Între SF şi Fantasy
Muzeul Ţăranului Român va găzdui în acest week-end, adică sâmbătă 26 şi duminică 27 martie 2011, un târg de carte cu totul deosebit, Final Frontier, o surpriză pregătită de bookblog.ro şi Societatea Română de Science Fiction și Fantasy care organizează un prim eveniment de acest fel adresat tuturor pasionaţilor de literatură SF şi fantasy. Vor fi două zile cu un program extrem de interesant cu lansări de carte, dezbateri, prezentări şi ateliere.
Toate detaliile sunt disponibile pe siteul evenimentului finalfrontier.ro aşa că eu mă voi opri un pic la întrebarea din titlu.
Când am citit prima dată despre Final Frontier, plecând de la ce ştiu eu că înseamnă o poveste SF şi ce implică una fantasy, mi s-a părut, dacă nu bizară, cel puţin forţată, alăturarea asta.
Trecând peste faptul că în definitiv absolut toate genurile literare foloses aceleaşi teme ale culturii universale, până să aflu că există Societatea Română de Science Fiction și Fantasy trăiam cu impresia că profilul cititorilor de SF este diferit de cel al unui cititor de fantasy.
Ca să duc lucrurile la nivelul construcţiei poveştii, aş spune că autorul de SF se foloseşte de ştiinţă cu accent pe detaliile tehnice, în timp ce o poveste fantasy se construieşte pe bazele sau urmând tiparul poveştilor, miturilor, a folclorului (denaturând uneori mai mult sau mai puţin grosolan mituri, dar asta e altă discuţie).
Dacă ar fi să generalizez şi să încerc să mă refer la un cititor etalon, dacă eşti pasionat de SF şi de detaliile tehnice de acolo, poveştile dintr-un roman fantasy cred că ţi se par plictisitoare şi fără sens, la fel cum şi reciproca e valabilă.
Nu ştiu exact cum stau lucrurile în literatura străină, la o primă căutare am văzut că se face o distinţie între SF şi fantasy ceea ce mă face să iau în calcul şi varianta că în România literatura fantasy e momentan sub tutela SF doar pentru că nu există încă o societate/organizaţie dedicată.
O să încerc să aflu mai multe în sensul ăsta chiar de la SRSFS. Până atunci, pentru că ştiu că e posibil ca articolul să fie citit de câţiva oameni mult mai apropiaţi decât mine de genul ăsta de literatură, aş fi curios să aflu alte puncte de vedere.