O vizită la Bookfest 2013
Târgul Internațional de Carte Bookfest și-a deschis porțile pe 30 mai și își așteatptă vizitatorii până duminică, 2 iunie, la ora 18, la Romexpo, în câteva din Pavilioanele C. Invitatul de onoare al acestei ediții e Literatura Germană, sub motto-ul Trei țări, aceeași limbă: Germania, Austria, Elveția.
Chiar dacă am făcut liceul mai mult în bibliotecă, sau în cafeneaua de la Radio Timișoara, citind, iar la terminarea Facultății cel mai mare regret a fost că (cel puțin atunci) nu exista posibilitatea de a mai rămâne abonat al Bibliotecii Universitare, intru în continuare cu reținere în librării și mi se pare chiar periculos la Târgurile de Carte.
Asta din două motive, pe de o parte, pentru că odată intrat în librărie aș cumpăra aproape tot ce îmi cade în mână , iar pe de altă parte, dacă reușesc totuși să mă decid la câteva, realizez că nu se știe când o să reușesc să îmi fac și timp să le citesc.
După introducerea de mai sus ajung într-un final și la ce am văzut eu astăzi în prima zi de Bookfest 2013. Prima mențiune ar fi că anul acesta standurile sunt organizate așa cum spuneam în pavilione anexă. La ora la care am fost eu nu era foarte aglomerat iar spațiile între standuri păreau suficiente, cu toate astea, tare mi-e că va fi cam înghesuială mâine poimâine, mai ales în partea editurilor tehnice și a celor mai micuțe sau exotice, după cum și-ar merita unele apelativul.
A propos de edituri, de participanți și de program, puteți afla aici ce ne așteaptă la fiecare din standurile importante, iar ca să dau câteva cifre, în total vor avea loc 300 de evenimente, la târg participă 200 de edituri (și nu numai) iar în total se pare că Bookfest va oferi celor cărora îi trec pragul 1 milion de titliuri.
Nu am stat foarte mult pe acolo, după foarte scurta lansare de la Editura ALL a romanului Garsoniera din Pădurea de Macarale a lui Dan Chișu am făcut o tură, m-am bucurat de cât de multe cărți erau disponibile, din absolut toate domeniile și de toate calitățile, de la romanele comerciale, la lucrările academice, publicațiile esoterico-aiuristice din absolut orice domeniu care te-ar putea interesa.
Cei care vor să își facă un stoc de cărți de citit au oferte dintre cele mai interesante la Bookfest 2013, ca in fiecare an de altfel, cu titluri bune și foarte bune chiar și la 10 lei. Ca să nu mai spun de faptul că cu siguranță cei care știu și au răbdare să caute tot felul de comori la standurile editurilor mai puțin cunoscute.
Oricum pentru o experiență adevărată la Bookfest eu vă recomand să alocați evenimentului cel puțin 3-4 ore, o dimineață sau o după amiază, pentru a intra în atmosferă și a vă bucura măcar de câteva dintre lansările sau evenimentele de acolo. Despre buget…
Nu mi-am luat nimic de la Bookfest, dar, poate mai important, am realizat că undevba acolo printre cărți e locul meu, și că mai devreme sau mai tărziu aș putea să ajung să fac și trăiesc din asta într-un fel sau altul. Primul pas în acest sens e să fac un efort și să scriu cel puțin o recenzie sau un articol despre o carte în fiecare săptămână, iar apoi mai vedem.
O altă experiență interesantă, legată de Bookfest, sau de astfel de târguri, de această dată, ar fi să imi iau trei zile libere anul viitor și să surprind de acolo de la fața locului cât e omenește posibil din evenimente.
Concluzia ar fi că Bookfest 2013 ar putea să devină un moment important în devenirea Citadinului meu, ceea ce ar/va face lucrurile încă și mai interesante.
Și pentru că deja e sâmbătă după amiază, mă grăbesc să postez și să vă invit la Romexpo, acolo unde o mulțime de edituri, cărți și oameni faini vă așteaptă la Tărgul Internațional de Carte Bookfest 2013.