Pe scurt despre Povestea Banilor – noua colecţie Humanitas

Editura Humanitas a lansat o nouă colecţie, Povestea Banilor. Evenimentul a avut loc la Librăria Humanitas de la Cişmigiu şi i-a adus în faţa unui public numeros pe Gabriel Liiceanu, Moise Guran şi Mihai Ghyka.

moise guran humanitas cismigiu

(foto Librăria Humanitas de la Cişmigiu)

Colecţia Povestea Banilor este coordonată de Ştefan Liiceanu, iar primele două volume lansate sunt Stăpânii finanţelor de Liaquat Ahamed  şi Mania Lalelelor de Mike Dash, urmând ca în această toamnă să mai apară încă două titluri: Peter L. Bernstein, Împotriva zeilor. Remarcabila poveste a riscului şi Charles P. Kindleberger, Robert Z. Aliber, Exuberanţă, panică şi crah. O istorie a crizelor financiare.

Această nouă colecţie propusă de Editura Humanitas vine să acopere un gol de pe piaţa românească de carte şi chiar din cultura românească. Aflat în Japonia, iniţiatorul proiectului a observat existenţa unei nişe interesante, volume dedicate banilor şi instrumentelor financiare dar care se adresează publicului larg şi nu exclusiv specialiştilor. Aşa a apărut ideea lansării şi pe piaţa de la noi a unei asemenea colecţii. După o perioadă de documentare şi de alegere a primelor titluri iată că acest lucru se şi întâmplă.

Până în 1990 românii nu aveau nici motivaţia nici ocazia, nici pretextul sau contextul pentru a cultiva un minim interes, o minimă cultură economică şi bancară. După aceea, în haosul “capitalismului sălbatic” noţiunile proprii economiei de piaţă, terminologia şi filosofia din spatele noilor realităţi financiar bancare, a noilor instrumente şi facilităţi fiscale au fost însuşite de publicul larg doar parţial şi adesea incorect.

În acest context, ţinînd cont şi de faptul că o populaţie prost informată, care nu se poate adapta la realităţile economice actuale este o populaţie vulnerabilă care poate lua decizii greşite cu efecte ce pot fi devastatoare atât la nivel personal, dar şi la nivel macro-social, afectând economia ţării, această colecţie, Povestea Banilor vine într-adevăr să umple un gol.

Aşa cum spuneam mai sus, noua colecţie Humanitas nu este una pentru specialişti, chiar dacă volumele au ca subiect banii, pieţele financiare, sau bursele, ele sunt mai degrabă pagini de istorie, care pe lângă latura economică a subiectului îşi propun să surprindă şi dimensiunea umană, la nivel personal dar şi la nivelul societăţii.

Paradoxul, dacă îi putem spune paradox, este acela că relaţia oamenilor cu banii nu s-a schimbat de-a lungul timpului şi că lăcomia, dorinţa de a câştiga rapid prin mijloace cât mai simpe, e aceaşi indiferent de epocă.

Primele două volume lansate Mania Lalelelor şi Stăpânii finanţelor surprind două momente spectaculoase şi dramatice din istoria financiară a omenirii. În Olanda anului 1639, preţul soiurilor rare de lalea a crescut în doar trei ani atât de mult, încât câţiva bulbi ajunseseră să valoreze cât o casă în Amsterdam. În mod previzibil, această primă bulă speculativă a cunoscut un sfârşit fulminant, cu consecinţe dezastruoase pentru economia ţării. Aproximativ 300 de ani mai târziu, într-un cu totul alt context, Marea Criză din 1929 fost cauzată în primul rând de deciziile câtorva conducători de bănci centrale; lumea a plătit scump erorile acelor oameni, traversând ani lungi de prăbuşire economică.

Criza din 2007-2008 a urmat aceeaşi traiectorie, acelaşi pattern al “bulei financiare”, doar că în loc să fie vorba de lalele a fost vorba de proprietăţi imobiliare. Vedem astfel că psihologia umană, atemporală şi impermeabilă la evoluţia instrumentelor financiare, e responsabilă de fiecare dată de apariţia marilor crize financiare.

Dintre ideile enunţate în cadrul lansării voi mai aminti doar două. Bulele speculative sunt un fenomen explicabil din punct de vedere psihologic, apar atunci când speculaţia devine mai tentantă, mai profitabilă decât munca, lăcomia fiind din păcate o trăsătură umană general valabilă. Crizele apar atunci când munca nu mai poate “susţine” şi acoperi nivelul la care ajunge speculaţia.

Ideea bancherului care conduce lumea şi care trasează evoluţia economiei este mai degrabă ui mit, o imagine supraapreciată, pentru că aşa cum s-a întâmplat în 2007, psihologia maselor, evoluţiile neprevăzute determinate de factori subiectivi fac ca orice planificare pe termen lung să fie imposibil de garantat.

Povestea Banilor noua colecţie Humanitas propune aşadar pentru început două volume captivante Stăpânii finanţelor. Cei patru bancheri care au ruinat lumea de Liaquat Ahamed şi Mania lalelelor de Mike Dash, două poveşri, două momente istorice surprise în cele mai spectaculoase detalii.

Volumele sunt disponibile în librării, dar pot fi comandate şi online pe pagina dedicată colecţiei Povestea Banilor.

Similar Posts