare a albumului Circles?
Salut! Lansarea a fost o experienta foarte placuta si oarecum inedita pentru noi pentru ca am cantat o parte din piesele din set impreuna cu niste prieteni buni de-ai nostri, Dragos Stanciu, Mihnea Ferezan si Teodor Ciobanu. Cu Mihnea aveam “antecedente”, in sensul ca mai cantasem cu el de cateva ori, mai ales coveruri Queens of the Stone Age, insa cu Dragos si Teo am cantat pentru prima data in seara lansarii. Dar a iesit foarte bine, ne-am simtit excelent pe scena impreuna cu ei toti si le multumim pentru sustinere si prietenie.
2. Mai e valabilă şi în 2014 “definiţia ASTERO” adică povestea cu anagrama pentru Emotional Range Of A Tea Spoon?
Sigur, asta e “definitia” numelui si in 2014 si o sa fie valabila si in 2084, cand planuim sa ne retragem din activitate.
3. Cum a evoluat trupa de la început până azi, cum te-a schimbat şi pe tine experienţa de scenă?
Cred ca trupa ne-a schimbat pe noi si noi am schimbat trupa in egala masura. Am evoluat natural, cred, la asta contribuind si cele cateva schimbari de componenta prin care am trecut, dar si “intelepciunea” acumulata in urma concertelor, repetitiilor si experientelor pe care le-am avut de-a lungul timpului. Initial toata treaba era un hobby dar in scurt timp a devenit mai mult decat atat, pentru ca, pe de o parte, suntem toti niste oameni pasionali si pe de alta parte pentru ca ne place foarte tare ceea ce facem si ne implicam din ce in ce mai mult in asta, aproape fara sa ne dam seama. Pe mine unul Astero m-a schimbat iremediabil – am invatat foarte multe despre munca in echipa, despre partea creativa versus cea materiala a muzicii, despre ce inseamna un show si cat de multi factori contribuie la succesul sau esecul lui, despre oameni si infinitatea de feluri in care interactionam unii cu ceilalti.. si pot adauga inca un milion de lucruri listei asteia, care se lungeste oricum, de la o zi la alta. Pot spune cu mana pe inima ca fara sa fi avut experienta trupei as fi fost astazi un om poate diferit, dar cu siguranta nu mai bun.
4. Care e prima amintire care îţi vine în minte atunci când te gândeşti la trupă?
Prima amintire e legata de prima noastra sala de repetitii, din curtea clubului Fabrica din Bucuresti. Pe vremea aia curtea era in totala paragina, erau tufisuri si buruieni peste tot si tin minte ca, pentru a ajunge la sala trebuie sa trecem printr-o mica jungla si asta ne amuza totdeauna. Si cum orice jungla contine si animale, si a noastra continea doi caini, care au devenit rapid prietenii nostri si cu care ne jucam in pauze; nu stiam cum ii cheama, asa ca pe unul dintre ei l-am botezat Vladut (s-a dovedit mai apoi ca era femela, dar nu i-am schimbat numele) si pe celalalt – dintr-o totala lipsa de inspiratie – l-am numit Albita. Si evident ca era mascul. Intre timp ne-am mutat sala de repetitie, dar am ramas cu traditia ca, de fiecare data cand cantam intr-un oras in care nu am mai fost pana atunci, sa botezam primul caine care ne iese in cale cu numele Vladut.
5. Muzica e pentru tine un hobby? Ai vrea să faci asta ca job full-time, sau preferi libertatea pe care o oferă varianta de acum?
In momentul asta muzica nu mai e un hobby, ci un al doilea job (la care, in loc sa fiu platit, vin cu bani de acasa). Mi-ar placea sa pot face asta full-time, si cred ca asta le-ar placea si celorlalti din trupa, dar nu suntem inca la nivelul la care am putea spera sa traim din muzica. Insa facem tot ce ne sta in putinta sa ajungem acolo.
6. Ai câteva genuri muzicale anume, câteva trupe preferate pe care le asculţi, sau eşti mai degrabă “eclectic”?
Cred ca in ultima vreme am devenit eclectic, ascult tot ce prind – in general, cand am timp, merg din piesa in piesa pe YouTube si cand gasesc ceva care imi place notez numele trupei si fac rost de discografie. Si mai ascult, normal, si trupele recomandate de prieteni. Am totusi cateva trupe la care revin iar si iar, spre exemplu Queens of the Stone Age, Brand New, Agent Fresco, Chevelle, Karnivool sau Tool.
7. Ce înseamnă pentru tine publicul (din faţa scenei, publicul în general) ?
Publicul este, dupa parerea mea, principala tinta a unei trupe. Nu cred in formulari de genul “eu cant pentru mine” sau “cant pentru placerea proprie” – daca asta e tot ce iti doresti, e de ajuns sa iti iei o chitara acustica si sa canti in sufrageria proprie pana te plictisesti. Odata ce esti intr-o trupa, cu toata investitia de timp, energie si bani care deriva din asta, nu poti sa ai alt scop decat sa-ti formezi si mentii un public devotat. E o relatie de co-dependenta, cred: o trupa conteaza pe public sa vina la concerte, sa cumpere albume si tricouri, sa raspandeasca vorba despre ea etc si publicul conteaza pe trupa sa ii distreze la cantari, sa le ofere melodii sau versuri in care se regasesc, sa ii faca, macar pentru 1-2 ore, sa uite de problemele lor si sa se bucure de muzica.
8. Dacă n-ai fi cântat, ce altă latură artistică crezi că ţi-si fi dezvoltat?
Cel mai probabil as fi facut filme, ca regizor sau poate DOP. Inca de mic am fost atras de chestia asta si visam sa imi cumpere parintii o camera video ca sa filmez toate chestiile care mi se pareau mie interesante. N-am avut norocul sa o primesc atunci, dar mi-am cumparat singur acum, la batranete, si incerc sa recuperez timpul pierdut.
9. Underworld Club prezintă pe 29 martie Dekadens vs Astero… cam ce o să se întâmple acolo?
O sa fie o nebunie! Underworld e unul dintre locurile in care ne place sa cantam cel mai mult, ne simtim ca acasa in club si nu tin minte sa fi avut vreodata un concert slab acolo. Suntem foarte bucurosi ca putem sa participam la sarbatorirea a 10 ani de existenta a clubului, mai ales ca o sa facem asta in compania celor Dekadens, pe care ii stim de multa vreme dar cu care inca nu am reusit sa impartim scena. Cred ca “batalia” are sa se duca si pe partea de merch, pentru ca si Dekadens si noi am lansat albume de curand si probabil ca o sa ne “batem” si in tricouri si CD-uri, pe langa acorduri si solouri si ritmuri de tobe.
10. Ştiu că abia aţi lansa albumul, dar… ce planuri are ASTERO anul acesta, ce planuri ai tu personal pentru 2014?
Planuri ar fi multe, e nevoie si de timp si energie si totul e perfect. Vrem sa cantam cat de mult putem primavara asta, apoi in vara la festivaluri si din toamna, pe langa concerte, ne apucam de compus urmatorul album pe care sper sa il tragem in 2015. In afara de asta mai avem in plan 1-2 clipuri la piese de pe Circles si – sper – un show electric live filmat integral. In ce am spus pana acum intra si planurile mele personale pentru ca, de ceva vreme, eu ma ocup de chestiile video scoase de trupa, deci ma (si ne) asteapta un an plin.
Pe Astero îi găsim la www.astero.ro, www.facebook.com/Astero.Band