Nevoia de a citi vs reader’s block

În ultimele luni am citit doar vreo 3 cărți, lucru care, deși încă nu mă îngrijorează prea tare, m-a făcut să mă gândesc serios la povestea asta cu nevoia de a citi, când se manifestă ea, si cum se poate ajunge la așa numitul ”reader’s block” un ”concept” pe care eu unul nu îl iau tocmai în serios.

130913

Pauza mea de lectură vine după aproximativ 9 luni în care am citit între 6 și 8 cărți pe lună, pe care le și prezentam/recenzam. Deși nu pare foarte mult, atunci când o faci pe lângă un program de lucru deja încărca,t e o adevărată provocare să găsești energie și mai ales inspirație atunci când ajungi la partea de scris.

Chiar și așa, a fost un proiect pe care mi l-am dorit și care mi-a mai potolit nevoia de a citi, rezultat a mulți ani în care după câte o lună cu 3-4 cărți citite urmau implacabil câteva luni de pauză.

Nevoia de a citi e poate un concept abstract (sau din altă epocă) într-o perioadă în care n-avem adesea timp nici să ne ocupăm de toate e-mailurile. Sunt conștient și de faptul că nu toată lumea o resimte, pentru că e rezultat al unor deprinderi, al unei plăceri de a citi care se formează în general în copilărie.

A citi nu înseamnă neapărat a sta cu cartea în mână, în esență e același lucru dacă citești un e-book pe calculator, laptop, ipad, tabletă sau kindle, iar pe de altă parte cartea nu trebuie să fie neapărat un roman. Ceea ce contează e căutarea, nevoia de informre pe de o parte, dar și o formă aparte de evadare din cotidian pe care orice lectură o oferă, experiențe ce nu pt fi substituite prin televizor, și nici măcar prin vizionarea unui film sau a unei piese de teatru.

Cam asta îmi lipsește mie atunci când trece prea mult timp de la ultima carte citită, evadarea din cotidian și mai mult de atât exercițiul de imaginație, provocarea intelectuală pe care îl implică orice lectură (aici ar fi de discutat, firește există romane ”serioase” și povești mai puțin complicate. Uneori, chiar și aceste poveșit mai simple pot oferi o experiență de lectură foarte plăcută).

Despre reader’s block știu mai mult din auzite, e situația în care iei cartea și nu reușești să citești mai mult de câteva paragrafe, pentru că oricum nu rămâi cu nimic. Soluțiile sunt simple, fie iei pur și simplu o pauză de câteva zile, fie cauți o carte care pentru care încercai de multă vreme să îți faci timp, fie încerci să citești altceva, niște poezie, un volum de interviuri, o monografie, o biografie, ceva ce nu citești deobicei. Se prea poate și ca blocajul respectiv să n-aibă nimic de-a face cu cititul și să fie rezultat al unei stări generale de oboseală ori blazare.

Fiecare are strategiile lui și reacționează sau depășește într-un anumit fel și nevoia de citi și amintitul reader’s block și pauzele mult prea lungi dintre două lecturi.

Eu am început cu articolul de față, care sper să aibă ca rezultat (cândva săptămâna viitoare) un articol despre Palatul Viselor, romanul lui Ismail Kadare.

Similar Posts