Povestea Visatorilor lui Rone de la Galeria IX

October 24, 2014   /   byCitadinul  / Categories :  Retorice

Saptamana trecuta a avut loc vernisajul expozitiei Visători / 1994-2014 pe care Rone o aduce pentru prima data in fata publicului din Romania la Galeria IX din Bucureşti, eveniment organizat de Asociatia RAWW.

vernisaj rone 4Dupa interviul cu Rone publicat nu demult, va propun cateva randuri despre expozitie, un “guest post” atipic, asa cum v-am mai obisnuit.

“Gaseste „Visatorii” ascunsi in profunzimile sufletului tau!

Povestea unei expozitii ca „exercitiu terapeutic” dedicat omului modern

Recent, am luat parte la un exercitiu de introspectie si de regasire de sine,vernisaj rone 6 desfasurat sub lupa imaginilor pictate de artistul vizual RONE, in atmosfera calda si primitoare a Galeriei IX.

Dupa o saptamana intreaga, dominata de sindromul “F5” si de fuga printre deadline-uri, am simtit ca e momentul pentru o gura de oxigen. Am mers la vernisajul expozitiei „Visatorii”, apartinand lui RONE, artist cunoscut in lumea artistica din Franta si Germania.vernisaj rone

A fost un moment de respiro binevenit, facilitat de asociatia RAWW Art. Din viteza si agitatia continua a strazii am patruns brusc intr-un spatiul calm, dedicat parca special exercitiilor terapeutice de introspectie, de regasire de sine adresate omului modern.

Alaturi de mine, multi alti iubitori de arta au trecut pragul galeriei, pentru o binemeritata contemplare a eului si apropiere de esenta lucrurilor. Am pasit impreuna, intr-un crescendo ghidat de „visatori” si de acordurile pline de inspiratie a duo-ului 2B music (Gabriel Balasa & Maxim Belciug) intr-o calatorie a stimulilor vizuali, in care am explorat diferitele fatete ale pierderii si ale regasirii identitatii de sine si al sensului fiecaruia dintre noi.

vernisaj rone 8E o experienta culturala si spirituala, care nu trebuie ratata! De ce? Pentru ca “visatorul”, in viziunea lui RONE, reprezinta o parte a eului fiecaruia dintre noi. E acea parte intima care, in alegoria schimbarii perpetue, isi cauta, de fapt, propriul chip. Visatorul isi reveleaza forma printr-un cap si o mana. Capul ia forma oului, simbol alchimic si cosmic al creatiei originare, iar mana este si ea tot simbol al creatiei, de data aceasta umana, definitorie pentru specia umana. Astfel, creatia mea, a ta, devine punctul in jurul caruia graviteaza tema visatorilor.

vernisaj rone 2 Incet, ghidati de fiecare visator am avut parte de o calatorie alchimica in misterele profunzimii umane. Drumul, ca orice procesiune de acest tip, a avut si un moment magic, in urma caruia unul dintre cei prezenti a primit cadou o lucrare de-a artistului. Dar, nu lucrul in sine a impresionat audienta, ci modul surprinzator in care fetita de 4 ani aleasa pentru a face extragerea a desemnat castigatorul…propria mvernisaj rone  3ama, poate un moment-simbol ce a aratat legatura profunda, nevazuta, care exista intre noi, visatorii.

Se spune ca din interiorul nostru, al fiecaruia, un Visator zambeste catre univers.”

 

Poti trai si tu aceasta experienta a expozititi Visători pana pe 9 noiembrie 2014, la Galeria IX (Aviatorilor nr.9), de miercuri pana vineri, intre orele 17.00 – 21.00; sambata si duminica intre orele 12.00 – 20.00.

Puteti arunca o privire si pe paginile celor implicati www.rone.ro, raww-art.ro

 

0 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.