Pe scurt despre noul site România Liberă

May 19, 2014   /   byCitadinul  / Categories :  Media

România Liberă e unul din cotidianele româneşti ce au în urmă o istorie interesantă. Apărut pentru prima dată în 1877, ziarul a trecut prin mai multe etape şi schimbări, cea mai recentă fiind lansarea noului site România Liberă ce avut loc în această primăvară.

noul site romania libera
România Liberăştiri ieşite din tipar, motto-ul celor de la RL, nu e o vorbă în vânt pentru că la începutul zile homepage-ul arată în linii mari ca şi prima pagină a ziarului. Ideea este, fireşte, aceea ca cititorii din print să se simtă acasă şi online şi pe de altă parte, ca cititorii din online să recunoască imediat ziarul.

În contextul în care ediţiile print pierd din ce în ce mai mult teren, o prezenţă bine gândită în online a devenit o necesitate şi pentru publicaţiile româneşti, noua faţă a siteului romanialibera.ro fiind în mod cert concepută în aşa fel încât să ofere cititorilor RL o experienţă cât mai bună şi să îi determine să petreacă o perioadă cât mai mare pe site.

Ca să fiu foarte sincer primul lucru pe care l-am apreciat pe site a fost faptul că informaţiile sunt prezentate corect din titlu, titlu care nu e “adaptat” doar de dragul de a le face mai spectaculoase şi de a păcăli măcar un pic cititorul. În al doilea rând, am văzut că lipsesc ştirile bombă, relatările despre scandaluri şi materialel exclusive sau inedite, legate de sex şi tot felul de mondenităţi ieftine.

Chiar dacă nu am acces la statistici şi nici nu ştiu care au fost obiectivele urmărite cu această schimbare a siteului voi puncta în cele ce urmează câteva observaţii legate de vizual şi de aspectul general, de conţinutul şi de structură a siteului.

Vizual

Strict din punct de vedere vizual, noul site România Literară e unul mai degrabă cuminte, fără excese. Latura pozitivă ar fi aceea că nu te agresează, pe de altă parte însă, categoriile, titlurile şi coloanele de ştiri sunt uneori prea puţin individualizate. Observaţie valabilă atât pentru homepage, cât şi pentru fiecare categorie în parte, excepţie făcând categoriile Stil de viaţă şi Ştiinţă&Tehnologie care au un design mai prietenos.

În ceea ce priveşte articolele, dimensiunea fontului folosit e una destul de mare, poate prea mare, iar în articolele mai lungi se simte uneori lipsa unei a doua poze.

Folosesc în mod curent ad-block dar am încercat şi varianta “fără” şi comparativ cu alte experinţe din online, reclamele de pe RL nu sunt dintre cele cu agasante.

Conţinut

Cum e de aşteptat de la unul din cele mai importante cotidiane din presa de la noi, România Literară acoperă absolut toate zonele de interes, iar ştirile sunt publicate şi actualizate pe tot parcursul zilei.

Discursul este în general unul informativ, obiectiv, iar informaţiile sunt prezentate concis. Nu lipsesc însă nici materialele mai ample, de analiză sau sinteză.

România Liberă oferă informaţii de interes general, la nivel naţional.

În ceea ce priveşte secţiunle şi (sub)categoriile de ştiri… întotdeauna e loc de propuneri. Eu îmi voi permite doar două sau trei sugestii pentru secţiunea de cultură, o categorie de film, una de evenimente şi poate una de muzică, din moment ce articole din aceste domenii există şi sunt publicate în alte categorii.

Deşi e o chestiune care ar intra mai degrabă într-o discuţie despre optimizare, o voi menţiona aici. Nu am văzut link-uri între articolele RL, între articole pe acelaşi subiect sau din aceeaşi categorie. Dincolo de recomandările de articol/din articol şi de faptul că în dreapta există o serie de opţiuni care îl pot convinge pe cititor să rămână în site… nimic nu e mai convingător decât un link bine pus exact pe subiectul articolului (fără să mai adaug aici eventualele avantaje din punct de vedere SEO).

Structură

Aglomerat e primul cuvânt care îmi vine în minte când mă gândesc la homepage, şi când spun aglomerat, nu înseamnă neapărat ineficient.

  • header-ul propune din start 5 “subiecte fierbinţi” şi o discuţie pe Agora, acestea nefiind foarte bine subliniate vizual
  • caruselul principal include nu mai puţin de 10 ştiri
  • urmează apoi ştiri pe trei coloane cu secţiunea de ultimă oră care e actualizată continuu
  • o serie de articole apar de mai multe ori pe homepage.

Probabil că această aşezare în pagină oferă rezultate mai bune decât una care să pună accent mai mult pe secţiuni. Cu toate acestea senzaţia că te pierzi între informaţii, există şi ar putea fi atenuată prin design, chiar păstrând acelaşi tip de aşezare în pagină sau număr de articole.

Pe de altă parte, deşi înţeleg raţiunea pentru care “stirea zilei” e păstrată în primul câmp de ştiri aproximativ o zi, eu cred că spaţiul respectiv ar fi mai eficient dacă ar fi transformat într-un carusel cu 3-4 ştiri.

Ca să încerc un fel de concluzie a acestei foarte sumare analize, aş spune că noul site www.romanialibera.ro oferă foarte multe informaţii de actualitate şi actualizate, surprinde subiectele zilei, din politică, economie, sport şi o face într-un mod obiectiv punând accent pe informaţie. Ceea ce ne şi dorim de la o publicaţie informativă.

Din punctul meu de vedere, ar mai putea fi aduse îmbunătăţiri la partea de design, mai ales în ideea de a pune mai mult în valoare anumite secţiuni/titluri şi de a oferi repere cititorului. Mai sus am avut şi câteva observaţii legate de structura siteului. Aici simt nevoia unui disclaimer, afirmaţiile mele nu au la bază vreo analiză de trafic, aşa că se prea poate ca teoria mea să fie contrazisă de practică, respectiv de trafic.

Într-o ordine finală de idei, în încheiere le urez celor de la România Liberă mult succes şi inspiraţie pentru noul site şi sper ca unele din propunerile, observaţiile şi sugestiile primite să le fie utile.

Chiar dacă lucrurile par a sta exact invers, în realitate, un site puternic, bine aşezat, o prezenţă bine conturată în online, pot susţine într-o oarecare măsură şi ediţia print a României Libere.

0 comments

Leave a reply

Toti pentru POLI #incepe

Fundaţia Calea Victoriei

Abonare

Titlul articolului direct în mail

#nuinseamnanu

ASU POLI Centrul de Copii si Juniori