Panouri fotovoltaice, energie verde pentru casa din containere!
Panourile fotovoltaice sunt o alternativă fiabilă și cât se poate de ecologică pentru a acoperi o parte din consumul de energie electrică din gospodărie. Dintr-o altă perspectivă, panourile solare fotovoltaice pot deveni și o afacere cât se poate de interesantă mai ales că mare parte din teritoriul României beneficiază de condiții de radiații solare foarte bune.
Panourile solare fotovoltaice, sau panourile fotovoltaice, sau pe scurt PV sunt o variantă mai elaborată a clasicelor panouri solare termice care transformă energia solară în energie termică.
Panourile fotovoltaice, PV transformă energia razelor solare direct în energie electrică, prin ”intermediul” unor celule fotovoltaice care sunt construite din straturi de materiale semiconductoare. Razele solare care ajung pe suprafaţa panoului solar fotovoltaic, crează un câmp electric între aceste straturi şi astfel se produce curentul electric.
Nu sunt un specialist pe partea tehnică, nici nu mă pasionează foarte tare acest tip de detalii, așa că mi s-a părut aiurea să mă pun să copiez date tehnice. Cei interesați de mai multe informații tehnice le găsesc aici (tipuri de panouri solare si fotovoltaice, lista de prețuri, etc).
Există programe Europene și Guvernamentale prin care cel puțin o parte de investițiile din costul panourilor fotovoltaice pot fi compensate. Un exemplu este Casa Verde (din informațiile existente, programul continuă în aceleași condiții și în 2013).
În condițiile în care costul panourilor este destul de ridicat, fragilitatea lor și riscurile la care sunt expuse, amintesc aici doar incendiile, grindina, fulgerul, vandalismul, supratensiunea, ar putea fi descurajante. Chiar dacă intenționați să instalați panouri fotovoltaice strict pentru uz propriu, aveți acum posibilitatea de a vă asigura panourile fotovoltaice pentru riscurile amintite mai sus (și nu numai).
În cazul în care doriți să investiți într-un parc de panouri fotovoltaice, sumele devin deja foarte mari, iar aigurarea panourilor devine chiar o necesitate. Pachetul de asigurare ”Solar PV+” include pe lângă riscurile externe și clauze de pierdere de producție (în caz de daune) și o clauză de asigurarea a furnizorului de panouri solare (in caz de faliment, conflict de rezolvare a daunelor).
În urmă cu aproximativ un an scriam despre ideea noastră, adică a soției mele și a mea de a ne construi o casă din containere, atât din rațiuni economice, cât și ecologice. Panourile fotovoltaice ar fi o soluție firească pentru o asemenea casă, nu-i așa ?
Nu sunt un maniac ecologist sau al ideeii de energie verde, cu toate astea panourile solare și panourile solare fotovoltaice sunt o variantă de luat în calcul ca alternativă independentă și ca investiție pe termen lung pentru consumatorii casnici, în condițiile în care costurile serviciilor oferite de regiile și distribuitorii de energie electrică și încălzire sunt tot mai mari.
Ca idee de afacere, mai ales în condițiile în care se pot obține și eventuale subvenții și întreaga investiție poate fi asigurată, un parc de panouri solare poate deveni o idee deosebită.
Aveți cumva mai multă experiență în ceea ce privește panourile solare fotovoltaice? Ați investi într-o astfel de afacere?