JazzTM 2015 – un playlist de festival (+program)

July 2, 2015   /   byCitadinul  / Categories :  Evenimente

JazzTM 2015, ediţia a 3-a a festivalului organizat de Primăria Timişoara are loc din 3 până pe 5 iulie în aceeaşi piaţă a Operei din Timişoara. Fiecare seară de jazz va aduce în faţa publicului câte trei trupe sau artişti, deschiderea fiind făcută de trupe româneşti: Brum, Ana Cristina Leonte Quartet, respectiv Exit Oz.

jazzTM 2015

După două ediţii care au suscitat destule discuţii nu neapărat legate de muzică, JazzTM 2015 pare a fi scutită de controversele din trecut. Asta poate şi pentru că ceea ce la un moment dat a apărut ca un fel de rivalitate, “relaţia” cu mult mai titratul Gărâna Jazz Fest (ce are loc o săptămână mai tărziu) a intrat într-o fază de normalitate.

Intrarea va fi liberă şi dacă am înţeles bine s-a renunţat la locurile pe scaun ? Nu sunt un fan al evenimentelor gratuite, dar în contextul acesta cred totusi ca e cea mai oportună variantă. În altă ordine de idei, se pare că s-a renunţat şi la ideea de “locuri pe scaun” ceea ce poate nu e o idee rea. UPDATE: locurile pe scaun vor fi chiar de trei ori mai numeroase decât anul trecut.

Revenind la muzică, lista invitaţilor îmbină fericit nume de referinţă din jazzul internaţional, cum sunt Dianne Reeves sau Marcus Miller, proiecte eclectice care duc jazzul dincolo de orice limită, cum sunt Liv Warfield w/ Prince’s NPG Hornz, Aufgang, Guillaume Perret ori The Ruff Pack plus tinerele trupe de la noi.

Ca o continuare a articolului de anul trecut Un playlist virtual, mă încumet să fac o foarte scurtă prezentare a fiecarei trupe (alte detalii pe www.jazztm.ro) şi să vă propun câte o piesă ori o înregistrare, care mi-a spus mie ceva. Ordinea prezentării va fi ordinea cronologică a intrării pe scenă.

 

Program JazzTM 2015

 

Vineri 3 iulie 2015

20:00 Brum

Brum Conspiracy şi Bumbapa s-au întâlnit şi s-au făcut Brum, un proiect în cadrul căruia muzica elecronică e potenţată de elemente şi instrumente acustice. Primul lor material, Today, a fost lansat în primăvara asta. Poate i-aţi văzut în weekend la Electric Castle.

21:00 Aufgang

Aufgang sunt astăzi Rami Khalife şi Aymeric Westrich trupa franco-libanezo-luxemburgheză plecase iniţial la drum, prin 2005 în formulă de trio împlreună cu pianstul Francesco Tristano, cel care s-a retras la începutul lui 2014, după ce au lansat împreună 3 albume. Muzică electronică, muzică clasică, jazz, trance în dozaje diverse, plus tot felul de influenţe, de la cele orientale, la cele balcanice… cam asta e registrul lor.

22:30 Marcus Miller

E Marcus Miller, producător, compozitor şi multi-instrumentist, colaborator al unor nume ca Miles Davies Herbie Hancock sau Luther Vandross, alături de care a şi câstigat o mulţime de premii Grammy.

La Timişoara prezintă cel mai recent album, Afrodeezia lansat în martie 2015.

Mi-a fost greu sa ma decid asupra unei piese… aşa că vă propun un întreg concert.

 

 

Sâmbătă 4 iulie 2015

20:00 Ana-Cristina Leonte Quintet

Un proiect interesant care aduce împreună cinci nume sonore ale jazzului românesc: Ana-Cristina Leonte – voce, Albert Tajti – pian, Alex Munte – saxofon, Michael Acker – double bass, Tavi Scurtu – baterie.

Nume pe care sunt convins că le-aţi mai văzut în alte formule.

21:00 The Ruff Pack

Reuşesc conexiunea dintre jazz şi hip-hop, altfel spus, improvizaţia cu energia. Un trio de chitări activ încă din 2009, cu mai multe materiale la activ şi cu prezenţe mai ales pe scenele festivalurilor din spaţiul german, austriac şi american.

22:30 Liv Warfield w/ Prince’s NPG Hornz

Liv Warfield cântă RnB, soul şi alternative. În 2006 lansa albumul Embrace me pentru ca mai apoi să fie inclusă în proiectul lui Prince, New Power Generation. Albumul The Unexpected din 2014 îl are ca prducător pe… Prince.

Liv Warfield w/ Prince’s NPG Hornz vor propune în Piaţa Operei un show care în care genurile nu vor avea limite.

 

 

Duminică 5 iulie 2015

20:00 Exit Oz

Când vine vorba de Exit Oz, lucrurile sunt simple, vă invit să (re)citiţi interviul de acum ceva vreme cu Alex Iovan pe care o să-l ţin întotdeauna minte că m-a făcut să mă gândesc la Uica Petrică Moise în club Control din Bucureşti.

21:00 Guillaume Perret

Saxofonistul care explorează posibilităţile muzicii, care nu se sperie de pedale şi nici de distorsiunile electro.

Ori, după cum spune pe propriul site, un mix de jazz contemporan, de funkz grooves şi metal ce se duce uneori spre post-rock.

Ceva de genul:

22:30 Dianne Reeves

O legendă care va încheia JazzTM 2015, primul nume care a fost anunţat de organizatori şi probabil cel mai cunoscut nume, pentru publicul larg.

La Timişoara, pe 5 iulie, va prezenta cel mai recent album, Beautiful Life, lansat în 2013.

 

 

JazzTM 2015 poate fi ediţia în care festivalul să iasă din zona discuţiilor politice, a antipatiilor care pe undeva s-au reflectat şi în faptul că la primele ediţii publicul nu a fost prezent în număr foarte mare.

(E drept, anul trecut, lucrurile s-au mai schimbat şi în urma unei campanii de PR foarte (bine) susţinută + Cat Empire).

Acestea fiind spuse, vă doresc trei seri de weekend cât mai faine, cu atât mai mult cu cât anul acesta vremea va fi excelentă.

0 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.