Navigaţia pe Bega – între agrement şi transport public

February 2, 2015   /   byCitadinul  / Categories :  Evenimente

Eu nu sunt convins că navigaţia pe Bega, mai ales ca alternativă pentru transportul public ar putea fi o soluţe bună, eficientă şi fiabilă pentru Timişoara. Pe de altă parte, canalul Bega, ar putea fi, măcar teoretic, o variantă de transport între România şi Serbia, până la Pancevo, aşa cum se întâmpla în secolul XVIII.

navigatia pe bega

Salut însă ideea celor de la Sara Bănăţană de a organiza o dezbatere pe această temă Navigaţia pe Bega – între agrement şi transport public, o temă recurentă în spaţiul public Timişorean.

Discuţia despre Bega este cu atât mai interesantă cu cât conceptul candidaturii Timşoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021 este Channel of Cultures (Canalul culturii) conform informaţiilor din toamnă, urmând ca Bega să reprezinte elementul central al acestui concept. (Din păcate pe siteul www.timisoara2021.ro nu se află mai multe detalii, de fapt, subiectul nici nu e menţionat).

Ar fi multe de spus şi despre campania Timişoara 2021 – Capitală Culturală Europeană, o voi face însă cu o altă ocazie.
Revenind însă la subiectul iniţial, invitaţia sună aşa:

Vă invităm să luaţi parte miercuri, 4 februarie, de la ora 19.30 la ediţia 46 a Serii Bănăţene, pe care o organizăm împreună cu ing. Nicolae Bîrsan, Eco Nautic Club și ing. Sergiu Morariu, hidrotehnician, consultant la elaborarea “Studiu privind valorificarea potenţialului turistic de-a lungul canalului Bega Ro-Se”

În cadrul acestei Seri Bănătene, vom supune dezbaterii subiectul utilităţii şi viabilităţii proiectului de transport public pe Bega, în forma în care a fost conceput de Primăria Timişoara.

Au fost adresate invitaţii pentru a participa la dezbatere şi a-şi expune punctul de vedere asupra acestui subiect atât Primăriei Municipiului Timişoara, cât şi Căpităniei Portului Timişoara.

Tocmai în contextul conceptului Timişoara 2021 – Channel of Cultures ar fi interesant ca Primăria să aibă un reprezentant la dezbatere.

Nu închei înainte de a argumenta afirmaţia conform căreia transportul public Bega nu ar fi o idee bună. Lucrurile sunt foarte simple, nu ar avea pe cine să transporte. Nu există puncte strategice la care să poţi ajunge doar pe Bega.

Din altă perspectivă, Bega nu e un canal mare, iar farmecul lui constă tocmai în liniştea de pe maluri. Eventualele beneficii sunt multt prea mici comparativ cu disconfortul creat de zgomot şi poluare.

 

Şi nu în ultimul rând există deja o infrastructură de transport în comun, poate ar fi mai uitl să începm cu eficientizarea acesteia.

Dar să nu intrăm în discuţia asta.

0 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.