Peninsula se mută la Cluj Napoca. E bine, e rău?

January 30, 2013   /   byCitadinul  / Categories :  Retorice

Festivalul Peninsula se mută la Cluj. Zvonuri existau încă din decembrie, acum totul e clar și oficial. Ediția Peninsula 2012, a 10-a festivalului care se desfășura încă din 2003 încoace în Complexul Weekend din Târgu Mureș și care a strâns nu mai puțin de 80 de mii de participanți va marca și despărțirea de ceea ce a însemnat cel mai tare festival din România.

Peninsula 2013 va avea loc așadar în Valea Gârbăului între 18 – 21 iulie. Noua locație e foarte aproape de Cluj Napoca într-o zonă deluroasă și cu ceva pădure (vezi imagini), o zonă pe care Primăria Cluj iși propune de ceva vreme să o transforme în zonă de agrement.

Chiar dacă au schimbat locația și acceptă sprijinul autorităților din Cluj, organizatorii Peninsula văd în această mișcare o posibilitatea de a continua și dezvolta conceptul pe care nu o aveau la Târgu Mureș

Ieșit de ceva vreme de sub protectoratul celor de la Sziget, cel puțin în ultimul an Peninsula nu a reușit să țină pasul cu B’estfest în ceea ce privește numele de pe afiș, dar comunitatea creată alături de un line-up poate mai puțin spectaculos dar cât se poate de consistent au adus și în 2012 cel mai mare număr de participanți la un eveniment de acest gen din România.

Din această perspectivă e foarte păcat că nu s-a reușit găsirea unor soluții pentru a continua tradiția Peninsula în Complexul Weekend din Târgu Mureș, un cadru care în mod cert era mult mai atractiv decât noua locație din Valea Gârbăului.

Pe de altă parte e bine că festivalul continuă să existe, rămâne de văzut în ce măsură va avea vreo legătură atmosfera de la Peninsula 2013 cu ceea ce s-a întâmplat în anii trecuți, atunci când, pe lângă muzică, pe lângă artiștii prezenți publicul venea la Targu Mureș pentru ideea de festival în sine.

De seriozitatea noilor parteneri Peninsula nu mă îndoiesc, Intențiile sunt clare Clujul țintește spre titlurile de Capitală Europeană a Tineretului 2015 și Capitală Culturală Europeană 2020 așa că e sigur că factorii politici își vor da tot concursul pentru ca Festivalul Peninsula să crească. Dar… banii nu rezolvă intotdeauna toate problemele. (Declarațiile și comunicatele și alte detalii sunt disponibile pe www.peninsula.ro )

Dacă anul trecut vorbeam despre mutarea Ost Fest la București cu destul optimism, care s-a dovedit intemeiat, mutarea Festivalului Peninsula din Complexul Weekend de la Târgul Mureș în Valea Gârbăului de lângă Cluj Napoca e, oricum ai lua-o o decizie tristă pentru că întrerupe o tradiție de un deceniu.

Dintre trupele care au ajuns la Peninsula amintesc The Prodigy, Korn, Nine Inch Nails, Apocalyptica, Iggy Pop and the Stooges, The Straits, Kasabian, Europe, The Rasmus, ATB, Above and Beyond, Parov Stelar Band, Dub FX, Chase and Status plus cele mai tari trupe din România și Ungaria.

Dacă a fost o decizie bună sau rea vom putea spune abia pe 22 iulie, după încheierea festivalului Peninsula 2013.

Până atunci ne putem situa fie de partea celor care consideră că pentru un festival de acest gen locația înseamnă foarte mult (ca să nu zic totul) fie a celor care așteaptă cu nerăbdare să vadă ce nume mari vin anul acesta ala Peninsula Cluj Napoca.

0 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.