Muzica şi memoria sau fitness pentru intelect

Muzica şi memoria, sau mai precis creierul uman, sunt într-o relaţie extrem de interesantă, aşa cum o arată tot mai multe studii. Muzica stimulează memoria, dezvoltă capacitatea de a învăţa şi nu în ultimul rând, în anumite cazuri, ajută la refacerea leziunilor pe creier.

no music no life_online

(foto)

Beneficiile pe care le aduce muzica memoriei şi în general vieţii noastre de zi cu zi sunt analizate atât de psihologi, cât şi de neurologi, unele dintre ele fiind relativ evidente, în timp ce altele sunt încă analizate şi verificate prin intermediul unor studii succesive.

În cele ce urmează o să mă refer la câteva situaţii, contexte în care muzica joacă un rol pozitiv sau altfel spus susţine memoria sau activitatea cerebrală.

Muzica te poate ajuta să îşi aduci aminte de copilărie ori de tinereţe. Efectul acesta e cu atât mai spectaculos cu cât subiectul e mai în vârstă. Practic, ascultând o piesă din anii ’60 bunicii sau părinţii noştri pot face o serie de conexiuni, pot retrăi anumite intâmplări sau senzaţii din acea epocă.

E drept că există şi studii care spun că nu e nevoie să asculţi piesele respetive, e suficient ca titlul ori câteva versuri să fie evocate, şi va avea loc “călătoria în timp”.

Cântatul într-o limbă străină, te poate ajuta să înveţi vorbeşti mai uşor acea limbă, mai ales dacă pronunţia ei e foarte complicată, maghiara de exemplu, ori finlandeza sau olandeza. Pe lângă faptul că e un exerciţiu de dicţie, cântatul se pare că oferă creierului repere suplimentare în ceea ce priveşte pronunţia în limba respectivă.

Cu ajutorul muzicii se încearcă recuperarea memoriei în cazul pacienţilor care suferă de diferite leziuni pe creier provocate de accidente. Se pare că efectele pe care muzica le are asupra celor cu leziuni nu diferă de cele pe care le are asupra unor oameni sănătoşi.

Motivul pentru care muzica are asemenea efecte asupra creierului şi a memoriei este acela că activează pe zone mari ale creierului, având capacitatea de a reface anumite conexiuni.

(trimiteri către mai multe studii legate de situaţiile depsre care am vorbit puteţi găsi aici)

În cele de mai sus am luat în discuţie influenţa mai degrabă fizică, medicală pe care o are muzica asupra memoriei, asupra creierului. O întreagă discuţie, poate chiar mai interesantă, ar fi cea despre rolul muzicii în viaţa interioară a omului, modul în care aceasta a fost utilizată în relaţia cu sacrul, indiferent de perspectiva religioasă ori doar spirituală la care am face referire. De asemenea ar fi de văzut şi care e relaţia dintre un anumit gen muzică şi nivelul intelectual al unui individ.

Până atunci însă, revenind la subiectul muzica şi memoria e interesant de ştiut, şi poate că pentru unii dintre voi e o informaţie de interes, există o organizaţie Music & Memory care studiază punctual efectele pozitive pe care muzica le are asupra celor bolnavi de Alzheimer.

Vi s-a întâmplat în viaţa de zi cu zi să simţiţi că muzica şi memoria ar putea fi într-o foarte strânsă legătură?

Similar Posts