Jan Garbarek – propunerea de Duminica

Jan Garbarek e din Norvegia, e saxofonist, tenor și soprano (pentru cunoscători) s-a lansat ca muzician de jazz, dar în lunga lui carieră s-a apropiat și de muzica clasică, de ceea ce numim world music și l-am ales pentru a relua seria de propuneri muzicale de duminică.

jam garbarek group

(sursa foto www.garbarek.com)

Alegerea nu e tocmai întâmplătoare, pentru că vom avea ocazia de a-l (re)vedea pe muzicianul norvegian în formula Jan Garbarek Group feat Trilok Gurtu în această toamnă la Sala Palatului din București.

Garbarek este fiul unui fost prizonier polonez dar a crescut și trăit în Oslo toată viața. A debutat în muzică la sfârșitul anilor ’60 primii lui pași în muzică fiind puternic influențați de muzicienii americani de avant-garde jazz cum ar fi Albert Ayler ssau Peter Brötzmann pentru ca ulterior să abandoneze disonanțele mai mult sau mai puțin experimentale pentru sonorități mai blânde.

Compozitorul Jan Garbarek a găsit o importantă sursă de inspirație și in piesele folk din Scandinavia, a fost de asemenea unul din pionierii ”jazz-ului ambiental” pentru ca în anii ’80 muzica lui să capete noi dimensiuni incluzând pe de o parte sintetizatoare și pe de altă parte, la fel de important, elemente din world music. Acesta a fost momentul în care încep pentru Garbarek o serie de colaborări cu nume ca Trilok Gurtu, Zakir Hussain sau Hariprasad Chaurasia.

Despre discografia lui Jan Garbarek ar fi de spus în primul rând că a apărut în întregime la ECM Records (Edition of Contemporary Music) casă de discuri din Munchen (Germania) cunoscută mai ales pentru înregistrările de jazz lansate. Primul album semnat Jan Grabarek se numea Esoteric Circle și a fost lansat în 1969, de atunci au apărut câteva zeci de materiale în care saxofonistul apare fie ca lider de trupă, fie alături de o mulțime de alți muzicieni.

Garbarek nu se teme să se joace cu influențe dintre cele mai neașteptate, si nici să apelelze la tăcere, la pauze bine drămuite care dau un ritm special muzicii sale. Muzicianul norvegian oferă publicului o experiență muzicală eclectică, pusă de asemenea în valoare de instrumentiștii deosebiți alături de care urcă pe scenă.

La Sala Palatului din București îl vom vedea pe 22 noiembrie 2013 în formula pe care o vedem și mai sus alături de Trilok Gurtu, Yuri Daniel și Rainer Brüninghaus alături de care cântă încă din 1988. Găsiți aici toate detaliile despre acest concert organizat de Twin Arts.  

Odată cu această scurtă poveste despre Jan Garbarek, îmi propun să reiau, cu o frecvență acceptabilă seria de articole despre muzici și muzicieni cu care mă ”întâlnesc” într-un context sau altul.

Similar Posts