Link-uri externe: Pro şi contra!

Discuţia legată de link-urile externe pleacă în general de pe două poziţii, pe de o parte sunt cei care spun că orice link extern e o invitaţie adresată propriilor cititori de a pleca spre alt site, pe de altă parte sunt cei care consideră că link-urile externe sunt un plus de conţinut adus propriului site.

                                                                                                                                   (sursă foto)

Link extern e acea trimitere către un site străin cu scopul de a oferi mai multe detalii asupra unui subiect anume. Pentru că tot sunt în punctul ăsta, amintesc că un link intern e acea trimitere explicativă către un alt articol de pe propriul site.

O bună parte din specialiştii în online dezaprobă link-urile externe pentru că trimit userul către un site străin existând riscul ca acesta să nu mai revină, acesta fiind principalul motiv pentru care linkurile externe sunt adesea evitate. De asemenea sunt de evitat linkurile către siteuri care ar putea intra în categoria „bad neighbohood” sau către reclame sau produse/siteuri comerciale. Dar în cazul ăsta e mai degrabă vorba de discernământ decât de principiul în sine.

Argumentele partizanilor link-ului extern pleacă în primul rând de la aspectul etic al problemei, anume de la faptul că menţionarea surselor e o obligaţie şi în acelaşi timp o dovadă de profesionalism. Link-urile externe ar trebui folosite de fiecare dată când e citată o informaţie, sau pentru a oferi cititorului detalii mai amănunţite despre subiect.

Astfel, un link extern creşte valoarea conţinutului şi implicit atractivitatea lui pentru cititor, iar ca efect secundar/indirect (de fapt e cel mai important aspect de luat în calcul) creşte şi credibilitatea siteului în sine.

Un alt aspect de luat în calcul e cel al posibilităţii de stabili relaţii de parteneriat cu surse pe care le citezi sau care te citează frecvent şi care generează trafic. (Deşi dacă stau să mă gândesc mai există varianta cu blogroll-ul şi link exchange. Nu am studiat problema aşa că le menţionez doar). (sursele pentru cele de mai sus au fost problogger.net şi webdesign.about.com).

Nu ştiu cât a fost de evident sau nu, eu mă situez în tabăra celor care nu se sfiesc să folosească un link extern bine ales, cu atât mai mult cu cât link-ul extern se poate deschide într-o fereastră nouă aşa că nu pleacă nimeni niciunde.

În punctul în care sunt, nu e cazul să îmi pun problema că referirea la alte surse ar fi o dovadă de “lipsă de informaţie” de la sursă, iar pe de altă parte ca principiu eu consider că orice referinţă suplimentară nu face decât să ofere ceva în plus cititorului.

Dar…  sunt deschis oricărei discuţii contradictorii pe acest subiect.

 

Similar Posts