Pietonale avem, ar merge şi-un cinema, ce ziceţi?

October 19, 2015   /   byCitadinul  / Categories :  Film

Timişoara se schimbă, Timişoara evoluează, Timişoara rămâne fără cinema. STOP!

Săptămâna trecută am avut ocazia de a vedea la faţa locului situaţia cinematografelor din centrul Timişoarei. De fapt cinematografului, pentru că doar Cinema Timiş mai are program, trei zile pe săptămână, cu câte trei proiecţtii pe zi, dacă am reţinut bine.

Cinema Timiş e astăzi ultimul din cele 13 cinematografe ale Timişoarei anilor ’80 care mai funcţionează.

În urmă cu aproximativ doi ani Cinema Studio s-a închis după ce datoriile au fost răscumpărate de un investitor. (un articol cu detalii găsiţi în articolul Cinema Studio in sfarsit cateva explicatii), în timp ce la Cinema Capitol, deşi se mai fac proiecţii, în momentul de faţă e gândită / structurată ca sală de concert şi nu de film (nu intru în detalii tehnice).

În acest context a fost lansată campania “Vrem ultimul cinema!”, prin care Asociaţia Română a Filmului Independent (ARFI) şi Electronic Resistance, alături de alte asociaţii şi ONG-uri din Timişoara, doresc să atragă atenţia asupra pericolului pierderii ultimei redute în domeniul cinematografic local, Cinema Timiş.

Timisoara - Cinema Timis - salvatimareleecran.ro

(foto www.salvatimareleecran.ro)

Vorbim aici de un spaţiu care să promoveze filme de artă, filme româneşti, filme independente, care nu ajung în programul multiplexurilor din Mall(uri).

Este vorba în acelaşi timp de un spaţiu în care să se ăpată desfăşura şi festivaluri de film (cum a fost cazul Timishort, care tocmai s-a încheiat) şi alte evenimente conexe (organizate de Centrele Culturale din oraş, etc).

Ca să nu scriu despre subiect doar din ce se vede pe platforma Vrem Ultimul Cinema! m-am întâlnit cu fostul meu coleg şi vecin Lucian Mircu (aka Marele Ecran şi Ceau Cinema!) căruia îi mulţumesc şi pe această cale pentru scurta vizită la Capitol şi Timiş, pentru disponibilitate şi informaţii.

Lucrurile sunt cât se poate de simple… în contextul unui statut juridic deloc clar, fără o implicare a autorităţilor, într-un viitor nu foarte îndepărtat Cinema Timiş se va închide. Ceea ce ar fi destul de ruşinos pentru un oraş ca Timişoara (nu doar din perspectiva candidaturii la titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021).

Organizatorii campaniei propun câteva obiective, de la antrenarea comunităţii cinefile (şi mai puţin cinefile) până la organizarea de dezbateri publice pe acest subiect şi transformarea spaţiului cinematografic într-un mediu cultural şi social de întâlnire. (Detalii pe vremultimulcinema.weresist.ro)

Soluţii pentru amatorii de film bun vor exista întotdeauna în Timişoara – proiecţiile de la Ambasasda sunt doar un exemplu, dar la ora actuală nu există altă sală

Dar despre soluţii alternative, cu o altă ocazie.

Întrebarea zilei, adresată administraţiei locale este acum: dacă tot avem pietonale, n-ar fi cât de poate de firesc să găsim o soluţie şi pentru Cinema Timiş, cu atât mai mult cu cât e chiar acolo în zonă?

3 comments

 • Reply

  Câștigătorii Timishort 2015Citadinul.ro / 19 Oct

  […] Prev Post […]

 • Reply

  Gabriela / 21 Oct

  Bine bine, dar de faptul ca Cinema Timis isi bate joc de clientii lui ce parere aveti?
  Am zis si eu sa ma duc la Timis, ca oricum e pe moarte, imi chem prietenii si mergem la “In a better world”, ca sa-mi dau seama ca nesimtitii dintr-un film de 119 minute, l-au transformat in 90 minute. Pur si simplu, pe la mijlocul filmului o secventa de 30 de minute a fost taiata afara. Evident ca s-a pierdut esenta filmului. Pe langa faptul ca taierea a fost evidenta, erau scene vazute in trailer care nu au mai aparut deloc. De asta ce parere aveti? Sa mai merite Cinema Timis sa fie salvata?

  • Reply

   Citadinul / 21 Oct

   Nepăută întâmplarea, ştiu că întrebarea e pe undeva şi retorică aşa că nu imi propun să răspund.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.