Lucian Bernhard – Publicitate şi design. Expoziție la Muzeul Național de Artă

June 25, 2013   /   byCitadinul  / Categories :  Media

În weekend-ul care a trecut am văzut expoziția Lucian Bernhard – publicitate şi design la începutul secolului XX , deschisă la Muzeul Național de Artă al României. Monografia dedicată graficianului german, unul din părinții publicității este organizată în colaborare cu Goethe Institut București și Institut für Auslandsbeziehungen e.V.

bernhard publicitate

Lucian Bernhard – publicitate şi design la începutul secolului XX nu este expusă în premieră pentru țara noastră la MNAR, a putut fi deja văzută în mai multe orașe (Timișoara, Sibiu, Brașov) în urmă cu trei ani. Publicul poate vedea nu mai puțin de 218 lucrări, afișe, plăci emailate, timbre pentru reclamă, obiecte promoționale, ambalaje, fonturi, design de carte şi revistă, obiecte de epocă dar și materiale actuale pe care sunt folosite și astăzi însemne purtând semnătura lui Lucian Bernhard.

Lucian Bernhard e un grafician german care s-a afirmat la Berlin in primii ani secolului XX fiind creditat ca inventator al unui nou tip de afiș, de fapt al unui nou concept de publicitate. El e primul care pune accent pe obiectul promovat, renunțând în mare parte la înfloriturile artistice la care apelau la acea vreme graficienii ce lucrau in publicitate, înflorituri care nu făceau decât să dilueze mesajul publicitar.

Bernhard s-a lansat la doar 20 de ani cu un afiș revoluționar pentru chibritele Priester, urmat mai apoi de o lungă colaborare cu producătorul de țigări Manoli, pentru care concepe o gamă întreagă de obiecte promoționale. Dintre numele mari ale căror logo poartă și astăzi amprenta lui Lucian Bernhard amintesc de Bosch, Audi, sau compania americana Cat’s Paw. (artistul se muta de altfel în New York încă din anii 1920)

Puteți afla toată povestea pe siteul MNAR sau în foarte reușitul pliant pe care îl veți primi odată cu achiziționarea biletului de intrare.

Chiar dacă teoretic e o expoziție de nișă, interesantă mai ales pentru artiști, graficieni și cei care activează în publicitate eu unul am descoperit cu mare plăcere atât afișele, cât și timbrele, obiectele promoționale sau coperțile realizate de Lucian Bernhard, motiv pentru care recomand expoziția oricui e amator de o sesiune culturală și o călătorie în publicitatea începutului de secol XX.

Vă propun câteva din afișele mele preferate:

2506131 2506132 2506133 2506134 2506135 2506136

 

Expoziţia Lucian Bernhard – publicitate şi design la începutul secolului XX , este deschisă în corpul Ştirbei al Muzeului Naţional de Artă al României (intrarea din strada Ştirbei Vodă nr. 1-3) și mai poate fi vizitată până pe 29 septembrie 2013.

Dacă treceți pe acolo, să îmi spuneți cum vi s-a părut.

0 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.