Neagu Djuvara – O scurta Istorie a Românilor

Neagu Djuvara publica la sfârșitul anilor ’90 O scurtă istorie a Românilor povestită celo tineri, un volum pe care editura Humanitas l-a reeditat ulterior aproape în fiecare an. Această scurta istorie a Românilor este una din primele încercări de a ieși din tiparele manualelor scolare tributare încă limbajului și poveștilor intenționat deformate din manualele comuniste.

o-scurta-istorie-a-romanilor-povestita-celor-tineri

În ideea de a fi cât mai la îndemâna tinerilor, O scurta istorie a Românilor povestită celor tineri a apărut încă de la început și în format audio, inițial pe casetă, o mișcare mai mult decât îndrăzneață, într-o vreme când conceputl audiobook era abia la început.

Zilele trecute am recitit volumul lui Neagu Djuvara, având acum în plus și ”experiența” României altfel a lui Boia. E drept între cele două e o diferență de abordare atât de mare încât nu prea suportă comparații. Chiar dacă e poate mai puțin spectaculos, Neagu Djuvara oferă mai multe, sau cel puțin pe mine m-a lăsat cu mai multe informații, senzații ori amintiri despre cele povestite.

Autorul prezintă succint, cu acccent pe câteva momente cheie istoria populațiilor cere au ajuns mai tărziu să creeze statul Român, plecând de la elementul lor comun, limba, o limbă română a cărei geneză nu e foarte ușor de explicat, tot așa cum e greu de explicat și faptul că deși au avut un destin istoric diferit, românii au păstrat o unitate linngvistică pe care nu o mai întâlnim în alte zone ale Europei.

Sunt convins că fiecare va găsi, în funcție de epoca lui preferată câteva informații interesante. Eu de exemplu nu pot să nu remarc lipsa de inspirație politică a României, atât în primul, cât și în al doilea Război Mondial. Sau să fie un fel de lașitate ca trăsătură națională, care de altfel s-a manifestat și în trecut…?

Sigur, ar fi mai multe de spus despre scurta istorie a lui Neagu Djuvara, vă propun însă fragmentul pe care ăl consider eu cel mai important, nu din punct de vedere istoric ori științific ci din perspectiva unui rezultat, a unei idei cu care să rămâi după lectură:

În ochii mei însă, aceste erori majore în opţiunile economice, care sunt la originea crizei dramatice prin care trecem acum, nu sunt moştenirea cea mai tragică a regimului comunist. Moştenirea cea mai tragică constă în faptul că acea jumătate de secol ne-a stricat sufletul.

Un regim în care minciuna a fost ridicată la rangul de metodă de guvernare, în care teroarea adezvoltat laşitatea la cei mai mulţi şi eroismul imprudent la câţiva, în care delaţiunea a fost considerată virtute, în care furtul, nu numai din bunul statului dar şi din cel al vecinului, a sfârşit prin a apărea legitim din cauza privaţiunilor permanente şi a exemplului de înşelăciune venit de sus, un asemenea regim nu putea să nu lase urme profunde în mentalităţi şi comportamente. 

Ele sunt astăzi piedica majoră în integrarea noastră într-o lume nouă. Răul mi se pare atât de adânc şi de generalizat încât nu ştiu dacă generaţia celor care acum sunt tineri îl va mai putea stârpi.

Moralitatea batjocorită se repară mai greu decât uzinele învechite. Poate doar generaţiile următoare să reuşească a regăsi echilibrul, dacă ar şti, cu hotărâre, să impună cultul cinstei, al respectului pentru cuvântul dat şi pentru semeni.

Partea tristă e că astăzi la aproximativ 15 ani de la momentul în care au fost scrise aceste rânduriobservăm că cel puțin în politică ”lupii tineri” se dovedesc în mare parte de o moralitate și mai îndopielnică decât predecesorii lor. Asta nu înseamnă doar că generațiile viitoare vor fi probabil mai viitoare decât ne-am fi așteptat. De fapt și cei 20 de ani ai lul Brucan par să se transforme în 40.

O scurta Istorie a Românilor povestită celor tineri este disponibilă în mai multe formate și variante la Editura Humanitas, iar dacă vreți să citiți mai multe de și despre Neagu Djuvara (articole, interviuri, biografie etc) o puteți face pe ww.neagudjuvara.ro

Neagu Djuvara, diplomat, profesor universitar, filosof, a trăit între 1947 și 1989 la Paris, după care a revenit la București, unde a și predat o bună perioadă la Universitate.  Au fost puțini oamenii de cultură care au avut curajul și energia de a se reîntoarce în România după decenii de exil.

Șocul întoarcerii în țară, așa cum a intitulat Neagu Djuvara volumul apărut în 2011 care se referă tocmai la acel moment e și unul din volumele cu care voi reveni în următoarele săptămâni.

Ce alte volume ale profesorului Neagu Djuvara mi-ați mai recomanda?

Similar Posts