Jazz Night Out cu Tigran si Vijay Iyer (cronică de concert)
Jazz Night Out, noua platformă de evenimente propusă de Twin Arts, a debutat la Sala Radio din București cu o dublă întâlnire, concerte, în premieră în România, susținute de Vijay Iyer Trio și Tigran Hamasyan care și-a prezentat noul album, Shadow Theater, tot în formula Trio.
Cei doi pianiști pe care i-am văzut ieri seară provin din spații culturale diferite și au oferit ieri seară două moduri distincte de a interpreta și de a trăi jazz-ul. Vijay Iyer muzician de origine indiană s-a născut însă în New York iar abordare lui e una mai degrabă clasică, de altfel muzicianul va fi profesor la Harvard începând de anul viitor.
De cealaltă parte, mai tânărul Tigran Hamasyan, s-a născut în Armenia, dar locuiește de 10 ani la Los Angeles. Cu toate acestea, mai ales dacă e să ne referim la albumul Shadow Theater, muzica lui e strâns legată de muzica tradițională armenească, preluând teme și motive pe care le redă apoi într-un alt cadru, de jazz, reușind în același timp să le păstreze autenticitatea.
Pe lângă latura tradițională pe care o include în jazz-ul pe care îl interpretează, în concerte Tigran nu se sfiește nici să se joace cu mixerul, să experimenteze, ajungând la sonorități dintre cele mai neașteptate, rock sau chiar mai mult decat apropiate de dubstep.
Nu insist să vă mai povestesc cât de deosebit e fiecare din ei, îi puteți descoperi pe vijay-iyer.com respectiv www.tigranhamasyan.com
Jazz Night Out a debutat așadar cu Vijay Iyer Trio în formula Vijay Iyer – pian; Marcus Gilmore – tobe; Stephan Crump – bass care au urcat pe scenă un pic după ora anunțată, cât să apuce toată lumea să intre în sală. Am avut parte de mai bine de o oră de jazz mai degrabă ”clasic” cu accent pe albumul Accelerando lansat în 2012, dar și cu piese de pe albume anterioare ale trio-ului care activează în această formulă de ceva vreme.
Vijay Iyer Trio a oferit publicului de la Sala Radio un live bine echilibrat în care pasajele în forță au lăsat în mod inspirat loc secvențelor ce te îndemnau la visare, oferind un cadru perfect pentru popriile-ți gânduri, oricare ar fi fost acelea.
O prezență elegantă, Vijay Iyer care a aterizat la București cu doar câteva ore înainte de concert a trecut peste oboseală și a știut încă de la început să creeze o legătură între cei de pe scenă și public, printr-un ”dialog” discret, dar susținut pe toată durata recitalului, prezentând pe rând piesele și pe cei doi colegi de scenă. Vijay și-a arătat încântarea pentru ocazia de a susține în premieră un concert în România, a mulțumit echipei Twin Arts pentru invitație și pentru modul în care a organizat evenimentul.
După un bis firesc pentru ce s-a întâmplat pe scenă, Vijay Iyer Trio și-au dat întâlnire cu publicul la stand-ul amenajat în hol-ul Sălii Radio, acolo unde au oferit autografe, au făcut poze și au schimbat impresii cu publicul.
Sobrietate, o sobrietate ludică plină de forță și de imaginație aceasta fost senzația pe care mi-a lăsat-o muzica lui Vijay Iyer, o muzică trăită din plin de publicul prezent, un public care foarte probabil că a ascultat pentru prima dată multe dintre piese.
Înainte de a părăsi scena, Vijay a spus despre ceea ce avea să urmeze că va fi o ”experiență uimitoare” și într-adevăr, Tigran Hamasyan Trio au oferit un show memorabil ce a surprins o bună parte a audienței.
(credit foto Miluță Flueraș www.miluta.ro)
Tigran (pian), Sam Minaie (bass) și Arthur Hnatek (tobe) care au urmărit din sală concertul lui Vijay au urcat pe scenă după o pauză de aproximativ 30 de minute. Așa cum a amintit si Tigran, formula în care i-am văzut pe scena de la Sala Radio era una oarecum inedită. Din motive obiective Tigran nu a reușit să vină la București în formulă completă, de cvintet, așa cum e înregistrat albumul Shadow Theater publicul român având parte cu adevărat de un concert unic în care Tigran a asigurat și partea de voce (mai mult decât deobicei).
Exuberanță, energie, pasiune și experiment sunt doar câțiva termeni care ar putea descrie ce s-a întâmplat pe scenă în cadrul acestui show ce a depășit cu mult cadrul jazz-ului clasic pentru că Shadow Theater e un material cu multe și profunde influențe folclorice.
Dincolo de asta, Tigran Hamasyan în varianta live e o adevărată provocare pentru public. Jazz-ul lui se îmbogățește cu influențe din cele mai diverse iar experimentul e dus adesea până la extrem, valorizând toate disponibilitățile instrumentelor și apelând la mixere și alte electronice care transformă pe alocuri toată experiența într-un electro-jazz neașteptat. Da, Tigran Hamasyan Trio poate fi o variantă mai mult decât interesantă pentru o seară de club.
Pentru mine cele două concerte au reușit să creeze un tot unitar, coerent și complex, un prim episod mai mult reusit din seria Jazz Night Out care va continua peste doar câteva zile cu Snarky Puppy în The Silver Church și cu un adevărat regal de jazz, Jan Garbarek la Sala Palatului.
Chiar dacă publicul nu a fost extrem de numeros, a fost o seară reușită oferită de Twin Arts, cei care și-au făcut un obicei din a ne propune nume mai puțin cunoscute pe care ne dorim apoi să le revedem. În definitiv, dincolo de alte considerente, toate concertele care au loc sunt un pariu câștigat al organizatorilor.
(galerie foto pe siteul oficial TWIN ARTS)