Un playlist – Bucharest Jazz Festival 2014
Bucharest Jazz Festival 2014, unul din cele mai importante eveniment de jazz ale anului începe astăzi la ora 18 la Hanul Gâbroveni cu vernisajul unei expoziţii ce are ca temă afişul polonez de jazz. Organizată de ARCUB, ediţia din acest an redefineşte conceptul cu ARCUB Live Open Air — Jazz, Blues & More.
Bucharest Jazz Festival are loc între 2 şi 6 iulie 2014, în Piața George Enescu și spre deosebire de edițiile anterioare, va propune şi o serie de evenimente conexe ce au loc în spațiul expozițional din incinta Hanului Gabroveni, viitorul sediu ARCUB.
Modul de Evenimente Conexe — lansări de carte, disc, seria Jazz on Film, colocvii și dezbateri, expoziție de afiș de gen — ce vor avea loc zilnic, la Hanul Gâbroveni, pe întreg parcursul festivalului. Acestea își propun să contextualizeze jazzul românesc atât în peisajul local, internațional, cât și în raport cu celelalte sfere ale artei.
Cele 5 zile de festival vor propune câte doua concerte de la ora 19 sau 20 şi 21 sau 21.30, precum şi o proiecţie de film sau o dezbatere, la Hanul Gâbroveni, cu începere de la miezul nopţii. Toate detaliile sunt disponibile pe www.bucharestjazzfestival.ro
În aşteptarea concertelor, vă propun un scurt şi selectiv posibil playlist ce îi va include pe o parte din cei ce vor cânta în Piaţa George Enescu din Bucureşti, de mâine şi până duminică.
Iordache
Iordache cântă jazz, funk și improvizații libere, ghidat de legile hazardului. Grupul s-a format în 2003, la inițiativa saxofonistului Mihai Iordache, inspirat inițial de Sun Ra Arkestra. Până în prezent, trupa a cântat în cadrul celor mai importante festivaluri de jazz din țară.
Iordache – saxofoane, flaut, compoziţii, aranjamente
Sebastian Burneci – trompetă
Florian Radu – trombon principal
Toni Kühn – clape
Dan Alex Mitrofan – chitară
Uţu Pascu – bas
Tavi Scurtu – baterie
Julia Hülsmann Quartet
Pianista Julia Hülsmann și trioul ei, care-i include pe basistul Marc Muellbauer și pe tobarul Heinrich Köbberling, impresionează și conturează jazzul contemporan german din ultimii 17 ani. Grupul acoperă o sferă largă a mijloacelor de expresie muzicală. Stilul lor este original, profund, condensat, demonstrând totodată o remarcabilă deschidere.
Inițial în formulă de trio, membrii grupului s-au acordat unul la celălalt de-a lungul a numeroase concerte din Germania și Europa. Începând cu ultimul album, In Full View, apărut în 2013, grupul a devenit cvartet, motivat de dorința unei evoluții creative. De altfel, Julia Hülsmann luase în considerare de la început ca, pe lângă bas și tobe, proiectul să implice un vocalist și un alt instrument melodic. Totuși, după ce a asistat la unul dintre concertele trompetistului englez Tom Arthurs și-a schimbat planurile.
Dave Douglas Riverside Quartet
Dave Douglas Riverside Quartet stăpânește arta improvizației și are o influență remarcabilă asupra grupurilor mici, trimițând totodată către ansamblurile dinamice, conduse de clarinetistul Jimmy Giuffre. Îmbinând pasiunea pentru muzica improvizată, bluegrass, imnuri sacre și muzica din munții Apalași, ajunge la un rezultat, care se încadrează într-o estetică înrădăcinată în Americana și jazz. Cvartetul este condus de trompetistul Dave Douglas și de clarinetistul și saxofonistul Chet Doxas. Secțiunea ritmică este acoperită de Steve Swallow, fost membru al renumitului trio Giuffre, la bas, și de Jim Doxas, la tobe.
Dave Douglas — trompetă
Chet Doxas — saxofon
Jim Doxas — tobe
Steve Swallow — bas
Carmen Lundy
Cu o carieră ce se întinde peste trei decenii, Carmen Lundy este considerată o solistă de jazz clasic, cu un stil aventuros și o voce impozantă, fluidă și mobilă. Acesta i-a adus nominalizări Grammy, zece albume în JazzWeek Top Ten și un loc trei în topul Billboard Jazz, timp de 23 de săptămâni cu albumul de debut, Good Morning Kiss. Deține nenumărate alte premii și distincții și a colaborat cu cei mai renumiți muzicieni din lumea jazzului, printre care Kenny Barron, Ray Barretto, Terri Lyne Carrington, Courtney Pine și fratele său, Curtis Lundy.
Carmen Lundy — voce
Theo Hill — pian
Darryl Hall — bas
Ralph Peterson — tobe
John Scofield Uberjam
John Scofield este considerat unul dintre „marii trei” chitariști de jazz ai vremurilor noastre, alături de Pat Metheny și Bill Frisell. Cariera lui a început în anii ’70 și încă se află la apogeu. A condus grupuri proeminente ale scenei internaționale, a înregistrat peste 30 de discuri, multe devenite între timp clasice, și a colaborat cu favoriți ai genului, precum Miles Davis, Pat Metheny, Charlie Haden, Eddie Harris, Medeski, Martin & Wood, Bill Frisell, Brad Mehldau, Mavis Staples, Government Mule, Jack DeJohnette, Joe Lovano și Phil Les. A cântat și înregistrat cu Tony Williams, Jim Hall, Ron Carter, Herbie Hancock, Joe Henderson, Dave Holland, Terumasa Hino, dar și cu alte nume de legendă ale muzicii jazz.
John Scofield — chitară
Avi Bortnick — chitară armonie & samplere
Andy Hess — bas
Terence Higgins — tobe
Accesul la concerte este GRATUIT, iar ultimele detalii pot fi obţinute şi de pe pagina de facebook.com/bucharestjazzfestival
Bucharest Jazz Festival 2014, ediţia a treia, într-un format nou, debutează astăzi pe 1 iulie cu un vernisaj la Hanul Găbroveni, urmând ca, pe lângă alte evenimente conexe, din 2 până pe 6 iulie să aibă loc în fiecare seară concerte în Piaţa George Enescu din Bucureşti.