Lucian Boia – Sfârșitul occidentului (impresii de lectură)
Sfârșitul Occidentului? Spre lumea de mâine lansat în această primăvară de Lucian Boia și editura Humamitas continuă o interesantă serie de autor ce mai include, pe lângă mult mediatizatul volum De ce este România altfel?, titlurile Franța, hegemonie sau declin!, Tragedia Germaniei 1914-1954 și Capcanele istoriei, apărute toate în 2012.
De ce este România altfel? și Sfârșitul Occidentului volume extrem de bine vândute și care au dat naștere multopr discuții în spațiul public sunt de fapt mici eseuri în care istoricul reia în varianta mai degrabă simplificată, o serie de teme abordate în alte lucrări. Ținând cont de faptul că au fost publicate toate într-un singur ani, mă gândesc că și celelalte volume au ca punct de plecare materiale mai vechi, eventual regândite și reorganizate pentru această nouă colecție.
Deși valoarea științifică a unor volume cum sunt cele două amintite mai sus e cel puțin discutabilă pentru că nu aduc nimic nou, e important însă faptul că printr-o mișcare inspirată de marketing din partea editurii Humanitas sunt discutate în spațiul public subiecte de acest gen, subiecte care pot aduce câteva lămuriri binevenite publicului larg.
În ”România altfel” Lucian Boia a reușit să fie destul de comvingător, ceeace nu se poate spune, din puntcul meu de vedere și despre Sfârșitul Occidentului? Spre lumea de mâine. Deși atinge câteva subiecte interesante și face câteva afirmații curajoase, autorul trece mult prea repede prin subiectele respective iar cele fix 122 de pagini sunt mult prea prea puține pentru un astfel de volum. Un volum al cărei concluzie, de așteptat e drept, e că nu prea știm ce ne așteaptă, că sunt prea multe de luat în calcul, dar putem să ne consolăm cu faptul că ”omul e ființa cea mai adaptabilă; așa că, nici o grijă, se va adapta perfect la oricare dintre istoriile posibile”.
Sfârșitul Occidentului, pare în acest moment un scenariu posibil, înțelegând prin Occident spațiul European, dar și America de Nord, în general toate zonele care se pot revendica din punct de vedere cultural din spațiul Iudeo-Creștin. Lumea de mâine ar putea fi dominată conform lui Lucian Boia fie de China, scenariul cel mai posibil, fie în continuare de Statele Unite, cu mențiunea că trebuie luate în seamă și India sau întreg spațiul Islamic.
Legat de viitorul Europei care depinde foarte mult de cel al Uniunii Europene autorul oferă câteva scenarii și identifică și câteva dintre problemele ce trebuie gestionate, pe lângă cele de natură economică, orgoliile naționale, problemele demografice (mai ales din perspectiva asimilării imigrației non-creștine). Ideea e că e greu de spus încotro ne îndreptăm, ideea ar fi că în viziunea lui Lucian Boia varianta destrămării Uniunii Europene ar putea însemna și destrămarea Europei, așa cum o concepem noi.
Autorul are curajul să afirme că mult clamata problemă cu ”încălzirea globală” nu prea are suport științific și că d etoată isteria profită unii și alții ca să obțină fopnduri pentru studii și cercetări aiuristice.
În ceea ce privește viitorul Statelor Unite ale Americii, acestea se vor latiniza într-o foarte mare proporție, astfel că peste câteva decenii latino-americanii vor fi majoritari. Ceea ce înseamnă măcar un spor natural pozitiv și condiții pentru a continua dezvoltarea economică.
China râmâne campionul economic mondial iar lucrururile au toate șansele să rămână așa. Cu toate astea, succesul Chinei se bazeazăî pe mâna de lucru foarte ieftină, ori pe măsură ce țara se va dezvolta și nivelul de trai va crește, s-ar putea ca lucrurile să se complice. China va mai avea de depășit și o altă problemă, o populație mult îmbătrânită care va fi o importantă povară pentru populația activă (ceea ce se întâmplă la o scară mai mică și în Europa).
Lucian Boia remarcă o particularitate care a făcut, în opinia lui. ca Occidentul să domine lumea, inventivitatea, curiozitatea și interesul de a pune în practică și a dezvolta noile descoperiri, niște caracteristici ce țin de cultura acestui spațiu și care ar putea fi salvarea Occidentului și în viitor.
Volumul Lucian Boia – Sfârșitul Occidentului? spre lumea de mâine este disponibil în librării dar și online pe siteul Humanitas.
Chiar dacă nu spune neapărat multe lucruri noi, Lucian Boia își structurează într-un mod interesant discursul, astfel că lectura e una plăvută, marea problemă fiind tocmai faptul că volumul e foarte scurt.
Fie că vă pasionează subiectul, fie că nu știți nimic despre toate poveștile acestea, merită să investiți o oră sau două în lectura scurtei lucrări.
Pe de altă parte, sunt convins că mulți dintre cei care vor citi aceste rânduri au citit Sfârșitul Occidentului, vouă cum vi s-a părut? Sunteți mai optimiști sau mai pesimiști decât Lucian Boia?