Iv cel Naiv, poet un pic fictiv

December 27, 2012   /   byCitadinul  / Categories :  Carte

Iv cel Naiv, un (re)cunoscut poet relativ fictiv a lansat de curând al doilea volum de versuri, Uibesc, un album publicat de editura Vellant, cu grafică realizată de Vali Petridean, aceași echipă care se află și în spatele volumuui de debut, Versez, apărut anul trecut.

sursa foto

Iv cel Naiv e în același timp un foarte reușit proiect online, unul din acele exemple care dovedesc că un concept inspirat, dublat de inspirație și seriozitate nu poate da greș.

Celor care nu știu povestea lui Iv, iată cum a început totul. Era o dată un tânăr amator de rime, versuri și jocuri de cuvinte care își răsfăța iubita cu sms-uri, mailuri, bilețele și răvașe care despre dragoste, care menite să îi aducă un zâmbet. Fata, suflet altruist s-a gândit că toate astea ar putea bucura și încânta ochii și sufletele mai multor oameni, așa că i-a propus să le posteze undeva online.

Mergând pe principiul că în artă nu contează cine ești ci e mai important cu ce vii în fața cititorului,  a apărut Iv Cel Naiv al cărui motto e astăzi Un om căra în spate un dram de naivitate.  De aici și partea cu poetul “fictiv” pentru că nici până astăzi nu a fost făcută publică identitatea celui care se află în spatele lui Iv.  Deși ca principiu nu sunt neapărat de acord cu ideea de separa total autorul și personajul/opera, în cazul lui Iv Cel Naiv, cred că e varianta din care cititorul are cel mai mult de câștigat iar autorul merită din mai multe motive respectul și aprecierea noastră.

Dacă la început Iv cel Naiv avea cam 8 cititori pe zi, astăzi, pe ivcelnaiv.ro, se adună lunar în jur de 20.000 de mii de vizitatori (și dacă suntem aici, vă mai spun că îl puteti urmări și pe facebook) care îl motivează și responsabilizează pe poetul nostru cel fictiv.

După aproximativ un an online, Iv Cel Naiv s-a întâlnit cu tiparul și cu ilustrațiile lui Vali Petridean, toate astea la inițiativa unor oameni inspirați de la editura Vellant.

Versez si Uibesc sunt două albume cu adevărat deosebite care pun în valoare versurile lui Iv cel Naiv. Spun asta din perspectiva unui neconsumator de poezie care a fost însă cucerit iremediabil de volumul Uibesc, și, așa cum își dorește autorul, și-a reconsiderat un pic poziția față de genul ăsta de poezie și de zâmbetul pe care ți-l poate aduce.

Întrucât poezia ne e dată întru lectură mai degrabă decât spre analiză, ceea ce oricum eu nu îmi propun aici, vă mai spun că puteti afla mai multe despre volumul Uibesc, după care poate veți fi curioși și de un interviu cu poetul fictiv.

Așa cu spuneam, nu prea citesc poezie, și până să aflu ce e de fapt în spatele lui Iv Cel Naiv toată povestea mi s-a părut cel puțin nu deosebit de serioasă, genul de proiect mai ales cool și cu priză mai ales la cei aflați în goană după inedit.

Am descoperit însă  un proiect frumos, făcut din pasiune, mult mai profund decât poate părea la prima vedere, plin semnificații și mai ales plin de zâmbete și imagini frumoase. Ceea ce vă doresc și vouă.

0 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.