Parking Day 2011. RFI iti asteapta proiectul!

July 23, 2011   /   byCitadinul  / Categories :  Social & Politica

Parking Day e un eveniment anual, inceput in 2005 la San Francisco, dar care a ajuns in Romania pe filiera franceza, adica via Radio France International. Este al doilea an cand RFI Romania organizeaza la Bucuresti Parking Day, romanii alaturandu-se in 2010 celor 850 de grupuri 180 de orase din lumea intreaga care au participat la ghidusia asta.

PARK(ing) Day 2011 va avea loc la Bucuresti, vineri 16 septembrie 2011, atunci cand RFI Romania ii invita pe cetateni sa isi revendice orasul acaparat de masini, si le propune sa transforme cateva parcari intr-un spatiu prietenos, ecologic.

Artistii, activistii verzi si oricine doreste sa participe activ la Park(ing) Day, poate prezenta uin proiect sau o idee pana pe 21 august. Toate detaliile sunt disponibile pe parkingday.rfi.ro.

Pe scurt ideea e ca pentru o zi, o parcare, sau un alt spatiu citadin, se va transforam in Parc. Organizatorii vor acoperi perimetrul respectiv cu un covor de iarba (ca sa dau un exemplu) si vor organiza activitati recreative.

Interesanta provocarea pe care RFI o propune bucurestenilor sa se implice in viata orasului. Dincolo de dimensiunea ecologica a Parking Day, ca si in cazul Street Delivery, eu vad in actiunea asta o modalitate de a apropia oamenii de spatiul citadin pe langa care trec cu nepasare zi de zi, de a stabili o legatura afectiva.

Ca Timisorean inteleg foarte bine asta.

Si pentru ca vorbeam de Timisoara, initial am fost un pic contrariat de faptul ca Parking Day se tine doar in Bucuresti. Explicatia e insa simpla, ii inteleg pe cei de la RFI, din punct de vedere logistic, nu cred ca pot face mai mult.

Cu toate astea, nu e mare filosofie sa organizezi in orice oras Parking Day, nu ai nevoie decat de o aprobare de la Primarie si de o echipa de maxim 10 oameni. Si normal, de acordul celor de la RFI.

Poate fi o incalzire pentru Let’s Do It Romania, care anul asta va avea loc pe 24 septembrie.

Voi urmari noutatile legate de Parking Day, iar daca auziti cumva ca exista grupuri de intitiativa in alte orase, va rog sa imi faceti un semn.

De fapt m-am hotarat sa le scriu astazi celor de la RFI si poate organizam ceva si in Timisoara!

1 comments

 • Reply

  RFI România / 26 Jul

  Preiau raspunsul de pe blogul nostru:

  Buna ziua,
  M-am uitat un pic pe blogul tau si ne-ar face mare placere sa organizam Park(ing) day si in Timisoara. Din pacate, nu avem structura necesara si tot din pacate nu emitem in Timisoara. Nu e grav insa, vom gasi o solutie sa facem ceva impreuna.

  De aceea, te rog sa tinem legatura pe email sau pe Facebook: http://www.facebook.com/pages/PARKing-Day-Bucharest/131580833593636.
  O zi buna!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.