Mac Guffin – trip hop de France

October 15, 2013   /   byCitadinul  / Categories :  Muzica

MacGuffin e un concept de film, în același timp Mac Guffin e o trupă franceză care propune un melanj de trip-hop, dub, pasaje de muzică clasică, un pic de electro și alternative . Mac Guffin sunt Barbara Kawohl o voce deosebită și mai experimentatul muzician Damny Baluteau, cei doi s-au întâlnit într-un studio din Nantes și așa s-a scris istoria EP-ul de debut, Knife Edge lansat în septembrie 2013.

mac guffin

 

În film, elementul MacGuffin (mac guffin sau maguffin) există ”dintotdeauna”, cu toate acestea este cel mai adesea asociat cu Alfred Hitchcock cel care avea o plăcere deosebită de a-l explica, așa cum a făcut-o zice-se și pentru François Truffaut, prin următoarea povestioară:

”Discuție între doi scoțieni într-un tren: – Domnule, nu vă supărați, cer e obbiectul acela ciudat pe care l-ați pus sus, la bagaje?; – Ah, acela e un MacGuffin. ; – Ce e acela un MacGuffin?; – Ei bine, e un instrument de prins lei în munții din Scoția; – Dar nu există lei în munții din Scoția. ; – În cazul acesta nu e un MacGuffin.”

Altfel spus, un MacGuffin e un pretext, un obiect, misterios de cele mai multe ori, elementul care declanșează întreaga acțiune dar care se dovedește adesea că nu are prea mare importanță.

Mac Guffin este pe de altă parte, proiectul muzical demarat de curând de Damny Baluteau după ce în 2012 trupa La Phaze și încheiat activitatea.  Trupa a fost activă între 1999 și 2012 care propunea un mix interesant de rock, punk, jungle (ei au lansat chiar și termenul de pungle) cărora li se adăugau influențe, drumandbass, dub, jazz, și multe altele. O are alături pe mai tânăra Barbara Kawohl o voce deosebită, melancolică, plină de nostalgie și… suspans ca să rămânem în zona lui Hitchcock.

Mac Guffin – Knife Edge (feat Line Kuse – Gotan Project)

Mac Guffin au lansat primul EP – Knife Edge în urmă cu aproximativ o lună și pregătesc albumul de debut pentru anul viitor. Un album care va merge cu siguranță pe aceeași linie pe care o prezintă și aceste prime piese, o muzică puternică, o călătorie muzicală prin timp ce propune pasaje de trip hop ”clasic„ plus multe elemente ori secvențe care te duc înapoi în anii ’90 pe scena din Bristol, acolo unde te puteai întâlni cu nume ca Massive Attack sau Portishead.

Barbara si Damny sunt de găsit și de urmărit pe pagina de facebook Mac Guffin (facebook/macguffinproject) iar EP-ul e disponibil și pe iTunes.

M-am întâlnit întâmplător cu muzica lor, de fapt Barbara m-a găsit pe mine, am ascultat piesa You Against You, mi-a plăcut, așa că astăzi vă propun o experiență muzicală nouă: Mac Guffin.

Întrucât e o trupă pe care nu cred că o știe foarte multă lume pe la noi, aș fi curios și de un feedback, cât să știu dacă am fler sau nu?

Și nu, această ultimă întrebare despre Mac Guffin nu e un MacGuffin.

0 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.