Politice

Se apropie alegerile locale, în plus, pe scena politică “centrală” se întâmplă o serie de ghiduşii mai mult decât interesante, care ies un pic din penibilul cotidian, măcar de haioase ce sunt, la capitolul externe, Franţa îşi alege un nou Preşedinte, în plus, apropiatul Euro 2012 e tot mai politizat.

Subiecte multe şi interesante, la care nu mă îndur să nu mă refer, fie şi foarte pe scurt și pentru că, în definitiv, toate astea vor influența într-un fel sau altul existența, oricât de mult ne-am dori să stăm departe de politică.

Să le luăm pe rând:

1. Guvern – USL -Băsescu – Ponta

După ce Boc a rezistat la nenumărate moțiuni de cenzură am fost un pic mirat cât de repede a picat guvernul lui Ungureanu (asta probabil pentru că nu urmăresc actualitatea). În cele 15 minute de anul acesta în care am urmărit politică la  TV am prins discursul în care Băsescu îl anunța pe Victor Ponta aka Che aka Titulescu varianta nașpa, adică de stânga, ca viitor Prim Ministru. Am remarcat atitudinea aparent spășită a lui Băsescu, emoția și bălbăielile lui Ponta, ce m-a surprins însă foarte tare a fost convingerea cu care președintele accentua faptul că guvernul lui Ponta pleacă la drum cu o situație mult mai bună decât cea a lui Boc (miliarde multe rezervă, credibilitate pe piețele de împrumut).

Asta cred că a fost marea surpriză pregătită pentru USL și Ponta, pe care a puis o foarte mare presiune. Nu intru în detalii, nu am înțeles exact de ce și-ar dori cineva să preia puterea cu câteva luni înainte de alegeri (trecând peste faptul că poate face mai ușor ghidușii la apropiatele alegeri locale și mai târziu la parlamentare) în condițiile sunt șanse ca electoratul nemulțumit să îi atribuie și anii de guvernare nefericită a predecesorilor.

Asta ca să nu mai zic că USL (o absurditate a politicii postmoderne, dovadă că în secolul 21 ideologiile sunt doar pentru cărțile de istorie) pare ușurel depășit de situație propunând inițial miniștri incompatibili.

2. Alegeri locale

Chiar dacă, în România alegerile locale sunt foarte mult influențate de raporturile generale de putere și de directivele de la centru, cel puțin teoretic e unul din momentele în care comunitățilr locale pot să schimbe câte ceva.

Povești interesante probabil că sunt în fiecare județ, eu o să mă refer doar la cazul Nicușor Dan, cel mai simpatizat candidat (care a organizat si un concert  foarte tare). Problema e că dincolo de simpatie și de discursul frumos, Nicușor Dan vine și cu o mare dubioașenie, exproprierea celor care nu au grijă de clădirile de patrimoniu. Programul lui mai are și alte puncte sensibile, nu insist, în definitiv, e bine că există așa un candidat, (care evident nu va obțime decât maxim 2-3 procente) măcar în ideea că ne face mai atenți la discursul politic al celorlalți.

Lucrurile sunt însă cu adevărat interesante în Timișoara, acolo unde Gh. Ciuhandu a suprins pe toată lumea ne mai candidând pentru al 5-lea mandat, și lasându-i lui Adrian Orza sarcina de a se lupta cu Nicolae Robu și USL. După niște ani în care Timișoara merge mai degrabă spre est decât spre vest, Ciuhandu a făcut mutarea potrivită (asta probabil pentru că are el alte planuri) pentru care mulți Timișoreni îi multumesc.

De văzut la cine va ajunge Primăria Timișoara, la Adrian Orza, care a fost viceprimar în ultimii 12 ani (dacă am reținut bine), PNT-CD continuând să aibă în portofoliu o Primărie importantă (singura?), sau la Nicolae Robu repezentantul USL, adică a actualei și viitoarei puteri.

Politicianul Robu nu m-a prea convins așa că alegerea mea ar cam merge spre Adrian Orza, cu toate astea, nu pot să nu mă gândesc măcar la eventualele avantaje pe care Timișoara le-ar avea cu un primar al puterii (vezi creșterea Cluj-ului din ultimele 2 mandate). Să vedem ce va aduce și campania propriu zisă.

3. Franța are în Nicolas Sarkozy cel mai slab Președinte din ultimele decenii, din păcate contracandidatul lui, socialistul Francois Hollande, e cam la același nivel, ca personaj politic. M-am uitat un pic peste discuțiile purtate, peste planurile celor doi, și cred că, atât pentru Franța, cât și pentru Europa, răul cel mai mic ar cam fi încă un mandat al lui Sarko.

Franța va alege duminică.

4. Campionatul European de Fotbal, Euro 2012 va avea loc în a doua parte a lunii iunie în Polonia și Ukraina. Cel puțin în Polonia, pentru că situația Ukrainei e destul de delicata, existâ presiuni politice, mai ales din partea Germanie, care merge pana in a propune ca meciurile din Ukraina sa fie mutate in Polonia, Germania si Austria.

Aceste măsuri sunt un mod de a protesta împotriva tratamentuluiabuziv la care e supusă Iulia Timoșenko, condamnată la 7 ani de închisoare pentru abuz de putere.

Din păcate Europa are o tradiție în a amesteca politicul si sportul, să ne amintim că în 1992 Danemarca a căstigat un Campionat European după ce a aprticipat la competiție tot datorită unei decizii politice.

p.s. În poză avem o hartă a Utopiei, asta pentru că am considerat că există anumite asemănări cu politica. (sursa)

Similar Posts