Mono in concert la Timisoara in Daos

November 26, 2012   /   byCitadinul  / Categories :  Evenimente
concert , mono, daos, dirk serries microphonics

Concert MONO + Dirk Series’ Microphonics in Cub Daos din Timisoara, duminică, 10 februarie 2013, de la ora 20 ca să ofer toate informațiile încă de la început.

concert , mono, daos, dirk serries microphonics

Este primul eveniment Kogaionon / DonisArt în Timișoara și a doua vizită în țară a japonezilor de la MONO, care au mai cântat în 2011 la Cluj, atunci când de altfel trebuie să recunosc că i-am descoperit și sincer să fiu, chiar mă întrebam dacă ar putea ajunge vreodată în Timișoara, pentru că trebuie să recunosc că într-o vreme eram chiar invidios pe modul în care arăta piața evenimentelor în Cluj față de Timișoara (între timp cred că s-a mai echilibrat balanța).

MONO sunt din Tokyo, activează în aceeași formulă, Takaakira “Taka” Goto (chitară electrică), Hideki “Yoda” Suematsu (chitară ritmică), Yasunori Takada (baterie) și Tamaki Kunishi (bass) o inedită, poate, prezență feminină, încă de la înființare, adică din 1999. Au lansat primul album, Under the Pipal Tree în 2001 iar cel mai recent material, cel cu numărul șase a apărut în 2012 și se numește For My Parents, concertul de la Timișoara făcând parte din turneul de promovare a acestuia.

For My Parents e un album dedicat părinților, “We hope that this album serves as a gift from child to parent. While everything else continues to change, this love remains a constant throughout time.” (Sperăm ca albumul să fie un cadou pe care copiii să îl facă părinților lor. În timp ce toate celelalte lucruri sunt într-o continuă schimbare această dragoste rămâne aceeași indiferentă la trecerea timpului). Cam așa suna mesajul de prezentare a albumului.

Nu sunt un mare fan al clasificărilor, catalogărilor și altor asemenea îngrădiri muzicale, dar, așa orientativ măcar, nu pot să nu amintesc câte ceva despre asta. MONO e o trupă instrumentală care a evoluat de-a lungul timpului, astfel că, după o primă perioadă definită de elemente minimaliste si apropiate de noise au trecut la construcții mai complexe, fiind încadrați la rock instrumental sau experimental, shoegazing sau post-rock.

În momentul de față, dacă ne luăm după sound-ul oferit de For My Parents, și după propriile lor declarații, MONO cântă ceva ce se apropie cel mai mult de contemporary clasical music. Undeva pe la mijlocul ultimei piese de pe album, A Quiet Place (Together we Go) chiar m-am surprins întrebându-mă dacă nu cumva am în playlist și ceva muzică clasică.

Nu pot încheia această prezentare/introducere a concertului de pe 10 februarie 2013 din Daos fără să spun câteva cuvinte și despre belgianul Dirk Serries care la Timișoara prezintă un nou material al conceptului Microphonics.

Serries, compozitor, chitarist si producător belgian a debutat în 1984 cu proiectul Vidna Obmana, dupa care intre 2005 și 2012 a continuat sub numele Fear Falls Burning. Din primele materiale pe care le-am găsit sună interesant, rămâne să descoperim live un melanj de ambient cu tot felul de influențe (cei curioși au la dispoziție microphonics.be)

MONO au cântat la Cluj anul trecut, iar cronica evenimentului e disponobilă aici Kogaionon.ro. Cele mai recente informații despre concertul de anul viitor le veți afla firește via event-ul de pe facebook (și pe siteul amintit mai sus).  Cert e că biletele vor costa 50 de lei si vor fi disponibile doar la intrarea in Clubul Daos, in seara evenimentului, Incepand cu 15 ianuarie, 2013 se vor putea face rezervari la adresa krunafest@gmail.com.

Și apropo de Kruna, pe 8 decembrie are loc, la Reduta din Brasov, Kruna Neios cu Cecilia Eyes, Rome si Syven.

Pentru mine, concertul are și o semnificație aparte, mă bucur foarte mult că am ocazia să îi văd pe MONO chiar în Timișoara, un motiv în plus să mai trec câteva zile pe acasă.

Dincolo de motivele mele personale de entuziasm, concertul pe care MONO și Dirk Serries îl susțin în Daos pe 10 februarie 2012 e fără îndoială un eveniment care ne oferă ocazia de a vede chiar în România două nume mai mult decât interesante pe care e mare păcat să le ratezi.

0 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.