Istorie: Nirvana – Smells like teen spirit

September 10, 2013   /   byCitadinul  / Categories :  Muzica

În urmă cu exact 22 de ani, pe 10 septembrie 1991 Nirvana lansa Smells Like Teen Spirit, primul single de pe al doilea album al trupei, Nevermind apărut două săptămâni mai târziu la casa de disuri DGC Records. Videoclipul piesei a fost filmat pe 17 august 1991 în Cilver City și a fost primul clip regizat de Samuel Bayer

nirvana smells

Smells Like Teen Spirit a avut un succes neașteptat urcând chiar până pe locul 6 in Billboard Hot 100, însă mai important de atât, la începutul anului 1992 albumul Nevermind ajungea pe primul loc în topurile din USA, moment considerat ulterior ca fiind punctul din care alternative rock-ul ajunge în mainstream.

Deși Kurt a fost cel care a început să lucreze la ea. Smells Like Teen Spirit a ajuns la forma finală în studio, prin încercări, fiind singura de pe album care îi creditează pe toți membrii trupei, Kurt Cobain, Krist Novoselic și Dave Grohl, și dacă tot suntem la capitolul ăsta, ar fi de menționat că ideea titlului a plecat de la Kathleen Hanna cea care a scris pe un perete Kurt Smells Like Teen Spirit (pentru că omul chiar se dăduse cu Teen Spirit, un deodorant destul uzual la vremea respectivă). În contextul discuțiilor pe care le aveau în momentul respectiv, despre anarhie, punk, rock și alte chestii revoluționare, Kurt a dat un înțeles revoluționar sintagmei Smells Like Teen Spirit, și a ales acest titlul pentru ceea ce avea să devină imnul mai multor generații.

Despre piesă, Kurt a spus în 1994 ca vroia să facă ceva în stilul Pixies:

”I was trying to write the ultimate pop song. I was basically trying to rip off the Pixies. I have to admit it. When I heard the Pixies for the first time, I connected with that band so heavily that I should have been in that band—or at least a Pixies cover band. We used their sense of dynamics, being soft and quiet and then loud and hard.”

Videoclipul piesei a marcat practic debutul lui Samuel Bayer ca regizor, care a lucrat ulterior cu.. toată lumea, de la Ozzy, la Metallica, Ramones, Green Day, The Cult, Sheryl Crow, Natalie Imbruglia, Hole, The Offspring până la Justin Timberlake sau Maroon 5.

Clipul Smells Like Teen Spirit a avut două surse de inspirație filmul Over The Edge al lui Jonathan Kaplan și Rock’n’Roll High School a celor de la Ramones. A costat în jur de 50 de mii de euro iar toți cei care apar în clip sunt fani care au răspuns invitației de mai jos.

nirvana_casting_call_smells-like_teen_spirit

Smells Like Teen Spirit, Nirvana dar și albumul Nevermind au strâns o serie de premii și trofee în perioada respectivă, dar și mai târziu, dar în definitiv astea sunt doar statistici la care nu mă voi mai opri.

Povestea cu NirvanaSmells Like Teen Spirit e un alt exemplu că lucrurile care fac istorie, pur și simplu se întâmplă.

0 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.